For første gang skal det arrangeres en teknologisk messe i hallen på Hemnesberget. Programmering, droner, applikasjoner og roboter er noen stikkord for arrangementet.
Prosjektlederne Marit Valla og Elisabeth Møllevik Skjæran er veldig spent på hvordan Teknogeek blir tatt i mot når arrangementet går av stabelen neste uke.
– Hva er Teknogeek?
– Teknogeek er et helt nytt arrangement der målet er å sette fokus på den teknologiske revolusjonen og hva vi som samfunn har i vente de neste årene. Det vil bli rigget til et stort messeområde i hallen på Hemnesberget der elevene får møte på bedrifter og gründere som bruker det siste innen teknologisk utstyr. Det vil også være konkurranser med kule og fine premier, og besøkende får mulighet til å teste all slags duppedingser.
Valla forteller at utgangspunktet for dette prosjektet startet med Okstindan natur- og kulturpark, som ønsket å få med seg ungdommen. Dermed ble det igangsatt en drodlefase med Hemnes ungdomsråd og IKT-avdelingen på kommunen, som til slutt ble dette arrangementet.
– Når vi begynte å tenke så stort som vi gjorde, knyttet vi til oss Elisabeth, som var årets entreprenørskapslærer i 2014. Det er vi veldig stolte av. Hun har tidligere kjørt gründer-camp i hemneshallen for elever, så hun har god erfaring med entreprenørskaps- og gründerarbeid.
Gründermiljø
Teamet har også jobbet tett med VÆXT Helgeland. Som er et kontorfellesskap med nettverk av gründere, freelancere og entreprenører, som holder til i Vefsn, Rana og Hattfjelldal. Og snart etablerer de seg her i Hemnes også.
– Væxt har god erfaring med å jobbe med unge gründere som jobber alene og trenger råd, veiledning og et fellesskap, forklarer Valla.
– Vi ønsker at hemnesungdommen skal kan jobbe i heimkommunen og ha et gründermiljø rundt seg. Det Væxt viser er at man ikke nødvendigvis trenger å bo i Oslo eller Trondheim, man kan sitte i et lokalt kontorfellesskap å jobbe ut i verden, sier Skjæran Møllevik.
Foredrag
240 elever fra Hemnes, Rana, Lurøy og Nesna er invitert til arrangementet først på dagen. Messen er åpen for alle etter at elevene er dratt hjem klokken 14.
– Vi oppfordrer også alle til å melde seg på foredraget med bedriftsrådgiver og astrofysiker Erik Newt. Det er verdt å få med seg da han vet mye om hva som skjer i den teknologiske verden og hvilke omstillinger som skal til for å klare å henge med i samfunnet i fremtiden. Han kan også mye om hvordan å ha en levedyktig organisasjon og bedrift. Det viser seg at dersom man tviholder på å gjøre ting på «gammalmåten», kan man for dø bort, sier en engasjert Valla.
– Newt er også en veldig entusiastisk og kreativ person som klarer å fange publikum. Det er på mange måter reell science fiction han snakker om. Han er noen skritt foran oss andre, og deler det med oss, legger Skjæran Møllevik til.
Mye moro på messen
Prosjektlederne har stor tro på at arrangementet faller i smak, i hvert fall for elevene.
– På messen vil de få prøve ut og teste all slags praktiske ting. Spill skal lanseres, roboter kan kjøres og det er konkurranser man kan delta på. Elevene får testet teknologi, og kanskje de finner ut at de er vel så kompetente på dette tema som de voksne som står på stand. Det vil også bli satt opp sofagrupper med beina på bordet-stemning, der de kan laste ned og teste ut ulike ting som tilbys av bedriftene, forklarer Skjæran Møllevik.
Yrkesveier
Opplæringskontoret er også en del av Teknogeek, da arrangørene er sikre på at noen av elevene kanskje ønsker å gå den teknologiske yrkesveien og bruke den praktiske kompetansen sin i yrkeslivet.
– Hvis man for eksempel er kjempegod på å spille data- og TV-spill, så sitter man plutselig en veldig viktig kompetanse i dette miljøet, forteller Skjæran Møllevik.
– Nå er programmering kommet inn i skolen som valgfag og det finnes utrolig mye ressurser for elevene, da det er store krefter som vil at ungdom skal lære seg dette. Jeg tror også at vi i fremtiden vil være mer og mer avhengig av å kunne programmering. Enten om det er enkelt eller avansert. Med dette arrangementet får vi vist ungdommen at det er en plass i verden for teknogeekene også. Unge sitter og snakker business-engelsk på barnerommet, og hverken lærere eller foreldre er klar over at de kan det.
Ikke bare for nerder
Selv om arrangementet heter Teknogeek, er prosjektlederne klare på at man ikke trenger å være nerd for å finne noe som interesserer.
– Det er så mye spennende som skal skje at om du tar med deg en treåring eller en bestefar, så vil nok begge finne noe som vekker interessen, sier Valla.