Å starte en papiravis langt ute i det digitale tusenåret. Hva er det slags galskap? Hvem finner på noe sånt? I en kommune som Hemnes?
Svaret er Terje Ånonli. Daværende varaordfører i Hemnes, og med en jobb som medfører mye reising.
— Jeg reiser mye i jobben, og kjøper mange lokale aviser. Jeg så jo at det var fullt mulig å få til noe også på små plasser. I Snåsa bor det halvparten så mange som her, der hadde de avis. I Meløy har de to på 6.500. Jeg kunne ikke skjønne at det ikke skulle være mulig å ha avis i Hemnes?
— Men det er jo flere aviser i regionen, litt større aviser, som dekker kommunen?
— Jo, det er det. Men jeg følte de var dårlige på å dekke vår kommune. Spesielt på historie og kultur. I forhold til folketall og abonnenter var de dårlige på å dekke Hemnes. De var flinke på å dekke politikk og økonomi, der var det mye på det kritiske planet, sier Ånonli, — Dette var etter Terra, så jeg skjønner jo at det var mye negativt? Men det ble nesten så det til tider kunne sees på som svartmaling?
Ånonli lar spørsmålet henge litt i luften før han fortsetter.
— Alle de små sakene ble ikke tatt opp. Lite om næringslivet, lite om det store, flotte landbruket vi har. Den brede frivilligheten. Jeg var jo aktiv i politikken, og så at det skjedde så mye fint som det ikke ble satt fokus på. Så det var det jeg ville oppnå, tror jeg, å få frem at det skjer mye bra i Hemnes, at vi er en flott kommune å bo i.
Frøet var sådd, ideen var i bakhodet.
Kompetanse
Når ideen hadde modnet lenge nok sendte Ånonli en messenger-melding til meg og Knut Martinsen.
— Hvorfor var det nettopp vi to som fikk denne meldingen?
— Deg kjenner jeg jo som engasjert, og samtidig visste jeg at du hadde en del teknisk kompetanse jeg regnet med vi ville trenge om det ble noe av. Knut kjente jeg ikke spesielt godt. Men jeg oppfattet ham som en sta person, gliser Ånonli, — og for å starte noe som dette må man ha med folk som ikke gir seg så lett. Han har også økonomi- og regnskapsbakgrunn. Jeg husket ham også som en ressursperson fra den tida han var i Korgen IL, spesielt med kampprogrammer som han nærmest lagde på eget trykkeri. Jeg tenkte at en slik person var grei å ha med.
Nå hadde Avisa Hemnes økonomi og teknologikompetanse. Men det hadde vel vært greit å ha med noen som faktisk hadde jobbet i avis før?
— Bjørn Sverre Falch var naboen min. Han hadde jobbet i Rana Blad tidligere, og ble med som annonseselger. Han var da ansatt i Daesign, firmaet til David André Erichsen. Erichsen er designer, og har jobbet med brekking av aviser og magasin før, forteller Ånonli. — Med dem på laget var vi egentlig klar til å opprette et mediahus i Hemnes.
Men alle fem var i vanlig jobb. Hvem skulle ta spranget å begynne å jobbe fulltid i avisa?
— Vi hadde flere sonderinger rundt stillingen som redaktør. En lokal ressursperson var tiltenkt rollen som redaktør men trakk seg. Da kom det en melding fra Knut, som tilbød seg å være redaktør.
Ånonli ler. Rister på hodet.
— Så han solgte selskapet sitt. Gikk fra en trygg tilværelse og ut i noe han vel ikke ante omfanget av. Det er jo galskap!
Førsteutgaven
Det var ikke så veldig mange som visste om avis-planene, men i kulissene ble det jobbet. Det ble etablert en AvisaHemnes-chat på messenger, hvor det er over 40.000 meldinger. Brorparten kom det første året, hvor det var stadige diskusjoner om hvem som skulle gjøre hva, hvordan avisa skulle se ut, tanker om innhold og en og annen metadiskusjon om helt andre ting.
— Ja, det var mange diskusjoner, og enorm optimisme. Noe traff vi på, noe bommet vi på. Annonsemarkedet skulle vise seg noe vanskeligere enn de optimistiske kalkylene våre, mimrer Ånonli.
Planene var å ha oppstart i januar 2013, men å pirre nysgjerrigheten med fire gratisnummer på slutten av 2012. Tida gikk fort, og det var en spent gjeng som fulgte prosessen frem mot det første nummeret.
— Jeg tror avisa var en stor, positiv overraskelse for mange. Først og fremst at avisa så skikkelig profesjonell ut. David er en god designer og avismann, og uttrykket på avisa ble veldig bra. Jeg husker at det var mye stoff i de første utgavene, jeg tror det var 36 sider. Det var kanskje nesten sånn at den skapte litt store forventninger når man tenker på hva en slik liten lokalavis klarer å levere?
Nå kommer Ånonli inn på noe av problematikken med å være en liten avis, med en liten redaksjon.
— Det blir lite ressurser til å kunne lage gravende journalistikk. Det kom det tilbakemeldinger på, og det forstår jeg. Men de dype sakene krever enormt med ressurser, og er vanskelig å få gjort med to faste ansatte. Avisa Hemnes er mer blitt et ukesmagasin med mye positive nyheter og fokus på det som skjer i kommunen. Og det var på mange måter noe av målet når vi startet opp.
Fremtiden
Etter fem år er avisa blitt mer moden. Den første tiden med engasjement og ivrighet er litt over, og man er i normal drift. Så hva kommer til å skje videre?
— Nå er avisa oppe og går, nå handler det om å videreutvikle den. Jeg ser nå at det digitale blir viktig, og man bør over på digital plattform, ganske raskt. Dagens ungdom har ikke de lesevanene som vi gamlingene har. Jeg tror nok papiravisa vil bestå lenge enda, men sakene må også komme digitalt, mener Ånonli.
— Det er mange frilansere, og det fungerer bra. Dyktige frilansere på alle tettsteder som dekker det som skjer. De får skrive på sine interesseområder. Så er det spennende med en fast ansatt journalist, og resultatene av det får man nok se mer av dette året.
— Er det nok med to faste ansatte?
— Nei. Det er for lite. Men man holder kostnadene nede, og skal man øke antall ansatte må avisa ha flere inntekter. Så får tida vise om man når enda flere abonnenter. Jeg tror ihvertfall absolutt at Avisa Hemnes har en fin og god fremtid også de neste fem årene.
Ånonli begynner en liten oppsummering.
— Avisa har generert to arbeidsplasser og bidrar til mye større pressedekning for kommunen vår, også fra Rana Blad, som straks ble mer ivrig på å dekke kommunen når de fikk en konkurrent. Jeg tror det er viktig for identiteten til oss som bor her at det er en lokalavis. En som også dekker de små sakene. Jeg er slett ikke 100% fornøyd med alt Avisa Hemnes er og skriver, men jeg er veldig fornøyd med at det lille prosjektet vårt lyktes og at den kommer hver uke også etter fem år.