Like sikker som at året nærmer seg slutten er at noen trenger en oversikt over året som kommer. I Hemnes blir dette løst ved at to lokale kalendre selges til trengende.
«Hva gir man til de som har alt?» er et kjent spørsmål i desember. For mange har svaret vært Lionskalenderen. I sørdelen av kommunen forsvant Lionsklubben, men tradisjonen med en lokal bildekalender har de siste årene blitt videreført av Hemnes Janitsjar.
Selv om korpset dekker hele kommunen har de satt grensen for kalenderen ved Bjerkaelva, nordsiden der «tilhører» nemlig kalenderen Lions Club på Hemnesberget gir ut, både bilde- og salgsmessig.
– Nå kommer Hemnesberget Lions Club ut med Hemneskalenderen for 2018. Denne tradisjonsrike kalenderen har vært utgitt siden først på 80-tallet, og er stadig like populær, hevder Jon Arne Jacobsen, en av medlemmene i kommunens eneste gjenværende Lions Club.
Han forteller at kalenderen tradisjonen tro Inneholder gamle og nyere bilder fra Hemnesberget med omland.
I sør har årets utgave av «Bygdækalenderen» har latt vente på seg. I disse julegavetider fører slikt til etterlysninger og uro.
– Av ulike årsaker har vi blitt forsinket i år, men nå er den endelig underveis, forteller leder i Hemnes Janitsjar, John Helge Vang.
Sist helg ble det arrangert Husflidsmesse i Korgen, og når janitsjaren ikke var å finne ble det mange spørsmål og telefoner.
– Det er veldig mange som spør og frykter at det ikke skulle bli kalender for 2018. Det blir kalender, men vi ser at dette tar lengre tid enn man tror. Å skaffe bilder er en sak, men vi ønsker jo å løfte dette litt opp fra nivået «hva ser vi her». Historiene rundt bildene er det som gir kalenderen en skikkelig verdi. Det er mange flotte bilder ute blant folk, men å samle historien bak er langt mer utfordrende enn man skulle tro. Vi er heldig som har dyktige medlemmer som Hilde Aulie. Hun graver i gamle tidsskrifter og historiske dokumenter for å finne svar, sier en noe julestresset Vang.
Han kan altså berolige kalenderavhengige med at neste års fasit er på vei, og at de vanen tro skal oppsøke de fleste husstander.
Interessen for lokalhistorie har så absolutt ikke blitt mindre med årene om vi skal tro kalenderprodusentene.
– Vi ser at bildene ikke behøver å være så veldig gammel heller. Nær fortid som 70, 80 og 90-tallet har mange gode bilder og historier som allerede er glemt at folk flest.
Verken på Hemnesberget eller i Korgen har de funnet rom for å lure inn en ekstra røddag eller to i 2018, men kalender, det blir det altså.