Å få Kongens fortjenestemedalje er ikke hverdagskost, og denne gangen var det samfunnsborgeren Trond Rydsaa som mottok medaljen. En fullsatt Jernvare var tilstede for å gratulere Trond Rydsaa med utmerkelsen.
Ordfører Christine Trones innledet kvelden med en tale til hedersmannen Rydsaa.
– Kjære Trond, og ikke dr. Rydsaa. Når svaret kom at du skulle få denne utmerkelsen var det helt i tråd med det vi visste du står for.
Initiativet om medaljen kom fra Arne Løvdal, og sammen med ordfører Christine Trones og Kjell-Idar Juvik ble søknaden utarbeidet.
Stort engasjement
Rydsaa kom til Hemnes kommune og Hemnesberget i april 1981 som distriktslege.
– Etter det har du besittet de fleste, om ikke alle, funksjoner en lege kan ha i en kommune. Du har også engasjert deg utenfor kommunen, da som i formann i Nordland legeforening i mange år. Du har i alle disse årene vist et stort samfunnsengasjement, og Lapphellas Venner og Lapphella er i dag det mest synlige bevis på dette. Uten det du satte i gang i 1982 ville nok ikke Lapphella vært Hemnes Kommune sitt tusen-års sted. Hemnes Jazzforum er et annet bevis på ditt engasjement. Her dro du i trådene i mange år, og løftet og utviklet både forumet og festivalen mot det den er i dag, sa Christine Trones i sin tale til Trond Rydsaa.
Ordføreren foretok deretter den høytidelige overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje, og festet den på mottakerens vestre bryst som retningslinjene sier.
Takketale
En tydelig berørt Trond Rydsaa fikk deretter scenen for seg selv, og dermed anledningen til å takke de som skulle takkes.
– Mange kjenner historien om hvorfor vi kom hit til Hemnesberget i 1981. Som lege i Mosjøen var vi på en rundtur i området en fin sommerdag. Var innom i Bardal for å kjøpe båt, og så til Hemnesberget for å kjøpe hund. Fergeturen fra Leirvika til Hemnesberget gjorde at vi plutselig oppdaget «sørlandsbyen Hemnesberget». Dermed var det lett å sende inn en søknad da det ble ledig legestilling på stedet. Med boplikt.
– Jeg skjønte at vi har vært her lenge da jeg oppdaget at mine pasienter begynte å bli 5. generasjons pasienter. Heldigvis har hele familien likt seg godt her, og med hytte i Varntresk har også ferieturene vært overkommelige.
Samfunnsengasjementet ledet deretter Trond inn på dagens situasjon med nedskjæringer og endringer i kommunen. Han trakk noen paralleller til god og trygg helsetjeneste og bolyst i en kommune.
– Vi har i dag funksjoner som fungerer veldig godt med omsorgssenter og helsetjenester i kommunens to største tettsteder. Det samme gjelder de legeavtalene vi har, sa Trond med tydelig signal til både politikere og rådmann.
– Lapphellas Venner er mitt hjertebarn. Interessen for bevaring av gamle hus fikk jeg nok fra tiden i Mosjøen. Da det først på 1980-tallet duket opp seriøse planer om å sannere den gamle bebyggelsen på Lapphella for å lage en vei der ble Lapphellas Venner startet. Vi eier i dag 3 av bygningene der, som vi tar vare på og vedlikeholder. Jevnlige møter og dugnadskvelder holder oss i vigør hele året. Og skulle noen ønske å slutte, så kan det bare innvilges ved å levere dødsattest.
– Hemnes Jazzforum og festivalen opptok mange av mine år. Husker første året som leder der. Da måtte styret sette hus og hjem i pant for å dekke underskuddet festivalen ga oss. Elisabeth visste ikke det, noe som kanskje var lurt. Jeg er imponert over det dagens Hemnesjazz har fått til. Se bare på rommet vi sitter i, Jernvaren, og så årets jazzklubb i 2016. Takk til dere alle, avsluttet Trond med.
Roset av mange
Hemnes Jazzforum v / Marte Præsteng takket deretter Trond for den betydningen han har hatt for jazzklubben.
– Du ga klubben et godt fotfeste i din tid som leder. Du var med over alt. Fra dugnad til nachspiel vert sammen med hele familien din. Musikere snakker fremdeles om gjestfriheten, og mimrer om sommernetter på terrassen hos dere.
Lapphellas Venner v/ Øyvind Tamnes trakk frem viktigheten av det som ble startet for over 35 år siden.
– Før gikk vi tur langs fjæra på Hemnesberget. I dag promenerer vi langs strandsonen på vakre Hemnesberget. Slik er det synlige beviset på din interesse og glede av å være med på å utvikle Hemnesberget. Jeg vet at du fortsatt arbeider med akkurat dette når vi snart får en ny Kulturscene på Lapphella.
Kjell-Idar Juvik startet med å gratulere Trond og hele familien med utmerkelsen.
– Det er med glede å være til stede når du får medaljen overrakt. Du har som flere har sagt, betydd mye for utviklingen av Hemnesberget. Ditt engasjement har alltid vært stort, og sammen med din Elisabeth ble det gjort en formidabel jobb for å få Rv 808 utbedret.
Vegsjef Arne Løvmo, ønsket også å si noen ord.
– Med ditt engasjement og det du har gjort og bidratt med gjennom et langt liv, så har du selv skrevet søknaden om å få Kongens fortjenstmedalje Trond, sa tidligere vegsjef Arne Løvmo.
– Jeg har jo kjent deg og dere en stund, og mye via arbeidene med Rv. 808. Jeg husker at dere ga beskjed til oss om at veien var ubrukelig, noe som jo delvis var sant. Men argumentene nådde nye høyder da det kom beskjed om at det nå var 13 måneder med telehiv på veien. Jeg begynte å få mine tvil til komiteen her nede, men med vissheten om at det satt en fra Grong i komiteen gjorde at det fikk passere.
– At du også har vært og er en flink lege har jeg jo erfart selv. De gangene du har diagnosert meg har du alltid truffet presist, avsluttet Arne Løvdal med.
Før kvelden gikk over i en ny fase takket datter Hildrun sin pappa fra seg og sine søsken, som for øvrig var til stede alle sammen. Med kloke ord fra en konfirmasjonstale som han har holdt fire ganger fikk hun vist at de setter stor pris på kveldens hoved-pappa.