Tomt for Helgelandssykehuset fant ikke kommunestyret når de avga sin høringsuttalelse, men de var skjønt enige om at Hemnes er en perfekt lokalisering.
Høringsuttalelsen skulle allerede vært avgitt, men politikerne i Hemnes hadde fått utsettelse med innleveringen. I en sak der tilsynelatende både posisjon og administrasjon forventet enstemmig tilslutning til forslaget ble det istedenfor enda en het debatt.
Da tidligere administrerende direktør i Helgelandssykehuset, Per Martin Knutsen, informerte Hemnes kommunestyre i vår forklarte han at «Hemnes sentrum» betyr Korgen. Deretter fortalte han at han hadde konkludert med at en lokalisering i Hemnes ikke holdt mål, og dette var hans innstilling til styret. Hans eget styre var ikke enig, og dermed valgte Knutsen å trekke seg fra stillingen. Dermed er Hemnes, eller «Hemnes sentrum», fortsatt med blant alternativene sammen med Leirfjord, Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana.
I utkastet til høringsuttalelse fra Hemnes kommune ble denne lokaliseringen trukket i tvil:
«Hemnes kommune stiller seg undrende til at Korgen er nevnt som aktuelt planområde i Vedlegg 1, side 11. Kommunen vil antyde at Bjerka er et mer hensiktsmessig stedsvalg, uten at kommunen derved har foretatt noe endelig valg om sted.»
For lite skryt
I tillegg ble det i forslaget drøftet mulige negative effekter ved å legge et sykehus til Hemnes. Dette reagerte flere av kommunestyrerepresentantene på.
Sissel-Marie Grøttebø (Ap) mente det var unødvendig å påpeke mulige svakheter, og fikk raskt støtte fra partifelle Vidar Lenningsvik:
– Om vi mener at vi er det beste valget må vi fortelle og vise dette. Det som er positivt burde vært visualisert bedre og under konklusjonen bør det klart framgå at vi er best på alt, vi må hjelpe beslutningstakerne å se dette.
Heller ikke Per Øyvind Eriksen (Ap) var fornøyd med måte uttalelsen var oppbygd på.
– Dette ser ut som en SWOT-analyse der man skal avdekke styrker og svakheter. Her påpekes utfordringer for klimaet med å legge det til Hemnes, om dette skal med må man regne på klimautfordringer på de øvrige alternativer.
Eriksen mente også det var unødvendig å drøfte Korgen/Bjerka i uttalelsen.
– For de som kommer utenfra så ser Bjerka/Korgen likt ut, det er en liten avstand. At vi internt i Hemnes ser det annerledes bør ikke prege uttalelsen, det skaper bare mer forvirring.
Sten-Oddvar Solhaug (Ap) reagerte på at kommunestyret skulle stille seg undrende til at Korgen er et alternativ.
– Alt i uttalelsen rettes mot Rana, pendleravstand beskrives som positiv for Bjerka kontra Korgen, men det gir vitterlig lengre avstand for som ikke bor i retning Rana på Helgeland.
Sukret pillen
Det hele endte med at et enstemmig kommunestyre vedtok å omarbeide uttalelsen slik at det ble spisset mot fordelene. Avsnittet med motstand mot en lokalisering i Korgen ble også endret:
«Hemnes kommune registrerer at Korgen er nevnt som aktuelt planområde i Vedlegg 1, side 11. Kommunen vil påpeke at Hemnes kommune er langstrakt og har store arealer både i og utenfor Korgen som kan egne seg godt.»
I uttalelsen vektlegges Hemnes? gunstige beliggenhet der sykehuset kan rekruttere ansatte fra store deler av Helgeland. De vektlegger også viktigheten av en sentral beliggenhet med tanke på akuttberedskap:
Hemnes kommune kommer betydelig bedre ut enn alle andre kommuner når en ser på antall innbyggere som kan nås innen den gyldne timen, tiden det tar fra det er mottatt nødsignal, til pasienten er til behandling på sykehus.
De trekker også fram at helse bør være viktigere enn byutvikling:
Kommunen mener at det må legges større vekt på helsefaglige argumenter, og at helsefaglige argumenter veies opp mot «byutviklingsargumenter.
Her trekker de også fram andre sykehus som nylig er besluttet bygd utenfor bykjerner.
Til slutt fyrer de av følgende konklusjon: Hemnes kommune fremstår som den beste lokalisering av stort akuttsykehus på Helgeland.
Så gjenstår det å se hva styret og til syvende og sist helseministeren mener om saken. Imens leter både politikere og andre etter hvor tomta ligger.