Også været var med på å etablere Jul på Berget som en fin førjulstradisjon, den tradisjonelle kulingen fra sør-vest med en god dose regn kom også i år. Det forhindret ikke nok en suksess.
Tradisjonsrik Jul på Berget
Ingress:
Også været var med på å etablere Jul på Berget som en fin førjulstradisjon, den tradisjonelle kulingen fra sør-vest med en god dose regn kom også i år. Det forhindret ikke nok en suksess.
Tekst:
Mange trodde at denne gangen skulle det bli hvitt på bakken under Jul på Berget, og jammen fikk de rett. Sør-vest kuling og regn prøvde imidlertid å fjerne alt det hvite, og klarte det nesten.
Men glatt ble det for alle som fant veien til julemarkedet på Hemnesberget. Man kan jo klage og syte over at været ikke er med arrangørene, men jammen får til julemarked hvert år.
Den offisielle åpningen fant sted ved det nye juletreet i «Havnehagen». Introdusert av konferansier Petter Rønning jr, kunne ordfører Christine Trones foreta den offisielle åpningen.
– Som alltid er det en glede å kunne få åpne Jul på Berget, et julemarked som nå har blitt en tradisjon i kommunen. Dere må være klar over at et julemarked på denne måten er ganske unikt i kommune-Norge. Jeg var nettopp i Oslo fikk da høre at Vennesla kommune skulle sende formannskapet til utlandet for å studere julemarked. Her har dere gjort det selv uten å sende formannskapet på tur, sa ordfører Christine Trones.
– Det er en stor glede å kunne åpne årets julemarked i dag. Og denne gangen skal jeg bruke litt tid her i området og på Lapphella, sa Trones.
Og dermed ble det lys i det nye juletreet, og Jul på Berget var i gang.
Hvordan gikk det?
Primus motor og presseansvarlig, Sigrid Skjæran, har hatt travle dager denne helga, men sammen med sine gode medhjelpere i styret for Jul på Berget har hun organisert det hele frem til en fin avslutning med tenning av julegran og konsert i kirka.
– For meg var det litt tungt at været ikke denne gangen heller var på vår side. Samtidig vet jeg jo at statistikken sier at det er slik det oftest er, forteller Skjæran.
Etter en fin luftetur søndag steg imidlertid humøret hos Sigrid, dette var jo moro!
– Utstillere og salgsboder på Lapphella melder om godt salg, og at det er trivelig å være her. Det samme gjelder også på torvet, mens innover i Sørlandsveien er det som forventet sier de. Men de er fornøyde og smiler, forteller Sigrid videre.
Milepærlen er kanskje den plassen de færreste har funnet frem til. Skjæran sier at dette kanskje blir det litt utenfor de områdene som er mest i fokus?
– Vi får se hvordan vi løser det neste år, sier Sigrid, og dermed også at det blir et år nr. 4.
Færre en forventet
– Forestillingen med Gråtass hadde vi store forhåpninger til, men dessverre kom det nok færre enn det vi hadde beregnet. Men de 170 som var der fikk en flott forestilling ut i fra respons og glede hos både store og små, forteller Sigrid.
– Pepperkakebyen blir bare flottere og mer kreativ, år for år. Denne gangen gikk førstepremien til Torunn og Trond Landfastøien som hadde laget kirkebuene på Lapphella. Men som alltid er det veldig vanskelig å kåre noen i slike konkurransen hvor det er så mye fint og forskjellig forteller Sigrid.
# Utstillinger og boder
Tidlig fredag startet arbeidene med å fylle boder og bord rundt omkring på utsalgsstedene.
Allerede fredag kveld var det mange som møtte opp hos Jørn Jensen lærhandel for å få tak i råstoffer til kniver og skinnarbeid. Gode tips og ideer fikk de også med seg på veien.
– Man må jo benytte anledningen når proffene dukker opp her for å selge og fortelle. For en amatørknivsmed så er det flott å få noen tips og varer med herfra, sier Gisle Urvik fra Hemnesberget.
For de som fant veien til Hemnesberget på holka kunne så absolutt få ta i gode varer både til å spise og kanskje til julegaver. Denne helga var det også mange muligheter til å få seg både middag og kaffe mens besøket varte.
Åpen gård som er et fast innslag var tydelig populært også denne gangen. Barna strømmet til for å få seg en sledetur sammen med nissen, eller få en ridetur. Oppe på Prix var det mulighet å få lage julepynt og julelys. Mange barn og unge fant veien dit til juleverkstedet.
En egen komite hadde som oppgave å prøve å velge ut den beste stand under Jul på Berget 2017. De skulle vurdere utforming, presentasjon av produkter, materialvalg, harmoni, originalitet, personalets opptreden og kundebehandling.
Komiteen gjorde etter et velbegrunnet valg Kystbakeren til årets vinner under Jul på Berget.
Musikk og konserter
I god tradisjon ble det arrangert både konserter og andre kulturelle innslag under Jul på Berget. Jernvaren og kirka ble flittig brukt, og folk fant veien og fikk med seg også dette.
Anna Anita hadde bedt med seg gjester til sin julekonsert i kirka. Denne gangen var Tor-Petter Aanes og Anne Fritjofsen med på henholdsvis sang og saksofon. I tillegg var barnekoret fra Hemnes sentralskole på plass.
I bandet hadde hun tatt med seg Jørgen Straumfors på gitar, Lars Kristian Sjøvold på trommer, Johan Reinåmo på bass, og Lars Erik Drevvatne på piano.
Med sin engasjerte og fine måte å kommunisere på tok Anna Anita publikum med på en vakker og fin reise i julemusikkens verden.
En nesten fullsatt kirke viste å sette pris på alt de fikk høre, og konserten var ikke slutt før sangere og musikere hadde avlevert et ekstranummer.
Kontrasten til denne vare og fine stunden var konserten med Tito Lausteen Quintet på Jernvaren. Her dukket også Mormors Pistol opp som oppvarmingsband.
Dette Hemnes bandet består av Tone Drage på bass, Håvard Trettbakk på trommer og Svein Erik Hjerpbakk på gitar og sang.
Kontrasten til kirkekonserten relaterte seg ikke til kvalitet og spilleglede, men lydbilde og låtvalget var et annet.
Bandet spilte bare egenprodusert musikk, og det gjorde de på en overbevisende måte. Hardtslående musikk inn mot rock fra 70-tallet vibrerte godt i øregangene.
Tito Lausteen Quintet viste seg igjen på Hemnesberget. Sist de var her var det under Hemnesjazz i år. Også denne gangen leverte de som forventet og mer til. Dette er et band som virkelig har funnet sin plass, og i tillegg til det musikalske trekker de også publikum fort ut på dansegulvet. Et ungdommelig publikum fikk sin dose med musikk denne kvelden.
Årets Jul på Berget ble så avsluttet med tradisjonelt nissetog, mannskorsang og dermed tenning av julegrana på torvet. Mange fant veien dit for å få gå rundt juletreet sammen med venner og kjente.
Etter dette var det julekonsert i kirka med HEKS og Hemnes Mannskor. Koselig at små gjester dukket opp viste at det gror godt i musikklivet. Begge korene bød på egne avdelinger, og avsluttet med fellesnummer. Det må nevnes at korene gjorde seg godt med «oppmicket» lyd, samt en oppstilling som gav et veldig fint lydbilde.
Dermed er det bare å vente til Adventshelga 2018 for et nytt Jul på Berget.