Verdensdagen for mental helse har vært markert siden 1992, og i år er intet unntak. Mental Helse Hemnes markerer Verdensdagen med en hel uke.
Til helga starter verdensdag-uka, og Mental Helse Hemnes (MHH) jobber hardt for at dette arrangementet skal bli så bra som mulig.
– Vi syns ikke det holder med bare en dag, da blir vi ikke sett, forteller leder Birgit Fjelldal.
MHH har jobbet mot denne uka siden mars i år og mange er i sving for å få dette til.
– Mange gjør de usynlige jobbene og vi er glad for at så mange er med å bidrar, forteller Peggy Bjerkmo.
Verdensdagen er en offisiell FN-dag og markeres over hele verden, i fjor var det hele 154 land som markerte dagen.
– Hva skal skje under dette ukes-arrangementet?
– Det er mange foredrag som skal holdes. I planleggingsprosessen har det vært viktig for oss å tilby bredt innhold, slik at det er noe for alle. I år har vi i hovedsak lagt fokus på barn. Uken starter med et foredrag som handler om mobbing på arbeidsplassen. Den psykiske helsen til mor eller far berører også barna, sier Fjelldal.
– I år har vi strekt oss litt lenger enn vi har gjort før. De fleste foredragsholderne er utenfra kommunegrensene. Dette gjør vi for at vi ønsker å utvikle oss og unngå å bli for gjentakende.
– Arrangementet er også gratis, da vi ønsker at alle skal ha mulighet til å gå. På noen dager er det også gratis servering.
Tema
Hvert år har MHH ett nytt tema for Verdensdagen, og årets tema er «Noe å glede seg over».
– Jeg mener det er viktig å finne noe å glede seg over. Hver dag. Vi som voksne må være flinke til å skape hverdagsglede for barna. Da tenker jeg ikke på en godtepose, men å skape nærkontakt med barna, forklarer Fjelldal.
– Nå som vi lever i en digital verden, er det enda viktigere at barn kommer seg ut og finner ting som de syns er spennende og rart, legger Peggy til.
Blir stort
– Er noe annerledes fra i fjor?
– Vi holder oss til samme form som tidligere. Det vi ser at arrangementet holder på å bli så stort at vi kanskje må ta det ned litt neste år. Det kan fort bli uhåndterlig, men det er så mange som ønsker å være med å bidra. Dette er egentlig en gavepakke til innbyggerne i kommunen, så de må stå klare til å ta den i mot, sier Fjelldal.
– I år får vi faktisk besøk av representanter fra Verdensdagen. Verdensdagen er en liten organisasjon under Mental Helse. Ambassadørene fra Nordland og Trøndelag kommer for å se hvordan vi gjør det. De er nysgjerrige på hvordan vi løser det, og synes det er spennende at vi får så mange med oss på arrangementet. Mental Helse Hemnes er det største laget i Mental Helse i forhold til folketall.
Barnehagene er med
Alle sju barnehagene i kommunen skal være med på å markere dagen. Nortura har sponset både pølser og hamburger slik at barna skal få en kosedag ute, i tillegg til det programmet de har for Verdensdagen.
– De ansatte i barnehagene er veldig fokuserte på å klare å se barna som har det vanskelig, forteller Fjelldal.
– Det er faktisk en barnehage som skal ha en tulledag. Der det skal tulles og fjases litt, kanskje skal trusa være på hode eller maten spises under bordet. Jeg tror det er viktig å lære å takle tull og finne gleden i positiv tulling.
Finansiering
Verdensdagen er finansiert av Helsedirektoratet, og koordinert av Mental Helse Norge.
– Vi får også inn penger på loddsalg. Det er en viktig del av finansieringen. Det ligger også litt PR i loddsalgene vi har. Vi ønsker å bli sett mange steder. Vi skal for eksempel ha loddsalg på Coop Obs på Mo, slik at vi blir sett der også, forteller Bjerkmo.
Mer åpenhet
Birgit Fjelldal forteller at uka handler om det å leve. At det er normalt å ha en psykisk helse, som av og til kan være litt i ulag.
– Vi må ikke sykeliggjøre den mer enn nødvendig. Faller man i en grøft, så er det viktig å ikke bli der å dyrke det mørke.
Hun tror også at mye av grunnen for at psykisk helse har blitt mer «synlig» i samfunnet er at det nå er større åpenhet enn før.
– Personlig merker jeg stor forskjell når det gjelder folks villighet til å snakke om det som før var et veldig tabubelagt tema. Nå snakkes det mye om, og det er nok grunnet åpenheten til folk som har opplevd vanskelige ting. Det er viktig å ikke føle seg mislykket når man havner i en krise men heller være modig å skaffe seg hjelp, sier Fjelldal.
Verdensdag-uka avsluttes med Helse- og velværemesse på Korgen Samfunnshus.
– Der er det aktører som tilbyr og selger ulike ting. Man kan også kjøpe lodd og bli med i trekningen av billetter til julekonsert med Sissel Kyrkjebø. Jeg tror det blir mye å glede seg over denne uka, avslutter Birgit Fjelldal.