Det gnaurer hørbart under skiene der løperne sparker fra i motbakkene. Vesterfjellrennet i klassisk stil er i gang, og kuldegradene er i grenseland.
Skigruppa i Korgen IL holder tradisjonen i gang. Sia 1946 har Vesterfjellrennet blitt avholdt bortimot årlig, med unntak av 3-4 år tidlig på 2000-tallet. Ei kjapp opptelling viser i alt 68 renn, og av disse er det en deltaker som står fram i særklasse: Ronald Lenningsvik fra Bleikvasslia, som i perioden 1968 til 1987 vant heile åtte ganger!
Vesterli arena
Lysløypa blei flytta opp til Vesterli som følge av vegomlegginga i Korgen, der daværende løype lå.
Det skjedde i 1980, da idrettslaget stolt kunne åpne en variert fem-kilometers løype, dengang den lengste på Helgeland. Utover 1980-90 tallet blei det rydda nye og meir krevende traseer utenom lysløypa, som følge av kravene fra Norges skiforbund. Etter år 2000 er mye av løypenettet også utvida for å være tilpassa fristil, eller skøyting som det i praksis er blitt.
Årets 5-kilometer konkurranseløype framstår som ei elegant nyvinning: Mange kneiker og stigninger, med kvilepartier innimellom, dyktig plassert i det varierte skog- og myrterrenget som omgir Vesterli stadion. Storparten av traseen ligger dessuten godt skjerma i granskogen.
– Ei meget interessant løype, sier årets vinner i seniorklassen, Rolf Einar Jensen fra Bossmo/Ytteren.
– Riktig ei sliterløype for oss som liker skikkelig klassisk stil. Når du har gått den tre ganger, kjenner du at du har vært på skitur!
Jensen vant årets 15 km på 36.40. Ei meget sterk tid. Så er da også denne løperen sannsynligvis den beste på Helgeland for tida, sjøl om han egenlig har trappa ned til fordel for lange fjelløp sommerstid.
Kulde?
De seinere tiåra har det gått diskusjoner om kuldegradene ved skirenn. Kuldegrensene er satt, og man skal jo forholde seg til dem. Likevel er det noen som meiner at de ikke bør være absolutt, da kulde i stille vær med tørr luft ikke er det samme som hvis kuldegradene kommer med en del vind i åpent terreng. Men, for løpere som måtte ha luftveisvansker, kan kulde være ei utfordring uansett.
Nyvalgt leder i skigruppa er Ketil Tuven. Han forteller:
– Ved annonsert klokkeslett for start sist lørdag lå gradestokken under minus 15. Vi måtte derfor utsette. En time seinere kunne vi erklære rennet for åpna, og det gikk heilt fint. Kanskje var det de få solstrålene som skulle til for at temperaturen steig over grensa.
Muligens var det kuldebekymring som førte til at en del påmeldte ikke kom tilstart. Av 68 i startlista gikk 57 inn i resultatlista.
Skigruppa
Som ellers i idrettslaget i Korgen er det en god del meget erfarne folk som tar jobben når det skal ordnes med skirenn. Ingvar Tverå er suverent den som har vært med lengst: I styret for Korgen IL sia 1977, et utall år i skigruppa, som leder og medlem. Rennleder for Vesterfjellrennet i antakelig godt over 20 år, og drivkrafta bak «nye» Vargtrekket, turrennet som tok over da det opprinnelige Vargtrekket gikk over i historien. Ingvar er i tillegg fortsatt en habil skiløper som stiller i fleire turrenn i distriktet.
For de kommende år borger det godt at neste generasjon er i ferd med å ta over. I tillegg til nevnte Ketil Tuven er to brødre Lenningsvik med: Børje og Morten. Samt et par brødre Tverå: Tor Ivar og Mellet. Når en sammenfatter dette, er det vel ikke unaturlig at man i resultatlistene for de yngre klassene kan lese de samme etternamnene. I sum: Skigruppa i Korgen IL lever greit. Mye går i arv, resten på miljø.