Fra nyttår forsvinner Trenor. Det betyr ikke tapte arbeidsplasser i Hemnes, tvert imot.
I mai ble det kunngjort at vindusprodusenten Natre Vinduer AS kjøper opp Trenor Vinduer AS på Hemnesberget. Mange fryktet nok at dette var et oppkjøp for å bli kvitt en brysom konkurrent. Det er nå klart at Trenor-navnet forsvinner fra årsskiftet, fabrikken på Hemnesberget får nytt navn, Natre Hemnes.
Denne uka har hele ledergruppen i Natre Vinduer AS vært på Hemnesberget for å spikke ferdig strategien for 2018. Daglig leder i så vel Natre Vinduer AS som Trenor Vinduer AS, Frode Henning Killi, medgir at oppkjøpet også var strategisk for å bli kvitt en dyktig konkurrent, men slett ikke for å legge ned eller flytte virksomheten.
Konkurrentoppkjøp
– Trenor var vår hardeste konkurrent i Nord-Norge, slik sett var dette oppkjøp av en konkurrent og ikke minst markedsandel. Det avgjørende var allikevel at dette er et svært veldrevet mønsteranlegg. Det var helt avgjørende for Odd Erik Larsen at Natre ønsket å videreutvikle og satse på dette anlegget, det viktigste for ham var at det er lys i hallene, forteller Killi, som i mai lovte Odd Erik Larsen å videreføre livsverket.
Og lys i hallene blir det om Natres framtidsstrategi lykkes. Natre Hemnes skal nemlig bli en av konsernets to spydspisser inn i et marked de har skumle planer om å ta vesentlige jafs av kaka.
– Vi driver i et marked der totalomsetningen i fjor var cirka 4,2 milliarder. Natre omsatte for 600 millioner, målet er at vi i løpet av fem år skal øke denne til 1 milliard, sier en offensiv Killi.
På Hemnesberget har de allerede startet ferden mot nye tider, selgerne har begynt å selge Natrevinduer istedenfor Trenorvinduer. I produksjonen skjer endringene i hovedsak fra årsskiftet, da forsvinner de velkjente lokalutviklede vinduene.
– Er det store forskjeller på Natres produkter og Trenors, blir det en stor omstilling?
– For kundene er det først og fremst profilering, hengsler og vridere som blir synlige forskjeller. Vi samler oss om en standard, det gir oss store muligheter for å flytte produksjon og tilpasse oss løpende.
På Hemnesberget legges virksomheten om til to skift, det betyr både større volum i produksjonen, men også behov for mange nye arbeidskollegaer for de cirka 70 som jobber der i dag.
Dobler produksjonen
– I dag produseres det 200 produkter hver arbeidsdag, dette skal dobles i framtiden, og da skal 35-40 prosent av Natres produksjon komme fra Hemnesberget. Vi skal ta en forsiktig opptrapping, og har som mål å nå 300 produserte enheter pr dag i løpet av første kvartal før vi når 400 mot neste årsskifte.
På spørsmål om hvor mange nyansatte de trenger for å nå målene drar han litt på det, selv om han anslår 15-20 er det tydelig at dette er et forsiktig anslag.
De fleste i markedet har i dag kun ett skift. Ved å øke til to skift utnyttes produksjonskapasiteten på utstyret i timer der det vanligvis står stille uten å skape verdier.
Etter å ha opplevd vekst gjennom mange år i byggebransjen er det flere varsellamper som tyder på en viss nedkjøling av markedet. Dette bekymrer ikke konsernlederen.
– Vi har vunnet markedsandeler de siste årene, og skal vinne flere. Selv om markedet for nybygg i sentrale strøk ser ut til å få en korreksjon elsker Ola Nordmann å pusse opp. En stor del av vårt marked er rehabilitering, sier han og er klar på at uansett skal fabrikken på Hemnesberget produsere.
Han forklarer at dette er den mest moderne fabrikken, og den mest effektive.
Spydspiss
– Selv om markedet skulle gå ned kan vi beslutte å øke produksjonen her og heller ned andre steder. Vi ønsker selvsagt full produksjon alle steder, men det er her og på Gjøvik som det satses, det var bakgrunnen for oppkjøpet.
Fabrikken på Gjøvik er den største i konsernet, med cirka 140 ansatte er den i dag dobbelt så stor. De produserer vinduer, balkongdører og heve/skyvedører. På Hemnesberget er imidlertid produksjonen av skyvtett avsluttet, her blir det vinduer og balkongdører i framtiden.
Både Trenor og Natre viser gjennom sine selskapsnavn at treverk er sentralt i produktene. Killi forteller at de ikke har noen planer om å satse på plast eller aluminium.
– Det er fortsatt treverk som gjelder, de egenskaper dette materialet har gjør det uovertruffent, sier han og henviser blant annet til isolasjonsevnen.
Natre Vinduer satser kun innenlands, men som en del av Dovista-gruppen har de søsterbedrifter som betjener markedet over store deler av Europa. Det blir heller ingen endring i salgsstrategien, skal du ha Natrevinduer må du henvende deg til en av forhandlerne, de konkurrerer ikke med sine forhandlere forteller Killi.
Udelt positivt
Fabrikksjef hos Trenor Vinduer AS, Hallgeir Brun, er strålende fornøyd med tiden de har vært en del av Natre, og ikke minst framtidsutsiktene.
– Framtiden er nok mye tryggere i et konsern, og vi ser at eieren satser tungt på oss. Nå gjelder det å gjøre en god rekrutteringsjobb slik at vi kan fylle et helt nytt skift, sier han, og framhever at dette er sikre jobber i et konsern som fremhever at de skal satse på Hemnesberget.
Brun forteller at det har vært investert tungt i fabrikken de siste tiårene, og nettopp dette er bakgrunnen for at Natre satser nettopp her.
– Det har nok vært investert 40-45 millioner her, og det er dette som gjorde oss til en interessant bedrift å kjøpe. Hele lokalsamfunnet ser positivt på dette. Nå økes arbeidsstokken fra cirka 70 til 90, sier en svært optimistisk fabrikksjef, som forteller at bedriften hadde 90 ansatte på det meste før markedet sviktet noe fra 2008 og fram til i dag.
Han forklarer at det blir noen endringer når de skal produsere Natre istedenfor Trenor, men kunnskapen de har lokalt gjelder vindusproduksjon, kunnskap de tar med seg videre.
– Vi har ikke helt fått vendt oss til å være en del av et større fellesskap, men vi har nå noen som besøker fabrikken på Meråker for å snappe opp tips og kunnskap, avslutter Brun, som fortsetter som lokal fabrikksjef.
Bedriftskultur
Produksjonsdirektør i Natre Vinduer AS, Jan Marius Reppe, skryter av både fabrikk og ansatte på Hemnesberget.
– Her er det veldig gode forutsetninger for effektiv drift. Lokalene er høye og lyse og det er god lagerkapasitet. Fabrikken er godt utrustet, og ikke minst er det en bedriftskultur med en iboende stolthet som lover godt for framtiden.
Bransjen har i stor grad gått fra standardproduksjon til lager over til å produsere etter bestillinger. Dette har gjort at der man tidligere hadde forholdsvis jevn produksjon fordelt ut over hele året nå opplever noen måneder med svært høy aktivitet for så å kanskje bli permittert i andre deler av året. Å produsere etter ordrer har sin fordel med å slippe unna lagerkostnader og låst kapital.
– Vi satser på størst mulig ordreproduksjon også i framtiden her, men Hemnes blir en av de store i Natre, og vi kan flytte produksjon, sier han.
For de ansatte har de siste årene medført endringer i arbeidsuken. Tidligere jobbet de lange dager i starten av uka og tok helg tidlig fredager, nå blir dette erstattet med skiftarbeid.
Allmøte
Selv om de ansatte nok har vært løpende informert om planene ble det hele offisielt bekreftet med besøk av ordfører og rådmann under et allmøte der ansatte og konsernledelsen deltok.
Terje Røren Johansen var administrerende direktør i Trenor Vinduer AS da bedriften ble solgt til Natre Vinduer AS. Han fortalte at selv om de siste ukene har vært preget av innkjøringsvansker så er de klare for framtiden.
– Det har vært dårlig produksjon og vi er ikke helt fortrolig med det som er nytt, men dette blir veldig bra. Vi har brukt mesteparten av tiden siden 1. juni på å planlegge, en morsom kommentar går på at vi har ikke gjort noen ting, bare planlagt, sa Johansen som nå skal over til jobben som salgssjef i Natre Vinduer AS for regionen Vest-Midt-Nord.
Satsingen på fabrikken er selvsagt svært gode nyheter for Hemnes kommune som stort sett bare har opplevd dårlige nyheter med tanke på økonomien gjennom det siste året. Ordfører Christine Trones bekreftet at mange nok har vært skeptisk etter oppkjøpet, men nå kan man slippe ned skuldrene.
– Dette er en stor dag for en fabrikk med stolte tradisjoner. Da jeg hadde sommerjobb i Hemnes Sparebank ble jeg introdusert for faren til Odd Erik Larsen, og det fortalte jeg hjemme. Jeg kommer fra en bondefamilie, og vi leverte treverk til fabrikken. Mamma nikket anerkjennende, «dem ja, de pleier alltid å gjøre opp for seg». Nå er det nye folk som både tar vare på det som er og ikke minst videreutvikler, sa Trones.
Økt aktivitet i lokalsamfunnet var noe ordføreren så på med glede.
– Vi håper selvsagt på tilflytting, og når barnehagene fylles opp med barn fra de som skal jobbe her skaper det vekst også i kommunal økonomi, sa en håpefull Trones til de ansatte.