I regi av Helgeland museum ble samefolkets dag markert med en hyggelig sammenkomst på gamle Valla skole. Mellom 20 og 30 personer hadde funnet vegen til arrangementet og kosa seg med kaffe og god mat.
Det var ikke lagt opp til storstilt underholdning, men Harald Horgen hadde trykket opp samefolkets sang, og den ble innledningsvis brukt som allsang. Ellers holdt Audhild Sneli en liten tale der hun snakka om tilstanden til det samiske språket.
Fornorskingspolitikk
I innlegget sitt summerte hun i kortversjon opp det som skjedde under fornorskingsprosessen som samene ble offer for på 1800-tallet. Det var ei tid da storsamfunnet ville tvinge samene inn på norsk livsførsel og norsk språk. Ei tid var det ikke lov å bruke samisk språk offentlig.
Samisk språk i skolen
Audhild brukte samboer Sten Renberg og familien hans som referanse for å anskueliggjøre hvordan vilkårene har vært for det samiske språket helt opp til vår tid. Da Anna Stina, mor til Sten begynte på skolen på Havik i Namdalen, ble det stort sett snakka norsk. Det samme var tilfelle da Sten begynte på sameskolen i Hattfjelldal. Ingen av lærerne kunne samisk, og all undervisning foregikk på norsk. Resultatet er at Sten kan en del ord på samisk, men å sette sammen setninger og snakke språket er ikke mulig.
Dagens samepolitikk har forandra seg mye bare de siste 20- 30 åra, og det er hyggelig å se at så mange møter opp for å vise solidaritet med vår samiske befolkning.