Telenors lovnad om at alle sendere i Hemnes skulle oppgraderes til 4G i løpet av 2017 holder ikke. Noen lyspunkt er det imidlertid.
Det er de litt mindre urbane strøk av Hemnes som har ventet og ventet på skikkelig fart i det mobile bredbåndet. Allerede i 2016 var planene klare for sendere ved Røssvatnet, de skulle hoppe over en generasjon og gå direkte fra 2G til 4G. I praksis vil det for brukere oppleves som en revolusjon i hastighet, vel og merke så lenge de har brukbare signaler.
2016 ble så 2017, med sykkelrittet Arctic Race valgte Telenor å flytte ressursene til utbygging langs sykkelruten. Dette skulle bare være en utsettelse på noen måneder, og senest i mars i år lovet dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, å fullføre oppgraderingene av deres sendere i løpet av 2017.
Det er flere operatører enn Telenor i Hemnes, Telia har også egne sendere og flere steder gir Telia best dekning, blant annet i Leirskardalen. Begge aktørene har imidlertid de samme hvite flekkene på sine dekningskart, Bjerkadalen, Leirskardalen, Brygfjelldalen og store deler av områdene rundt Røssvatnet. Telia har ingen planer om oppgraderinger, men alle så nær som en av deres sendere er oppgradert til 4G.
Forsinket
Pål Lukashaugen jobber med dekning i Telenor. Han lover at nå skal det bli bedre, men det kommer til å drøye over årsskiftet.
– Det er tre stasjoner som skal oppgraderes, Vettahaugen, Kongsdalen og Kjennsvatnet. Disse skal få 4G. Det er noen få sendere i landet som ikke blir oppgradert før første kvartal neste år, disse er dessverre på denne listen.
Når senderne blir oppgradert vil de benytte 800 MHz istedenfor dagens 900 MHz. Jo lavere frekvens, jo lenger når signalene. Samtidig går dette noe ut over båndbredden. Det er ikke bestandig at brukerne opplever slike endringer som forbedringer.
– I teorien skal signalene nå lenger. Nye telefoner rekker ikke like langt som en gammel Nokia, dermed kan kundeopplevelsen bli en annen, forklarer Lukashagen, og fremhever mulighetene for å forsterke signalene. ? Det er mulig å kjøpe en utendørs antenne som kan kombineres med en 4G-ruter. Om denne settes opp på et sted med brukbar dekning forsterkes signalet som ruteren kan sende ut som wifi innendørs.
For å benytte en slik løsning til tale må telefonen være klargjort for 4G tale. Det vil også være mulig å prate via andre tjenester, slik som Skype og Facebook. Løsningen må ikke forveksles med rene signalforsterkere som har blitt populære, men er ulovlige. De videresender mobilsignalene istedenfor å omgjøre dem til wifi, og kan låse signalene fra en hel basestasjon.
Oppfylt konsesjonskravene
Telenor har «dessverre» oppfylt sine forpliktelser med tanke på dekning. Dette betyr at de ikke behøver bygge nye sendere, på tross av at det er store områder i Hemnes uten mobilsignaler.
– Telenor dekker i dag 99,8 prosent av befolkningen der de bor, og har 86 prosent arealdekning med 2G. Vi oppgraderer mye, men bygger lite nytt, forklarer Lukashaugen.
Det finnes imidlertid muligheter, om noen er med på å dekke kostnadene. I Hemnes er det to spleiselag på gang der kommunen samarbeider med Telenor. Det finnes ulike samarbeidsprosjekt, noen har støtte fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, NKOM. Andre prosjekt har støtte fra kommuner eller andre interessenter.
Spleiselag
– Vi signerte intensjonsavtalene i juni på anlegg i Leirskardalen og Bjerkadalen. Planen var å benytte eksisterende radiomast fra Norkring i Bjerkadalen. Nå viser det seg at strømforsyningen ikke holder, og det lokale kraftlaget må oppgradere sin basestasjon for 730.000 kroner. Vi er innstilt på å finne en løsning kjapt, men er ikke i mål med finansieringen, sier Lukashaugen, som forteller at saken enda ikke er behandlet hos Norkring som eier utstyret.
Norkrings anslag var at dette skulle koste cirka 400.000. Et slikt anlegg forbruker cirka 20.000 KWh i året, og skal blant annet inneholde batterikapasitet for minst fire timers drift samt en likeretter. Avtalen mellom Telenor og Hemnes kommune innebærer at kommunen skal sørge for lokaler, mast og kraftforsyning mens Telenor sørger for det tekniske utstyret.
– Et komplett anlegg koster i snitt 1,4 millioner pluss strøm, der hytte og mast utgjør omtrent halvparten. Målet er å være ferdig med disse to anleggene i Hemnes i løpet av sommeren 2018, og så langt er vi i rute.
Lukashaugen innrømmer at det er lite butikk i å gjennomføre slike små utbygginger, og ettersom Telenor har oppfylt konsesjonskravene blir dette mer omdømmebygging enn forretning. Senderne skal settes opp ved Forsbakken i Bjerkadalen og Tverråga i Leirskardalen.