Økonomiseminaret til politikerne i Hemnes har resultert i en «Karihaug-erklæring». Nå skal det spares, men hvor?
Nær alle vannfall i Hemnes er utsatt for regulering, og som en av de mest berørte kommuner i Norge har dette mange negative konsekvenser. De fleste har godtatt ulempene, fordelene har nemlig også vært store i form av kroner og kilowattimer. Nå har mye av kraftinntektene blitt regulert over i andre pengebinger, hele 20 millioner har forsvunnet de siste par årene.
Det har skapt uønskede utfordringer for de lokale politikerne, og da budsjettet for 2018 ble vedtatt før jul bestemte de å utsette hvor det skal spares, de vedtok bare å spare. Samtidig vedtok de å starte året med en økonomisamling, en samling som sist torsdag og fredag ble avholdt på Karihaug i Bleikvasslia ? et sted som nylig havnet på lokale hender etter å ha vært eid av indremisjonen i mange tiår. Også de nye eierne skal benytte stedet til forkynnelse og bønn, men trolig ikke av den materielle arten politikerne var ute etter.
Tverrpolitisk
Samlingen har i alle fall samlet troppene med felles front, og i en tverrpolitisk pressemelding forkynner de følgende:
– Økonomisamlingen i Hemnes kommunestyre viser at det er stor og tverrpolitisk vilje til å bygge en kommune for framtiden ? innenfor de økonomiske rammer som kommunen vil ha framover. Det er politisk vilje til å snu hver en stein og ta nødvendige grep for å sikre at kommunen bevarer økonomisk kontroll og handlefrihet. Den sentrale beliggenheten Hemnes har på Helgeland skal utnyttes for å skape vekst.
En del av innsparingene har for lengst havnet på tegnebrettet, og skal tas innen dagens organisasjon og organisering.
– I den vedtatte økonomiplanen ligger det en forutsetning om administrativ innsparing på 10 millioner, som forutsettes tatt ved effektiviserings- og forbedringstiltak i dagens organisasjon. Dette er en oppgave som ligger innenfor rådmannens ansvarsområde, og som allerede er påbegynt. Rådmannen understreker at samlingen ga støtte til å fortsette prosessen, og øke farten på denne, skriver de i pressemeldingen.
Ingen konkrete kutt
Selv om de ulike partiene er skjønt enige om tilstanden, og der de også tar inn over seg at nedgangen trolig kommer til å øke med ytterligere 5 millioner har de så langt ikke sett på konkrete tiltak. De er allikevel klar på at det blir krevende og merkbart.
– Samlingen på Karihaug var begynnelsen på en helt nødvendig prosess for å finne innsparingstiltak utover det som allerede er under utredning. Det er ingen tvil om at det må gjøres strukturelle grep, og at kommunen nå går inn i en svært krevende omstillingsperiode. Både ordfører, opposisjonsleder og rådmann understreket i sine innledninger at det må gjøres varige grep dersom vi skal kunne bestå som egen kommune, heter det i uttalelsen.
Dette innebærer nok at alle partier må gi slipp på en rekke av sine valgløfter, men så langt ønsker altså ingen å konkretisere. De hevder imidlertid at samlingen viser at det er stor politisk vilje til å ta nødvendige grep for å bestå som egen kommune også i framtiden.
– Samtlige partier fremmet ønske om å legge partipolitiske skillelinjer til side, og sammen finne fram til gode og varige løsninger. Partiene enes om at «hver stein skal snues» for å finne langvarige og helhetlige løsninger.
Står sammen
Ordfører Christine Trones er godt fornøyd med samlingen:
– Det er ikke tvil om at vi må se på strukturelle endringer for å komme i mål. Ingen sektor kan skjermes, og hver en stein må snues. Grepene vi nå gjør vil gjøre vondt, men det er et mål å komme ut med en struktur som gjør at det er betraktelig bedre å bo i et selvstendig Hemnes enn å være en utkant i en av våre nabokommuner. På noen områder vil innbyggerne kanskje til og med få bedre tjenester enn i dag, sier Trones.
Opposisjonsleder Tord Johansen slutter seg til budskapet og vektlegger at alle må bidra:
– Politikerne, administrasjonen og innbyggerne må bidra – for at Hemnes fortsatt skal være en egen kommune og en god kommune å leve og bo i, også i framtiden, sier Johansen.
Kommunestyret samles allerede i kveld til årets første møte. Sakslista der er kort, og inneholder ingen økonomiske saker. Dermed får politikerne vende rundt på steinene enda noen uker før de må begynne å drøfte hvor og hva som skal kuttes.