Politikerne i Hemnes vedtok i desember at kommunens kostnader skal slankes. De valgte å ikke bestemme seg for hvordan, nå starter jakten på en fungerende kur.
Det har lenge vært klart at det må spares i Hemnes. Rådmannen har faktisk sendt kraftige signaler hvert eneste år siden 2012, det resulterte også i at politikerne vedtok en slags lokal handlingsregel. Det var bare et stort men med dette, de gode intensjonene ble aldri fulgt opp med vedtak som har ført til sparing.
Det har i hele perioden vært bortimot full tverrpolitisk enighet om målet, de har bare rett og slett aldri begynt å drøfte midlene for å nå målet. Da kommunestyret før jul var enige om at behovet nå var å spare 25 millioner årlig greide de fortsatt ikke å bli enige om hvordan. Posisjonen vedtok til slutt å kutte ved å utsette planlagte kostnader, men langt fra de 25 millionene.
I januar satte politikere og administrasjonen seg sammen på Karihaug på et økonomiseminar. Også her var politikerne helt enige, men selv etter to dager med møter greide de ikke komme ut av lokalene med reelle sparetiltak. Det betyr allikevel ikke at det ikke ble diskutert mulige tiltak, og nå dukker de første mulige tiltak opp på det politiske sakskartet.
Bibliotek og helsestasjon
I dagens formannskapsmøte innstilles det på å gi rådmannen i oppdrag å arbeide målrettet for å slå sammen kommunens to biblioteker og to helsestasjoner til en forekomst av hver. Øvelsen har tidligere blitt forsøkt på helsestasjonene for et drøyt år siden da det ble foreslått å samlokalisere helsestasjonene i Korgen. Den gang var det faglige årsaker som lå bak ønsket, og de økonomiske sidene var ikke utredet. Nå får altså rådmannen i oppgave å utrede enda en gang det politikerne nokså nylig vendte tommelen ned for, så gjenstår det å se om økonomiske årsaker er viktigere enn faglige.
Det er pr i dag to helsestasjoner i Hemnes kommune i henholdsvis Korgen og på Hemnesberget. I forbindelse med forrige forsøk på sammenslåing i 2016 ble det opplyst at helsestasjonene gir tilbud til målgruppen 0-6 år. Det er 1,6 årsverk knyttet til helsestasjonen i Korgen og 0,8 årsverk knyttet til Hemnesberget.
Forslaget om å slå sammen de to bibliotekene har ikke vært oppe tidligere på dette nivået, og det ligger ikke inne i bestillingen noen indikasjoner over hvor et slikt bibliotek eventuelt bør plasseres i kommunen. Både helsestasjon og bibliotek er lovpålagte oppgaver, men det holder med at tilbudet finnes et sted i kommunen. Nå blir det rådmannens oppgave å kartlegge om en slik sammenslåing gir økonomisk effekt.
Selv om politikerne gjennom mange år har snakket om viktigheten i å redusere antall kommunale bygg og antall kvadratmeter de må drifte og vedlikeholde har tallet økt jevnt og trutt. Nå ønsker politikerne å starte jobben med å redusere antall kvadratmeter, i alle fall inntil de planlagte nybygg kommer med i statistikken.
Reduserer bygningsmassen
Konkret går dette ut på at rådmannen får i oppgave å lage salgsprospekt på kommunale eiendommer, men her gis det også rom for å videreutvikle bygningsmassen med fortsatt kommunalt eierskap. Det er Olsenhågen, Aspmoen 20 og Fjordgløtt internatbygg som totalt utgjør 1.824 kvadratmeter av kommunens drøyt 50.000 kvadratmeter med bygningsmasse som det åpnes for å vurdere å selge. Årsaken til at nettopp disse byggene har blitt plukket ut er at de har høye driftskostnader og lave inntektsmuligheter. Når de i tillegg står foran store utfordringer vedlikeholdsmessig, i rådmannens utredning i forbindelse med den vedtatte økonomiplan ble vedlikeholdsbehovet stipulert til totalt 12,3 millioner for disse byggene.
Færre kommunale veier?
Politikerne får også et forslag om å se på kriteriene for klassifisering av kommunale veier. Antall kilometer med kommunale veier har i likhet med bygningsmasse økt. Dagens kriterier ble vedtatt i 2013, en endring der ansvaret for veistrekninger kan flyttes til andre vil redusere kostnadene til vedlikehold.
Om formannskapet vedtar disse forslagene skal rådmannen utrede sakene og legge dem fram til politisk behandling senest innen juni i år.