Finneidfjord Idrettslag stikker av med mest penger på Grasrotandelen i Hemnes.
I 2017 fikk de over 63.000 kr gjennom Norsk Tipping og Grasrotandelen, det er over 7000 kroner mer en Hemnes Idrettslag, som er nummer to på lista.
Grasrotandelen er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi en prosent av spillinnsatsen sin direkte til et lag eller en forening man selv foretrekker. Registrerer man seg går 7% av innsatsen direkte til valgt mottaker uten at det påvirker hverken kostnaden på tippingen eller eventuell gevinst. Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra fysiske Flax-lodd og Belago.
For at lag eller foreninger skal kunne motta midler må de være registrert i Frivillighetsregisteret i Brønnøysund og være godkjent som grasrotmottaker.
Finneidfjord IL topper
Det er totalt 42 lag og foreninger i Hemnes som er godkjente som grasrotmottaker, totalt sett fikk disse utbetalt 450.985 kroner, et snitt på 10.738 per lag. I 2016 ble det utbetalt 434.646 fordelt på 40 lag. I utgangen av 2017 var det registrert 1357 grasrotgivere i Hemnes noe som er en økning på 83 givere fra året før.
Den største andelen av potten gikk likevel til Finneidfjord IL med 97 registrerte grasrotgivere, noe som tilsvarte 63.229 kroner, ca. 652 kroner per person. Dermed dytter de ned både Hemnes og Bjerka IL som de siste årene har ligget på henholdsvis første og andre plass. De tre som topper lista fordeler seg slik:
Finneidfjord IL: 63.299
Hemnes IL: 55.962
Bjerka IL: 44.836
Idrettslagene i kommunen er de mest populære grasrotmottakerne og stikker til sammen av med over halvparten av den totale summen for Hemnes.
Norsk Tipping gir ikke ut tall på hvor mange av kommunens spillere som ikke er knyttet til lag eller foreninger, men Anne Helseth i Norsk Tipping forteller at på landsbasis er det ca. 55% av spillerne som har registrert seg som grasrotgiver.
– Oppfordrer kundene
For å bli en grasrotgiver må man være kunde hos Norsk Tipping. Man kan tilknytte seg en grasrotmottaker enten hos kommisjonær eller på app/nettside, og man kan når som helst bytte grasrotmottaker.
Erlend Ervik er butikksjef på Coop Prix Korgen, og forteller at de ansatte ikke har noen policy om å informere kundene om Grasrotandelen. Likevel gjør de sitt beste for å etterstrebe nettopp dette.
– Vi vil alltid yte god service. Hvis en spiller ikke benytter seg av ordningen kommer den informasjonen opp på skjermen både hos selger og kjøper, og i den forbindelse gjør vi vårt beste for å opplyse kunden om Grasrotandelen.
Ervik forteller at de gjerne oppfordrer kundene til å bli med på ordningen, samt opplyser om at det er enkelt og helt gratis.
– På våre maskiner ligger det en database med alle lag og foreninger som er godkjente grasrotmottakere i kommunen. Her kan vi enkelt hente frem et lag og knytte det opp mot en kunde dersom de ønsker det. De trenger ikke løfte en finger.
Ervik forteller videre at han ser en økning på tipping via mobil applikasjon.
– Nå er det mest den eldre garde som tipper i butikk. Flere og flere mobilkyndige benytter seg av appen. Men app er ingen hindring, for man kan lett registrere ønsket grasrotmottaker der også.
I tabellen kan du se alle registrerte lag og foreninger i Hemnes kommune, hvor mange registrerte givere de har og hvor mye penger de mottar for 2017.