Nå starter babysang opp igjen, og kommunens aller minste får muligheten til å møtes til en koselig sangstund.
FAKTA:
Navn: Harald Horgen
Fra: Opprinnelig fra Oslo, bodd i Korgen siden 1978.
Alder: 73 år
Familie: Gift. Har 4 barn og 5 barnebarn andre steder i landet.
Aktuell som musikalsk leder for babysang
– Hva er babysang?
– Babysang er musikk og sang mellom liten og stor. Dette gjøres i grupper, der barn fra 0-1 år med minst en av foreldrene møtes sammen med andre barn. Vi synger og spiller, legger mye vekt på både toner, rytmer, kroppskontakt og bevegelse i en trygg atmosfære, i samspill mellom foreldre og barn. Gjennom babysang ønsker vi å inspirere foreldre til å synge og spille musikk for og sammen med barna sine. Dessuten ønsker vi å bidra til å gi familien en sangskatt som inneholder både tradisjonelle viser, nyere sanger, rim og regler, alt med så mye bevegelse i som mulig. Som del av kirkens trosopplæring legger vi også vekt på sanger der barnet og barnets egenverdi står i sentrum, og der det formidles et positivt gudsbilde med enkle ord.
– Hva skjer når dere møtes?
– På Babysang møtes babyer og foreldre i et trivelig lokale der vi synger og svinger oss gjennom et tre kvarters program. Som musikalsk støtte brukes hos oss gjerne akkompagnement fra et keyboard, og innimellom ferdig innspilt sang og musikk fra en CD-spiller. En del skrangleinstrumenter: xylofoner, trommer, rytme-egg, kastanjetter og annet som kan gi barnet opplevelsen av å lage og høre lyd, er også tilgjengelige. Men mest av alt prøver vi å synge og bruke vår egen stemme som hovedinstrument.
– Babysang har også en sosial side?
– Ja, i høy grad. Etter sangprogrammet spiser vi formiddagsmat sammen, og legger vekt på tid til prat og uformell samtale. Noen av barna får mat ved bordet sammen med de voksne, mens andre ligger på matter og leker noen minutter på egen hånd. Rundt matbordet under Babysang er det som regel lett å skape et trygt og givende miljø, der både små og store blir bedre kjent med hverandre.
– Hvem kan komme på babysang?
– Babysang er åpent for alle. Den eneste betingelsen er at barnet er omtrent 0-1 år, og at minst en av foreldrene er til stede. Aldersgrensene praktiseres slik at de er litt tøyelige. For de fleste passer Babysang best før barnet har lært seg å gå. På den måten blir gruppa mest mulig ensartet, slik at de aller minste kan få opplevelsen av en stund der de selv settes i sentrum. Men noen ganger er også litt eldre søsken til stede. Også dette har vi tidvis hatt gode erfaringer med.
– Har tilbudet eksistert lenge? Hvordan oppstod det?
– Det hele begynte i 2007 med at 3-4 personer fra vår lokale kirke fikk lov til å besøke en Babysang-gruppe som Frelsesarmeen hadde i Mosjøen. Vi fikk med oss en del erfaringer derfra, og mange gode tips og råd. Deretter lagde og utviklet vi vår egen mal som passet til de tradisjoner, ressurser, lokaler og muligheter som vi til enhver tid hadde i Hemnes, Korgen og Bleikvassli.
– Bruker det å være mange med?
– Vanligvis arrangeres Babysang Hemnes og Babysang Korgen både vår og høst, med 4-5 samlinger per kull hver gang. Det har gjerne vært mellom 7 og 10 familier til stede på hver samling, på hvert av de to stedene Hemnes menighetshus og Korgen menighetshus. En gang var vi 17 familier samlet, men et så høyt tall hører med til unntakene. I Bleikvasslia har vi prøvd Babysang bare én gang. På grunn av et noe for lite fødselstall der, har som regel familier fra Bleikvasslia i stedet deltatt på Babysang i Korgen.
Harald om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
–- At det finnes så mange interesserte babysangere i Hemnes, Korgen og Bleikvasslia!
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Irene Nerleir. Hun utfører en fantastisk jobb som matlager og trivsel skaper for Babysang, og i mange andre sammenhenger.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Større bevilgninger til kulturaktiviteter, særlig for barn og unge. Kulturskolen fortjener en ekstra påskjønnelse.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Fjellheimen, der samene i gamle dager gav navn til detaljer i terrenget der de med sine reinflokker levde og beveget seg. Vi ser mange spor av slike navn også i våre dager. Det finnes mye «sang» og velklang i samiske stedsnavn. I hvert fall i mine ører.