Alle fritidseiendommer er fra 2018 pålagt tvungen renovasjon. Ordningen har ikke blitt møtt med jubel blant hytteeierne.
Like før jul fikk alle hytteeiere i Hemnes et brev fra Helgeland Avfallsforedling, HAF. Fra 2018 blir det renovasjonsgebyr også for fritidseiendommer, 1.122 kroner i året for å være helt nøyaktig.
I Hemnes er det allerede satt ut flere containere i typiske hytteområder. Her kan hytteeiere kaste husholdningsavfallet som oppstår når de er på hytta. Også her skal det sorteres i plast, matavfall og restavfall.
Plasseringen av containerne finner man på nettet, www.sortere.no viser at det nå skal være åtte containere, men da Avisa Hemnes forsøkte å finne en av dem måtte man lete godt, den var nemlig mange kilometer unna oppgitt plassering.
Mange hytteeiere poengterer at de ikke produserer mer søppel når de er på hytta enn når de er hjemme, og at de ikke greier å produsere søppel to steder samtidig. Flere trekker i tvil om de i framtiden kommer til å stoppe på hjemveien for å finne en passende container istedenfor å bare kaste det i dunken når de kommer hjem.
Høyt engasjement
Kommunikasjonsansvarlig hos HAF, Geir Benden, bekrefter at det har vært mye engasjement rundt saken, og de har gjennomført møter både med hytteforeninger og noen av eierkommunene.
– Er det et problem i dag med forsøpling rundt hytteområder i Hemnes?
– Dette med fritidsrenovasjon kom ikke som et resultat av forsøpling, men som et resultat av myndighetskrav påpekt av Klif, sier Benden og henviser til en presentasjon om emnet HAF har utarbeidet.
Ulik praksis
I presentasjonen vises det til en korrespondanse mellom avfallsselskaper på Helgeland/Trøndelag og Klima- og forurensningsdirektoratet, Klif. Bakgrunnen for dette er at fylkemennene i Trøndelag og Nordland tidligere har tolket regelverket ulikt.
Direktoratet forklarer at også fritidsboliger er gebyrpliktige, og avviser derfor en ordning der hytteeierne kan velge en frivillig løsning. Samtidig opplyses det at det ikke er noen plikt å levere avfallet i den kommunale ordningen, så lenge avfallet bringes til et lovlig anlegg eller tas vare på.
Det står videre i svaret fra Klif:
«Gebyret for den enkelte eiendom vil således ikke gjenspeile den faktiske bruk den enkelte eiendom gjør seg av tilbudet. Hvorvidt eier/bruker av fritidseiendommen benytter seg av renovasjonstilbudet eller velger å ta med hytteavfallet hjem, har derfor i utgangspunktet ingen betydning for deres plikt til å betale for hytterenovasjon.»
– Hvordan skal HAF sikre at området rundt en mottakskontainer ikke blir forsøplet?
– Vi må kontinuerlig jobbe for å holde det ryddig rundt containerne ved tømming og evt. egne rydderunder. Dette gjelder også tømmefrekvens. Men, det er selvfølgelig også opp til publikum å holde det ryddig rundt alle våre Fritidscontainere og Returpunkt. Det er aldri greit å sette fra seg avfall på utsiden av disse. Dette er ikke mottak for ryddeavfall eller restavfall som skal leveres til nærmeste gjenbruksstasjon. Her har som sagt hver og en av oss ansvar for å holde det ryddig, forklarer Benden.
– Hvor ofte vil disse kontainerne bli tømt, og vil det bli satt inn ekstra ressurser i forbindelse med påske der behovet vil bli størst?
– Frekvensen på tømming vil bestemmes ut fra de erfaringene vi gjør oss. Det vil helt klart bli oftere tømt rundt høytider som påske.
– Det er bare noen få containere utplassert, og for svært mange vil det å benytte disse bety en omvei på tur hjem og rett og slett upraktisk å ta en ekstra stopp istedenfor å ta det med hjem. Hvilke erfaringer har HAF med hytterenovasjon i lignende områder som Hemnes, blir de benyttet?
– Om du ser på www.sortere.no er det ikke bare noen få Fritidscontainere som er satt ut så langt. Når det er sagt er vi en prosess som skal hjelpe oss med å tilpasse ordningen slik at det blir til det beste for publikum uten at det skal få store konsekvenser for gebyret. Det kan derfor bli aktuelt å sette ut flere containere i andre områder for å gi et bedre helhetlig tilbud. Der vi har hatt Fritidscontainere i kortere eller lengre tid ser vi at tilbudet blir benyttet etter kort tid selv om det i utgangspunktet er motstand mot ordningen, sier han.
– Hva betyr denne ordningen økonomisk for HAF?
– Ordningen betyr som alt annet vi gjør i HAF at vi jobber ut fra selvkostprinsippet. Kostnadene vi har med denne løsningen skal tas inn kun via Fritidsrenovasjonsgebyret, og vi skal som med husholdningsgebyret gå i null med kostnader og inntekter.
I kalkylen som er lagt til grunn for fastsettelsen av gebyr fremgår det at ordningen ikke skal bidra med noe overskudd. Det er imidlertid lagt inn indirekte kostnader på nær 800.000 kroner. Indirekte kostnader vil normalt være andel av «felleskostnader», kostnader som allerede finnes fra før. Ettersom HAF skal være selvfinansierende kan dette bety at ordinært gebyr over tid blir noe lavere.
Alle skal med
– Gjelder ordningen for alle hytter i Hemnes, uavhengig av hvor de ligger?
– Ordningen med Fritidsrenovasjon gjelder for alle hytter i Hemnes som det gjør i Nesna, Rødøy, Træna, Lurøy og Rana så lenge det er en beboelig fritidsbolig der. Dette også som et resultat av kravet fra Klif, forklarer Benden.
Klif oppgir i sitt svar til avfallsselskapene at det ikke er lov å differensiere avgiften ut fra hvor man bor eller på sosialt grunnlag. Dette betyr at alle innenfor en kommune skal ha lik avgift. I HAFs virkeområde betyr det at alle har samme avgift for både ordinær renovasjon og fritidsrenovasjon uansett om man bor sentralt eller ytterst på ei øy.
– Er mulig å søke om fritak, både for enkeltpersoner og hyttefelt?
– I utgangspunktet skal det godt gjøres å få innvilget fritak. Om en fritidsbolig er ubebolig vil det selvsagt ikke kreves Fritidsgebyr. Dette igjen ut fra svaret Klif har gitt rundt ordningen med Fritidsrenovasjon.
HAF utfører oppdraget som et interkommunalt selskap, renovasjon er en kommunal tjeneste. Dermed er det kommunen som er adressat om noen ønsker å søke fritak for ordningen.