Selv om den offisielle åpningen av den nye barnehagen på Finneidfjord enda ikke har funnet sted, har vi fått lov å ta en sniktitt på hvordan de har fått det i sine splitter nye lokaler.
Styrer Henriette Rekve Røsvassbukt viser stolt frem de nye lokalene. Inne lukter det fortsatt nytt, og det er ikke rart da barnehagen ble tatt i bruk for første gang 1. desember i fjor.
– Vi har bedd om litt tid før den offisielle åpningen, det gjenstår litt før vi er helt på plass, forteller Røsvassbukt.
Personalgarderoben er ikke helt ferdig, og et par andre rom er enda ikke har fått sitt hensiktsmessige inventar enda. Likevel har de kommet seg godt på plass i de nye omgivelsene.
Barnehagene på Finneidfjord har i mange år blitt drevet på to forskjellige steder og med to ulike avdelinger. Småbarnsavdelingen Krabben har vært i Nordsjøveien, mens de største barna har vært lokalisert under skolen. Men nå har begge avdelingene funnet veien til kjelleren på samfunnshuset.
– Det er mange gevinster med å være samlokalisert. Blant annet det å kunne samarbeide med hverandre i personalgruppa, samt å få utnyttet kompetansen til alle de ansatte. Her arbeider det en gjeng med veldig dyktige folk, og da er det fint å kunne dele på de ressursene. Ikke minst er det kjempeviktig at alle barna kan få de godene, forklarer Røsvassbukt.
Avdelingene har tidligere gjort mange ting sammen, og det innebar mye reising mellom de to barnehagene.
– Det at vi nå er sammen har gjort ting veldig mye lettere rent praktisk også.
Gode hjelpere
Det har i lengere tid vært snakk om at det skulle bygges nytt barnehagebygg på Finneidfjord, og i slutten av 2015 ble det endelig politisk vedtatt, og så gikk det slag i slag.
– Når det først ble vedtatt og vi fikk komme i gang syns jeg prosessen har gått fort. Lokalene skulle egentlig stå klare i august 2017, men så ble det utsatt til desember.
Barnehagen holdte stengt i to dager i slutten av november for å få flyttet og gjort det meste klart til at barna skulle komme den 1. desember.
– Foreldrene brettet opp ermene og hjalp oss mye. De stilte opp med store biler og hengere og hjalp oss med å frakte utstyr. Det er vi utrolig takknemlig for.
– Vi fikk også mye hjelp fra Teknisk etat som stilte med sterke folk som bar og kjørte utstyr.
Deltatt i prosessen
Kjelleren på samfunnshuset har frem til nå stått helt tom. Det var bare en basseng-grop med mur, stein og betong.
– Det er helt utrolig å tenke på første gangen vi så lokalet, at det er blitt så bra som i dag var vanskelig å se for seg den gangen.
Røsvassbukt er veldig glad for at personalet har fått vært med i byggeprosessen og utformingen av det som nå har blitt deres nye arbeidsplass.
– Jeg syns vi har vært veldig heldig. Vi har vært med i byggekomiteen som hele veien har blitt oppdatert på det som har skjedd. Hele personalgruppa har hatt anledning til å komme med innspill til hvordan vi ønsket at det skulle bli.
Hun innrømmer at de var litt skeptiske i starten med tanke på lys, men syns det er blitt en smart utforming.
– Vi er veldig fornøyd foreløpig, så blir det spennende å følge med å se om vi traff med løsningen.
Ny hverdag
I det nye lokale har de ansatte nå fått eget pauserom og arbeidsrom, noe som ikke var tilgjengelig før.
– Det var også en av grunnene for at vi ønsket å samlokaliseres. Det er fint å kunne være ordentlige kollegaer med matpause sammen. Det er utrolig viktig for arbeidsmiljøet å kunne være i lag.
Barnehagen har åtte ansatte. Tre fra Hemnesberget, to fra Finneidfjord, en fra Bjerka, en fra Korgen og Stryrer Henriette som kjører fra Bleikvasslia.
– Vi er godt representert, ler Røsvassbukt.
Hun forteller at hverdagen er forandret på mange måter.
– Det er morsomt å se på ungene. Samspillet mellom liten og store er artig å følge med på. De minste oppsøker de største for hjelp eller lek, og de største er rollemodeller for dem.
De ansatte skryter også av uteområdet. Barnehagen har panoramautsikt mot fjorden, og det er lyst hele dagen.
– Vi var så heldig å ha sola her i mange timer for noen dager siden. Så værforholdene er noe helt annet, særlig for de minste som har vært helt på andre siden.
De har tilgang til både store flater og kuperte terreng som kan brukes som akebakke. Nå er området fylt med mye snø, men noen av lekestativene fra den gamle barnehagen er kommet opp.
– Nå er vi så heldig og har fått innvilget midler til mer utstyr. Det er mange muligheter til lekeutstyr, så vi skal lage en plan på hva barna ønsker og hvordan vi kan bruke pengene best mulig, forklarer Røsvassbukt.
Inne hos barna
Sjøstjernen er avdelingen for de største barna. Her er de hektisk opptatt med å lage mat i sin nye lekekomfyr. Vilde Berg møter oss med et brett nystekte lekemuffins.
– Det var det jeg syntes det luktet nystekte muffins, sier Henriette når barna møter oss.
I den nye komfyren produseres det litt av hvert.
– Vi lager brød og biff her. Og av og til litt kringle, fortelles det.
Men nå er det glasur til muffinsen som er første prioritet.
Inne på Sjøstjernen er det fargerikt og de har allerede fått opp en del bilder de har laget.
– Vi har det veldig ryddig her på vår avdeling, forteller Odin Johan Lenningsvik stolt.
– Vi har også laget penger, forklarer Amalie Melbye Johansen, og peker på veggen der de har hengt opp bilder av de nye sedlene.
Barna forteller om sedlenes verdier og hvilke motiver de ulike pengene har.
– Dette er hundre kroner. Den er rød. Jeg tror det er bilde av en snurrebass, forteller Emil Edvardsen.
Sara-Kristin Pettersen-Larsen tar ansvar for omvisningen.
– Her inne har vi førskoleklubb, forteller hun.
Rommet har en sprek ferskenfarge, og det er godt med sitteplass. En bokhylle er fylt med diverse bøker og ark.
– Her har vi språktrening, forklarer Sara.
Odin har funnet frem en kuleramme som han demonstrerer bruken av. Sara foreslår at alle samles inne i førskoleklubben, slik at alle kan bli tatt bilde av.
Barna forteller at Alexander Osen har bursdag i morgen.
– Alexander er den største og høyeste i barnehagen, forteller Emil.
– Jeg blir seks år, forteller Alexander stolt.
Det skal feires og barna gleder seg til bursdag.
Krabben
Krabben er avdelingen for de aller minste barna. Her er barna fra 0-3 år. De har blant annet et motorikkrom med mange madrasser som er morsomme å utfolde seg i.
– Her liker de seg og det er bra tening for dem. Så lenge de ikke er for mange på samme tid, forteller Holger Chr. Sjåvik.
Ulrik Ward Kattstrand, Olivia Lie Hansen og Oliver Øvringmo Sandnes føler seg nok ferdig med motorikkrommet, og nå er de klar for litt sang. Sjåvik tar frem gitaren og tar en trall.
– Vi bruker å ha sangstund. Det er et godt utgangspunkt for utviklingen av språket, forteller Sjåvik.
Sjåvik som begynte å jobbe i barnehagen på Finneidfjord i 2015, er veldig glad for samlokaliseringen og de nye lokalene.
– Det fungerer veldig godt, men vi er selvsagt i en etableringsfase der rutiner skal innarbeides. Ut over det er det kjempegode lokaler. Spesielt de akustiske lydforholdene.
– Samtidig får de minste noe å strekke seg etter og de eldste kan vise omsorg, forteller han.
Gull av gråstein
Mange av barna er ute og leker seg i snøen. Sammen med dem er Erdis Nilsen og Anne Grethe Hind, som kan fortelle at de trives godt på sin nye arbeidsplass.
– Det er lyst og flott! Borte på den andre avdelingen var det ikke gode lysforhold, forteller Nilsen.
– Vi er selvsagt i en innkjøringsperiode, men vi prøver oss frem. Stor og små går godt i lag, så det er veldig bra, og det meste går over all forventing, forteller Hind.
Hind forteller at hun fortsatt har problemer med å forstå at det som tidligere bare var et mur-hull nå er blitt en ny og fin barnehage.
– Her er det gjort gull av gråstein. Virkelig.