Hemnes historielag arrangerte for andre gang denne vinteren et temamøte for de som er interessert i slektsforskning. Det første var i Korgen den 21. november og det andre møtet var på Hemnesberget sist onsdag (21.2).
Tema for kvelden var søk i slektsforskningsprogram og søk i Digitalarkivet med dokumentasjon.
Det møtte 10 personer denne andre kvelden med fokus på slektsforskning, der Terje Nygård sto for det faglige. Han har drevet med denne hobbyen i flere ti-år, og har samlet en imponerende database med opplysninger om folk som har levd/lever i Hemnes.
–Det er stor forskjell på det å være en (hobby) slektsforsker og en som strengt tatt bare er en slektssamler, forklarer Terje Nygård innledningsvis til ei vitebegjærlig forsamling. I våre dager er det stor og voksende interesse for å drive med slektsgransking, takket være mange tilgjengelige kilder på nettet. Før måtte man fysisk oppsøke diverse arkiver, å sitte og bla i gamle protokoller. Sånn er det ikke nå. Alle med en datamaskin og litt innsyn i mulighetene som finnes, kan søke etter egen slekt i diverse databaser. Men man må ha både god tid og være svært tålmodig. Dette er ikke noe kvikk fiks, får Nygård de fremmøtte til å skjønne.
Unngå gratisprogram
Terje Nygård forteller at dersom man skal være dedikert slektsgransker, bør man holde seg unna gratisprogrammene My Heritages og Geni. Mange av de som legger inn opplysninger her er ikke nøye nok, og det forplanter seg derfor mange feil her dersom man slipper inn på sin side flere som gransker samme slekt, forklarer Nygård.
– Skal man jobbe seriøst med dette, anbefaler jeg å bruke programmet Brother’s keeper. Et lett og oversiktlig program for nybegynnere som du selv har full styring med. Her legger man inn både opplysninger og bilder om de enkelte ledd i slekta, og kan redigere etter hvert, forklarer Nygård.
Skrivemåter og pikenavn
Når Terje leter etter personer fra eldre tider benytter han seg mye av Digitalarkivet, Kartverket og det som er tilgjengelig av kirkebøker.
– Her er det uhyre viktig å dobbeltsjekke alle opplysninger. Når man leter etter bestemte personer må man også være klar over at man må bruke pikenavn på damer. Dessuten kan flere skrivemåter dukke opp, og ikke rent sjelden er det også noen som har skiftet navn av andre grunner. Også barn dukker fra tid til annen opp med nye navn, så det er lett å bomme, poengterer Terje Nygård.
Nygård forteller mot slutten av kvelden at han ganske ofte blir spurt om hjelp til å finne bestemte personer, og da hjelper han så godt han kan.
– Skulle dere trenge mer info om veien inn i denne spennende hobbyen, er det bare å ta kontakt, sier slektsgranskeren da temamøtet til Hemnes historielag avsluttes etter nærmere 2 ½ time.