Nærpolitireformen truer med å fjerne de fleste spor av lovens vokter i Hemnes. Nå kan Stortinget være redningen for lokal tjenesteyting fra politiet.
Det var i et møte i januar mellom ordfører Christine Trones og politistasjonssjef Hege Kvalvik Viken fra driftsenhet Rana det ble klart at planene for Hemnes lensmannskontor var å bemanne det med en person åtte timer i uka. Dagens kontor har til sammenligning fire polititilsatte og en sivilt ansatt.
Dette skjedde altså etter at Justis- og beredskapsdepartementet omgjorde vedtaket om å legge ned kontoret, og ble av ordføreren sett på som en overprøving av departementets vedtak.
I regjeringsplattformen som ble vedtatt da Venstre gikk inn i regjeringen nylig heter det at det skal jobbes for to politifolk per tusen innbyggere innen 2020. Det heter videre at politidistriktene i større grad skal få disponere sine ressurser slik de selv mener er hensiktsmessig.
Da Avisa Hemnes kontaktet departement og politidirektorat ønsket de ikke å konkretisere hvilket innhold de mente et lensmannskontor skal ha. Dermed kunne det se ut til at vedtaket om å beholde det lokale lensmannskontoret i realiteten var overført til lokalt politikammer, og at de har konkludert med at Hemnes er best tjent med at politifolkene har sitt arbeidssted på Mo.
Nå ser det imidlertid ut til at saken kan få en sentral avklaring. Ifølge Politiforum har nemlig stortingsrepresentantene Jenny Klinge, Marit Arnstad, Sigbjørn Gjelsvik og Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet levert inn et representantforslag til Stortinget, der de ber regjeringen om å følge opp løftene i politireformen:
Stortinget ber regjeringen sørge for en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen.
Stortinget ber regjeringen sikre at Stortingets føringer følges opp, og sikre at politiets tjenestesteder er tilstrekkelig bemannet til å kunne være aktivt til stede der folk er.
Stortinget ber regjeringen sørge for at hvert lensmannskontor skal ha en stedlig lensmann og tilstrekkelig bemanning til å løse oppgavene sine.
– Da reformen ble vedtatt i 2015 av Stortinget ble det lagt opp til en rekke drastiske endringer i politiet, og det ble gitt inntrykk av at det skulle skje en reell styrking av lensmannskontorene som ble stående igjen. Nå ser vi at kravene har endret seg underveis i prosessen, og dette er ikke akseptabelt, sa Jenny Klinge til Politiforum i januar.
Det ser nå ut til at forslaget oppnår flertall på Stortinget etter at SV, Ap og KrF nylig signaliserte sin støtte. Dette betyr i så fall at regjeringen må sørge for at vedtaket gjennomføres.
Forslaget fra Senterpartiet skal opp til behandling i justiskomiteen 27. februar og i Stortinget 8. mars.