Etter at Hemnes kommune sluttet seg til en kommunal innkjøpsordning har lokale leverandører mistet en viktig kunde. Nå kan ordningen bli tilpasset for lokale forhold.
Kommunestyret i Hemnes vedtok i april i fjor at kommunen skulle slutte seg til Samordna innkjøp i Salten (SIIS). Hemnes har tidligere vært med i en innkjøpsordning i regi av Nordland fylkeskommune, men denne avtalen ble oppsagt av fylkeskommunen i 2014/15.
Da saken ble behandlet var både politikere og administrasjon opptatt av å ivareta lokalt næringsliv. I sakspapirene står følgende: «En grunnleggende forutsetning for at Hemnes kommune skal gå inn i et samarbeid med SIIS er at lokalt næringsliv sikres minst like gode konkurransevilkår som tidligere.»
I forrige kommunestyremøte tok Chris Erik Haugli (H) opp saken gjennom et spørsmål:
– Gjennom saksbehandlingen i saken fikk jeg inntrykk av at denne tilslutningen ikke skulle medføre stor endring i de innkjøpene som kan gjøres lokalt, men skulle medføre innsparing i større innkjøp som kan gjøres sammen med de andre kommunene i SIIS.
Handler sentralt
– Jeg er nå blitt fortalt at Hemnes kommune mer eller mindre har sluttet eller skal slutte å handle på de lokale nærbutikkene, og i større grad handle hos for eksempel Sjule, sa Haugli.
Han spurte deretter om de lokale butikkene har hatt mulighet til å gi tilbud, og om hvor stor den kommunale gevinsten er med dette grepet. Han spurte også om det har blitt sett på lokale ringvirkninger når skole eller barnehage i Bleikvasslia ikke får handle i lokalbutikken.
Rådmann Amund Eriksen besvarte spørsmålet, og måtte innrømme at de under utarbeidelsen av et svar hadde funnet muligheter de tidligere ikke hadde sett, og at lokale bedrifter ikke hadde hatt mulighet til å delta i anbudsrunden.
– Anbudet ble utlyst av SIIS før Hemnes ble medlem, og gjelder fram til september 2019. Hemnes kommune kunne valgt å lyse ut eget anbud når man trådte inn i avtalen, men erfaringene fra SiiS tilsier at de lokale matvarebutikkene ikke greier å konkurrere med grossistene på grunn av størrelse og logistikk, sa rådmannen og henviste blant annet til vareutkjøring er med på å gi de store aktørene konkurransefordeler.
Ettersom Hemnes valgte å slutte seg til avtalen er man forpliktet til å handle alle lagervarer hos leverandørene som har vunnet anbudene i SIIS-systemet. Det finnes imidlertid unntak.
– Ferskvarer med lav holdbarhet, slik som frukt, melkeprodukter og kjøttpålegg kan fortsatt kjøpes lokalt uten at det er brudd på avtalen.
Lovpålagt
Ifølge rådmannen er kommunens volum på innkjøp av matvarer så høyt at Lov om offentlige anskaffelser forhindrer direktekjøp av matvarer uten å gå via et anbud.
– Kommunens samlede volum utgjør cirka kr. 4,6 mill. i 2017, terskelverdien før det må utlyses anbud er kr. 1,1 millioner, sa Amundsen.
Han fortalte videre at prisdifferansen mellom lokale matvarebutikker og prislisten fra SiiS viser en besparelse på 20-25 prosent.
– Skole, barnehage og ungdomsklubb handlet i 2016 matvarer for kr. 96.600,- i Bleikvasslia. Skole og barnehage er meget fornøyd med den nye ordningen. Det fremste argumentet for å benytte SIIS avtalen er redusert tidsbruk til handling av matvarer, sa Amundsen, men fortalte samtidig at han ønsket å konsultere formannskapet i saken.
I formannskapet fortalte ordfører Christine Trones (H) at hun har blitt stoppet opp på butikken med spørsmål om innkjøpsordningen, der lokalbutikken i Bleikvasslia har mistet en av sine største kunder.
– Kommunen kan spare 10-20 prosent av 96.000 i den ene hånden, men hva mister vi i den andre? Skal vi ha butikker må vi handle i dem forteller vi til innbyggerne, regnestykket kan gå mange veier, sa ordføreren.
Formannskapet gjorde ingen vedtak, men tiltrådte administrasjonens forslag om å invitere samarbeidsutvalgene i barnehagene til selv å bestemme hvor matvarene skal handles. En slik endring medfører ingen økte kommunale kostnader ettersom maten i barnehagene dekkes gjennom foreldrebetaling, skal de kjøpe dyrere mat må de betale den selv.
Rådmannen hadde imidlertid en liten pekefinger til lokale leverandører: – Butikken må greie å levere varene på døra til skole og barnehage.
– Vi leverer!
Vi utfordret butikksjef Kenneth Jørgensen ved Coop Marked i Bleikvasslia:
– Greier dere levere på døra?
– Selvsagt kan vi levere varene helt fram, jeg har allerede snakket med barnehagen og fortalt at vi mer enn gjerne kommer med varene. Dette gjelder selvfølgelig også til skolen, sier han.
– Er det merkbart at kommunen nå bestiller andre steder?
– Vi har merket det, og selvsagt betyr det noe å ha dem som kunde. Vi ønsker dem hjertelig tilbake, heldigvis benytter kommunalt ansatte butikken til sin private handel. Å levere på døra har aldri vært noe tema før meg bekjent, men vi er fleksible og ordner selvsagt. Vi har kunder der vi fyller handlekurven etter bestilling og sender med Posten, sier en serviceorientert butikksjef, før han avslutter med et lite hjertesukk:
– Det er bekymringsverdig at vi går bort fra lokalt næringsliv og til sentralisering, det er ikke slik vi bygger et lokalmiljø.
Tilbudet om å benytte lokale dagligvarebutikker går nå ut til alle barnehager i kommunen.