Norsk Folkehjelp i Korgen har fått masse nytt utstyr. Nå trenger de flere unge medlemmer, og reklamerer med spennende og lærerik kunnskap som rett og slett kan være livreddende.
Norsk Folkehjelp avdeling Korgen ble stiftet 1. januar 1979. I dag har foreningen 66 medlemmer. Ungdomsgruppa i Korgen har til tider vært stor og veldig aktiv.
– Som ungdom flest reiser mange av dem ut for å ta utdanning, andre etablerer seg og får familie. Folkehjelpsarbeidet blir da av naturlige grunner nedprioritert, sier medisinsk ansvarlig, Rune Oldernes, som mener det nå er tid for å rekruttere nye ungdommer.
Norsk Folkehjelp har en egen gruppe kalt Sanitetsungdom. Den engasjerer ungdom mellom 13 og 21 år. Hovedaktivitetene er innen aktivitetsområdene førstehjelp, redningstjeneste og friluftsliv. Sanitetsungdom er et sted for å lære og få erfaring i trygge omgivelser. Samtidig legges det stor vekt på å ha det morsomt og sosialt.
– Vi har som mål å kunne rekruttere et par ungdommer i fra hvert klassetrinn. Spesielt ønsker vi å få inn flere 14-15 åringer, sier Rune Oldernes ivrig.
Folkehjelpshytta
Rune forteller at basen for Korgen-avdelingen er folkehjelpshytta.
– Der har vi sosiale samlinger med kurs og øvelser. Sist vinter hadde vi kurs for ungdommene vår i søk og redning. Der fikk de instruksjon i søk i skred, bruk av kart, kompass og GPS. I sesongen når vi har beredskap er de velkomne til å være med som assistenter. Nå før jul arrangerte vi en aktivitetskveld hvor sår og skadebehandling stod på programmet. Her fikk deltakerne øve seg på bandasjering og spjelking.
Skadebehandling
Avisa Hemnes besøker Korgen-avdelinga mens de arrangerte sin aktivitetskveld. Som mangeårig medlem av folkehjelpen og som ambulansesjåfør i over 30 år, øser Rune ut noe av hans allsidige kunnskap og erfaring. Selv om det er alvorlige temaer som Rune tar fram, så kler han det inn i en munter ramme.
– De verste plassene å skade seg, er i Bleikvasslia, nei altså på kroppen, så er det pulsåreavrivning i lysken. Da greier vi ikke å få nok trykk, og det blir tomt for blod etter 3-4 minutter. Hvis det er pulsåreblødning i lysken, da er det game over. Det er noe av det alvorligste som kan skje.
Rune forklarer at dette heldigvis er sjelden kost.
– Da har man ingen ting å hjelpe seg med. Kanskje har du en sjanse hvis du er på Selfors, forteller han mens han demonstrer et turnike på Merete Langelands overarm.
Han bruker en kulepenn som han snurrer rundt og rundt i bandasjen på sin livsledsager i den hensikt å stanse en alvorlig blødning. Etter hvert blir det så stramt at Merete roper høyt. Det er da vi muntert kommenterer at han kanskje har et nag i siden til henne siden han strammer så hardt.
Hjertestarter
– En slik henger snart på hvert et hushjørne, kommenterer Rune Oldernes, i det han tar fram en hjertestarter.
– Selv om den er ganske intelligent og den forteller deg med en stemme hva du skal gjøre, så er det viktig å få opplæring i hvordan den virker. Det kan bety liv eller død for pasienten.
Etter hvert som Rune demonstrerer starteren blander stemmen fra starteren seg inn i Runes forklaringer.
«Fortsett hjerte og lungeredning, fortsett hjerte og lungeredning», sier den kort.
Rune leder progresjonen i hjertestarteren til det neste alvorlige trinnet. Og starterens stemme sier rolig, men alvorlig: «Fjern klærne fra pasientens bryst. Ikke berør pasienten. Trykk for sjokk».
Rune slår av starteren og forteller at den er enkel og genial. Hjertestarteren føler selv om pasienten har hjerteslag og følgelig trenger mer munn til munnmetode og komprimering. – Du kan ganske enkelt ikke gjøre noe galt, hevder Rune mens han pakker sammen starteren.
Verdifull kunnskap
Å være engasjert i folkehjelpen gir verdifull erfaring. Det mener helt klart ungdommene som er aktive i foreningen.
Vi har tatt en prat med to av de ferskeste medlemmene i ungdomsgruppa. De er rimelig opptatt med å bandasjere hverandre. Sindre Bjørnbak øver på å legge en trykkbandasje på Nils Magnus Vårli Hålands hode. Det blir mye latter når Sindre vil legge bandasjen over øyne, nese og munn. Nils Magnus forteller hvorfor han synes det er viktig det er viktig å være medlem.
– De fleste vil en eller annen gang i livet komme ut for situasjoner hvor du får bruk for det vi lærer her. Det er jo på en måte livsviktig, påpeker han. – Dessuten tror jeg at en erfaring fra folkehjelpen er viktig når jeg søker utdanning og jobb i tiden framover. Jeg har planer om å søke meg inn på politiskolen.
Mellom lag på lag med bandasje legger Sindre Bjørnbak til. – Jeg kunne tenke meg å ta utdanning i militæret. Aller helst i luftforsvaret. Redningsmann på Sea King hadde vært en drøm. At du da har vært medlem av folkehjelpen teller nok med da, kommenterer Sindre under bandasjen.
Sindre legger til at han til sommeren blir 16 år. Han har allerede tatt trafikalt grunnkurs.
– Til neste sommer har jeg scooterlappen og kan etter hvert kjøre på oppdrag for folkehjelpen. Det ser jeg fram til, sier han med et stort smil.
Både Nils Magnus og Sindre har lagt merke til at Norsk Folkehjelp fra tid til annen arrangerer landsleir for ungdom. Dette er noe de begge kunne tenke seg å delta på.
– Når en slik leir blir arrangert neste gang, ja da er vi med. Det er garantert, sier Nils Magnus.
Trenger også voksne
Nestleder i Norsk Folkehjelp avd Korgen, Merete forteller at de nå satser på å bygge opp ei aktiv ungdomsgruppe.
– I september hadde vi besøk fra sentralt hold. Da fikk vi overlevert utstyr til en ganske stor verdi. Utstyret var bekledning, vester, kompass, skredutstyr, telt og masse førstehjelpsutstyr. Dette kommer godt med når vi skal satse på å få flere inn i ungdomsgruppa vår.
Merete legger til at det ikke bare er i ungdomsgruppa at man trenger nye medlemmer.
– Vår leder, Vegard Vang, forlater oss dessverre nå siden han flytter til Bodø. Det blir et stort savn for oss. Men vi må se framover. Vi skal ha årsmøte den 14. februar. Da ønsker vi velkommen til både unge og eldre som ønsker seg en trivelig og meningsfull aktivitet, avslutter en engasjert nestleder.