Når frosten gjør sitt inntog, som den vanligvis gjør på denne årstiden, blir det ikke like greit å være bosatt i Hestneset nr. 13 og i Brennesvika. En Fylkeskommunal skyssbåt som ikke kan gå i is har jo noen begrensninger da.
Etter at «Hemnesferga» ble nedlagt har samferdselstilbudene til folk på Tvertforlandet vært svært begrenset. En av de siste som har bosatt seg over fjorden beskriver forholdene slik i et snev av frustrasjon over situasjonen.
– Det er kaldt om dagen, men isen på fjorden kommer og går. Fra Hemnes til Hestneset er det stort sett isfritt, og tar en det med ro går det stort sett bra. Helårs flytekai har også kommet på plass. Da er det verre i marinaen der man for tiden kan praktisere kunstløp på skøyter. Og her ligger den sagnomsuste skyssbåten «Fleinvær» som skal frakte oss fastboende over fjorden, forteller Morten Henriksen som til daglig jobber ved NCP AS på Åsen.
Henriksen har havarert båt og båtmotor, og med fast arbeid på Hemnesberget har det blitt utfordrende.
– Mine naboer i Brennesvika, Gunn og Jarle, skulle gjerne ha gjort en av sine turer til «sivilisasjonen». De bestilte i henhold til reglementet båttur til mandags morgen. Men hva nytter det? Båten går ikke i is, og kommer seg ikke ut av marinaen og ut i åpent farvann. Det er jo nettopp nå vi trenger en skyssbåt, som kan frakte folk trygt over fjorden når det ikke er så greit å komme seg på egen hånd, forklarer han.
Det er Nordland fylkeskommune som er ansvarlig for samferdselstilbudet, og etter at ferga ble nedlagt har de forsøkt med en skyssbåt. Dette tilbudet har ikke svart helt til forventningene hos lokalbefolkningen.
– Fylkeskommunen kan jamre så mye de vil om kostbare skyssbåtruter, de gir stort sett f.. og er villige til å bruke millioner av kroner på å understreke at slike ruter må nedlegges gjennom å drifte et tilbud så hårreisende dårlig at begrepet «Molbohistorie» knapt er dekkende, hevder Henriksen, og føler til: – Nå bor jeg på hybel, kommer meg ikke hjem, og i kjøleskapet blir melka sur.
Årsaken til at forholdene er ekstra ille nå er at bobleanlegget i marinaen har brutt sammen. Havnesjef Rolf Arne Brendberg opplyser at det er bestilt nye deler og reparasjon blir gjort så snart som mulig.
I skrivende stund har forholdene bedret seg i marinaen, men boblene rekker nok ikke verken til Brennesvika eller til Hestneset. Og da ligger jo skyssbåten fortsatt ved kai. Føreren av skyssbåten er bosatt i Salten. Når han ikke kommer seg over fjellet, er syk, eller har andre gjøremål der hjemme må også de som har behov for skyssbåt holde seg hjemme.
En statistikk fra Brennesvika viser at det vinterstid spesielt, er veldig mange dager uten mulighet for å få skyssbåt. Båten som skulle betjene de fastboende har imidlertid aldri hatt faste anløp til Hestneset som den egentlig skulle. Visst nok ut i fra vind og vanskelige forhold på den ene turen den gikk dit.
For de fastboende i Brennesvika og i Hestneset, samt alle som har hytter og fritidsboliger på den andre sida av fjorden, vil nok tiden med frustrasjoner, samt å være isfaste gli over om ikke så lenge. Det går jo mot sol og sommer!
Fylkeskommunens tilbud med skyssbåten «Fleinvær» er foreslått nedlagt i 2018. I skrivende stund er det ikke kunngjort noen dato for dette, men den kommer nok mer enn fort nok for de som er avhengig av tjenesten.
Mange har forsøkt seg på forskjellige måter å komme seg til Tvertførlandet i tiden etter at fergeruta ble nedlagt 22. november 2014. Det har vært luftputebåter, «landgangsfartøy» og vanlige båter, men ingen av disse kan stille opp i forhold til den tjenesten ferga gjorde for befolkningen.
Så vil tiden vise hvordan det går med melka i Hestneset nr. 13. Morten Henriksen opplyser at det denne gangen gikk bra, og at melka var fin og duggfrisk i kjøleskapet.