Trond Rydsaa meldte i fjor overgang til pensjonistenes rekker. Nå blir han hedret med Kongens fortjenstmedalje for sin innsats både i yrkeslivet og for frivilligheten.
Kongens Fortjenstmedalje ble ifølge kongehusets nettsider stiftet av Kong Haakon VII i 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid. Etter at statuttene for medaljen ble endret i 2012 blir det lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement.
Det er tidligere stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik og ordfører Christine Trones som har underskrevet søknaden, men tidligere vegsjef i Nordland, Arne Løvmo, har også spilt en sentral rolle i forarbeidet.
– Jeg ble jo veldig overrasket da jeg fikk vite dette. Trodde ikke helt på det først, men etterhvert skjønte jeg at dette var alvor, og det var med stor ydmykhet jeg tok denne inn over meg.
Joda det ble et glass champagne på fruen og meg da. Nå tar vi noen dager på hytta slik at jeg får fordøyd alt dette, og så gleder jeg meg til overrekkelsen.
Namdalingen Rydsaa flyttet til Hemnesberget i 1981 og var distriktslege helt fram til mai 2017. I et intervju i Avisa Hemnes i fjor fortalte han at det var en omvei for å kjøpe båt og hund som førte familien til Hemnesberget. De falt pladask for «sørlandsbyen», og etter endt siviltjeneste i Finnmark valgte de Hemnesberget framfor muligheter både i Rana og Vefsn.
Det er mange gode grunner som er vektlagt i søknaden, men hans engasjement for Lapphella har nok utgjort en stor bit.
Hans virke som lege i kommunen i 36 år er nok en av årsakene til at » hain Rydsaa» nå får denne utmerkelsen
– Lapphellas Venner har vært mitt femte barn. Vi stiftet denne foreningen i 1982 da de gamle husene på Lapphella sto i fare for å bli borte. Jeg tror egentlig det var lurt å komme utenfra for å se hvilken perle dette var og er, har han tidligere uttalt.
Han har også vært sentral i Hemnesjazz og en pådriver sammen med sin kone Elisabeth for å sikre at det som i dag heter FV808 endelig ble tatt ut fra listen over museumsgjenstander blant norske veier. På toppen av det hele har han også vært en ivrig korsanger i Hemnes Mannskor, dermed skulle han oppfylle alle krav for å bli tilgodesett med Kongens fortjenstmedalje.
Den høytidelige overrekkelsen finner sted med åpent hus på Jernvaren 23. februar.
—