I høst har kulturskolelærerne Elisabeth Knudsen og Sara Brygfjeld arrangert sangstund på omsorgssentrene i kommunen. Sammen med de eldre ønsker damene å lage en god stund med trivsel og fellesskapsfølelse i fokus.
Hemnes kulturskoles visjon er ?Kultur hele livet?, og derfor har de satt i gang et prosjekt for å gi de eldste i kommunen et tilbud. Hver mandag og torsdag er Sara og Elisabeth på henholdsvis Hemnesberget og Korgen omsorgssenter for å tilby ulike former musikkaktiviteter.
Inne på Nystua sitter en gjeng og nyter dagens kaffe. Det er godt og varmt inne, og utenfor ligger det tykt med snø som får greinene til å henge ned mot bakken. Flere kommer ut fra rommene sine for å få med seg sangstunden. Inn døren kommer Sara Brygfjeld og Elisabeth Knudsen bærende på et piano og en veske med sanghefter.
Sangønsker
Damene blir godt tatt i mot og det ser ut til at deres besøk settes pris på. Elisabeth kobler opp pianoet, mens Sara deler ut sanghefter før hun setter seg ned sammen med beboerne på Nystua. I heftet står det mange sanger, og Leif Solvang får bestemme sang.
– Jørgen Hattemaker, ønsker han seg.
Elisabeth spiller og Sara er forsanger. Noen synger med, andre lytter og følger med på teksten i sangheftet.
– Så trivelig at dere er med å synge, sier Sara begeistret når første sang er over.
«Rosa på ball» er også et sangønske. Den svenske visen virker å falle i god smak, da det gis en stor applaus når sangen er ferdig. Sara forteller litt om hver sang i pausene. Hun foteller hvem som har skrevet dem, og hvor de kommer fra. De ansatte fyller opp saftglassene og deler ut kjeks. Det hele blir en riktig så hyggelig stund.
Det viser seg å være noen Elvis-fans på Nystua, da neste ønske er «Love me tender».
– Har dere hørt mye på Elvis?, spør Sara.
– Ja, hvem har ikke det, svares det muntert.
Formiddagens siste sang blir «Den fyrste song», og etter den takker Sara og Elisabeth for seg.
– Nei, det er vi som skal takke, svarer beboerne.
– Neste gang tar vi med julesanger, forsikrer Sara.
God respons
Etter stunden forteller Sara og Elisabeth om prosjektet, og om hvordan det har blitt tatt i mot av de eldre.
– Hvordan kom dette i gang?
– Prosjektet er i regi av kulturskolen. Vi begge har alltid hatt ett ønske om å reise rundt på omsorgssentrene å spre sangglede. Det klaffet bra, og nå passet det for begge to, forteller Knudsen.
– Hvordan har responsen vært?
– Det virker som de aller fleste trives med sangstunden. De pårørende har vært veldig positiv. Det samme gjelder de ansatte, forklarer Brygfjeld.
På Hemnesberget er det en fast gjeng som alltid sitter klar når de kommer på besøk.
– De mener vi må komme oftere, så det tar vi som et godt tegn.
Kulturskolelærerne er klar på at de ikke holder konsert, men at de arrangerer en sangstund i lag med de eldre.
– Vi ønsker at de eldre skal ta del i stunden. De kan komme med ønsker, og vi sitter sammen med dem, forklarer Brygfjeld.
Musikk som terapi
Brygfjeld forteller om studier som viser at det å synge sammen øker nivået av oxytocin (også kalt kjærlighetshormonet) og reduserer stresshormonet kortisol.
– Mange eldre mennesker har sunget mye opp gjennom livet – særlig i skoletiden der sang var et sentralt element. Tekstene sitter gjerne i hukommelsen, selv om enkelte andre ting er borte. Kanskje dukker det opp minner knyttet til sangene, noe som igjen kan være utgangspunkt for samtale i etterkant av sangstunden.
Kulturskolen ønsker å rette seg ut mot samfunnet, og håper på å få til et samarbeid med barnehager både for opptredener og for å knytte bånd mellom gammel og ung.
– Vi har en ide som vi kaller «Fra vugge til grav», der vi ønsker å bidra med kultur til alle uavhengig av hvor langt de er kommet i livet, forklarer Brygfjeld.
Ønsker permanent tilbud
Til nå har dette tilbudet vært et prøveprosjekt, men damene håper at det kan bli et permanent tilbud.
– Vi skal evaluere prosjektet nå i desember, der vi skal se på om det er noe vi kan gjøre annerledes, samt se om det er noe vi kan gjøre for å utvide konseptet, forklarer Knudsen.
– Vi håper selvsagt at dette kan bli fast. Det gir oss mye.