På Bjerka åpnet skolen dørene og inviterte alle som ville komme på besøk for å markere verdensdagen for psykisk helse. Det nyter Stine Sofies Stiftelse godt av.
– Dette arrangementet er vår måte å markere Verdensdagen for psykisk helse. Vi mener det er viktig at elevene blir kjent med begrepet psykiske helse, og at den er like viktig som den fysiske helsen.
Det sier Cathrine Olsen og Nina Bern Osmo, kontaktlærere i henholdsvis 1. og 2. klasse på Bjerka skole.
– I dag har vi skolen åpen for alle som vil komme innom. Vi har laget istand en utstilling og har kafe. På klasserommene har vi ulike aktiviteter som fargelegging, lego og spill, forteller Olsen.
– Hvordan har dere forberedt dere til dette?
– Alle klassene har jobbet med tema følelser, noen over en lengre periode enn andre. Det har vært opp til den enkelte lærer hvor mye klassen har jobbet med temaet, sier Bern Osmo. – Sangene som vi framførte er sanger som er spesielle for oss. Antijantesangen har vi gjort til vår , og kaller den Bjerkasangen. Den synges hver gang vi har skolens time hver måned. «Være den du er» og «Stopp ikke mobb!» Har vi hatt som månedens sanger i september og oktober, og omhandler hvordan vi er mot hverandre.
Artig, men trist
Jeg treffer Emilie Berg (7), Odin vårheim (7), Mia R. Reinfjell (7) i kiosken, og får en prat med dem mellom kaffesalget.
– Kan dere fortelle litt om hva som skjer her i dag?
– Vi har kafé, forteller Mia. – Så skal vi synge Bjerkasangen og «stopp, ikke mobb», fortsetter Emilie.
Mens de tar meg med for å vise hva de har lagd snakker vi om temaene for dagen.
– Hva har dere gjort på forhånd?
– Vi har hatt tema om følelser og om glede, og laget sommerfugler. Og skrevet vennskapsdikt, smiler Mia. – Og så har vi laget sint-, glad- og leiseg-soler og ansikter, forteller Emilie. – Og laget hjerter, og ordnet og pyntet, skyter Odin inn, og forteller at pengene skal gå til Stine Sofies Stilftelse.
– Hvorfor skal akkurat de få pengene?
Når det spørsmålet kommer blir de ivrige smilene litt tristere, men de forteller likevel om det de har lært om stiftelsen.
– Det var moren til Stine Sofie som startet stiftelsen, forteller Odin. – Ja, fordi ungen hennes ble drept, fortsetter Emilie. – Når hun var bare åtte år, sier Mia, – Det er veldig trist.
Ansiktene lyser igjen opp når jeg spør om hva som har vært morsomt.
– Det har vært veldig artig å sitte i kiosken, smiler Mia.
– Ja, det har vært artig, men jeg begynner å bli sliten nå!, mener Emilie.
– Det har vært artig å spise masse kake, avslutter Odin.
Riktig fokus
Ellen Herstad er mor til Lasse (8), og har med seg bestemor Edna Heggedal og søster Rikke (2) på åpen dag.
– Hva synes dere om arrangementet?
– Det er veldig bra. Det trengs fokus på dette temaet helt fra de er små. Psykisk helse er viktig for alle, og det rammer ikke bare de voksne, mener Heggedal.
– Ja, det er kjempebra med et slikt fokus, nikker Ellen samtykkende, – Og så er det jo morsomt å se hva de har øvd inn.
– Har foreldrene bidratt til dette?
– Vi som foreldre kunne frivillig stille med kaker, gjærbakst, kaffe og saft som ble solgt på kafeen, og jeg tror veldig mange stilte opp, smiler Herstad.
Også lærerne Bern Osmo og Olsen stemmer i at foreldrene stiller opp.
– Vi er så heldige her på Bjerka skole at vi en fantastisk foreldregruppe som er positive og gjerne bidrar! De fikk en forespørsel om de ville være med å bidra til kafeen, og responsen var stor, med kakebaking og innkjøp av kaffe og saft, så vi ikke hadde noen utgifter i det hele tatt.
– Er dere fornøyd med besøket?
– Vi var litt spent på hvor mange som ville komme innom, men det viste seg at dette ble et populært arrangement. Til sammen var det ca. 150 voksne og barn innom! Dette er vi selvfølgelig kjempefornøyd med. Inntekten ble på i overkant av 6.000 kroner.
Vi ville at inntektene skulle gå til noe som kom barn til gode. Siden Stine Sofie Stiftelsen deltok med foredrag i Verdensdagsuka i Hemnes, bestemte vi at stiftelsen skulle få inntektene. Elevene fikk høre litt om opprinnelsen til stiftelsen, og synes dette var et godt formål. Og det er det jo!