Nå er tida på året for årsmøter i lag og foreninger, hvilket det også er for Mental Helse Hemnes.
Mangeårig leder av lokalforeningen, Birgit Fjelldal, tok i mot og ønsket velkommen de 20 medlemmene som hadde møtt opp på Vertshuset denne kvelden. Foreningen har et rimelig stabilt medlemstall på 180, og er Norges største lokallag i forhold til folketall og i fjor deltok foreningen i 38 arrangement.
Planer for året
Vanlige årsmøtesaker ble gått igjennom som seg hør og bør med gjennomgang av årsmelding og regnskap for 2017, og også handlingsplan og budsjett for 2018 som forelå klar med planer om stor aktivitet også for det nye året.
Den etter hvert så velkjente to-ukers sydenturen i januar har nettopp blitt gjennomført. Øvrige planer foreningen har for 2018 er:
Blåtur, likemannsarbeid og selvhjelpsgrupper videreføres. Foreningen har minst 5 trimkasser på alle tettsteder, og som er med på å få folk ut på tur. Det skal arrangeres allsang på Hemnes Eldresenter, og det skal samarbeides med LEVE Hemnes om ulike arrangement med foredrag.
Verdensdag
Verdensdagsuka for psykisk helse, med tema i 2018: «Vær raus» skal arrangeres i oktober. Verdensdagen arrangeres ellers i verden én dag i begynnelsen av oktober, mens i Hemnes settes det opp et ambisiøst program med mange varierte arrangement som går over 8 dager.
Flere kurs og faste aktiviteter
Foreningen arrangerer kurs i organisasjonsarbeid, og de har også allerede pågående kurs i glass-fusing som foregår på HASVO i Korgen hver onsdag i «Glasshuset» helt fram til sommeren. De har fått ekstra-midler fra staten, og vil starte opp flere kurs i ulike aktiviteter flere dager i uka. Da ønsker de at også eldre i kommunen møter opp, da de ønsker en eldresatsing i Mental Helse. Her kan det også bli mulighet for samtalegruppe.
Laget har også satsning på ungdom på sin plan, gjennom gratis foredrag for ungdomsskoleelever i Korgen og på Hemnesberget, samt gratis fritidsklubb i Bleikvasslia med tema. Dette skal skje i verdensdagsuka.
Forebyggende arbeid
Dalanstua på Hemnesberget har vært foreningens prosjekt over tid. Den står nå ferdig, og de håper å få ei interessegruppe til å påta seg ansvar for køta og sørge for midler til drift av den.
Og til slutt arrangerer foreningen julebord med 15-års jubileumsfeiring for foreningen i november, og julebord på julaften arrangeres av Frivilligsentralen, med støtte av Mental Helse Hemnes. Dette er noen av aktivitetene som allerede står på plakaten for foreningen for 2018.
Tårer blir til gull
Før årsmøtets formelle del fikk de frammøtte ta del i ranværingen Chatrin Hagens foredrag om erfaringer fra hennes barndom, ungdom, voksenliv med psykisk sykdom. Hvordan et misforstått, noe annerledes barn gjorde mange rare ting, også slemme ting, for å bli sett, for å få straff, få en reaksjon, hvordan hun som 7-åring debuterte med spiseforstyrrelser som har fulgt henne hele hennes liv fram til dags dato, med mange innleggelser i psykiatrisk sykehus fra ganske så tidlig i livet.
– 38 år gammel fikk jeg etter lengre utredning forklaring på hva det var med meg. Jeg fikk diagnosene ADHD, bipolar lidelse og en personlighetsforstyrrelsediagnose. Den siste diagnosen der er det sjelden jeg drar fram. Det er kun når jeg har behov for å skylde på andre, at jeg drar det kortet, ler Chatrin hjertelig, noe hun gjør lett og mye gjennom foredraget med mange eksempler på det noe ekstraordinære, slitsomme livet.
– Jeg har heldigvis vært velsignet med et godt humør og en god sangstemme, og da har jeg terapi og glede. Jeg bruker musikken for å få bearbeidet følelsene mine, som jeg har sterkt og mye av, forteller hun.
Foredraget brytes opp med nydelige, nære sanger sammen med Ronny Pruglhei på gitar.
ADHD er arvelig
– Min sønn som nå er 18 år har arvet min ADHD, og han hadde det veldig tøft, særlig på mellomtrinnet. Da han begynte på ungdomskolen snudde dette. Han fikk lærere som så han, fortalte Hagen.
Hagen forteller at sønnen ble sett på som en ressurs og ble etterhvert kurset som elevmentor.
Dårlig samvittighet
Hun var redd for at hun hadde skadet dem i oppveksten deres gjennom at hun var psykisk syk. Det ble imidlertid et vendepunkt i deres relasjon når hun fortalte ungene at de kunne få fortelle at mamma var bra. Sammen punkterte de familiehemmeligheten som barna trodde de måtte bære på.
Utnyttet uroen
– Min impulsivitet har gjort at jeg har hatt et ekstraordinært liv. Jeg har alltid fra jeg var bittelita følt meg annerledes og følt på skyld og skam av den grunn. Jeg forstod jo ikke hva det var. Men som voksen har jeg greidd å utnytte min uro. Jeg har vært med på mye og aldri sett ting ulikt. Meldte meg på et tv-program for å dra til en landsby i Afrika og bygge en skole som hjelpearbeider. Jeg fikk plass og dro av gårde. Jeg har vært håndballtrener i store deler av mitt voksenliv, noe jeg gjorde godt i mange år, men nå er jeg virkelig gått ut på dato, ler hun.
Søker gleden
Leder Birgit Fjelldal sier om Mental Helse Hemnes som forening:
– Noen tror kanskje at vi er en forening som sitter og sturer sammen, og bare tenker på sorg og triste ting, men det er faktisk helt motsatt. Vi søker gleden hele tiden! Det er mye forebygging i det å gi folk glede. Og det skal vi gjøre enda mer av i 2018. Med gjennomført valg og noen nye koster med oss inn i det nye styret, så gleder jeg meg til å gå videre med alle planene våre, avslutter den engasjerte lederen.