Antall flyktninger som når Norge har skrumpet inn. Det betyr også utfordringer for lokal bosetting.
Hemnes har bosatt 40 flyktninger i løpet av de siste tre årene. Når kommunestyret i forrige uke vedtok å bosette inntil 20 nye flyktninger i 2018 var det mot stemmene til Fremskrittspartiet.
Selv om kommunestyret ønsker å bosette flyktninger er det ingen automatikk i at Hemnes får tildelt en slik kvote. Etter at strømmen av flyktninger inn i landet stoppet opp har mottakene gradvis blitt tømt, og nå er det nærmest en kamp mellom kommunene å få tildelt flyktninger ettersom det antas at bare en tredjedel av antallet kommunene ønsker å bosette faktisk er tilgjengelig.
Innstiller på 20
I rådmannens saksutredning beskrives dagens situasjon der Hemnes voksenopplæring har blitt bygd opp til å levere tjenester til så vel bosatte flyktninger som til mottaket på Bjerka. Dette mottaket er som kjent nedlagt, og dermed har antall brukere i voksenopplæringen blitt betydelig svekket.
Etter at bosettingen ble relansert i Hemnes i 2015 har tilskuddene som følger med blitt øremerket og plassert på fond. Tidligere gikk de inn i ordinær kommunal drift. Tjenesten skal nå være selvfinansierende hvert eneste år. Med den gamle modellen førte tilskuddene til økte kommunale inntekter noen år, men når pengene ikke ble øremerket kunne det medføre at tjenesten senere år ble en økonomisk utgiftspost, rett og slett fordi pengene ble brukt til andre ting.
Rådmannen beskriver en situasjon der det er behov for 20 nye flyktninger i året for å kunne opprettholde en høy standard på voksenopplæringen. Om sentrale myndigheter tildeler færre enn 10 ber derfor rådmannen politikerne om en ny vurdering, pengene som følger med vil da ikke være nok til å opprettholde dagens tjenestenivå.
Skeptisk
Når politikerne skulle drøfte saken var Sverre Storbæk (Frp) raskt oppe på talerstolen. Allerede under bemerkninger til sakslisten under møtets åpning protesterte han på at saken sto på lista.
— Hemnes kommune har ikke fått noen anmodning om bosetting fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, derfor er ikke dette noen sak og jeg ber om at den fjernes fra sakslista, sa Storbæk.
Ordfører Christine Trones var raskt ute og poengterte at det er hun som setter opp sakslista. Dermed ble saken realitetsbehandlet.
Storbæk uttrykte stor skepsis til bosettingen.
— Om vi får være med på å bestemme hvem som får komme kunne jeg vært med på et vedtak, men ikke slik dette er. Vi ser på TV at både er terrorister og ekstremister som kommer, og så skal vi vedta å bosette såkalte flyktninger. Nå sier departementet at det kanskje ikke blir, det er for få, allikevel står dere her med åpne armer, mente Storbæk.
Han møtte til dels kraftig motbør fra andre representanter. Først ut var Vidar Lenningsvik (Ap): — De er viktig med en langsiktig plan og oppfølging for å opprettholde kvaliteten i tjenesten. Om det ikke er behov for bosetting i framtiden så er dette selvsagt bra, men det er faktisk 50-60 millioner mennesker på flukt i verden akkurat nå. Du omtaler dem som terrorister, dette er mennesker som har blitt utsatt for overgrep, dette er en enkel sak, vi må gjøre vår plikt.
I en replikk spurte Storbæk om hvor mange av de 60 millionene Lenningsvik ønsket til Hemnes, og hevdet samtidig at et flertall av mindreårige i Oslo nå ikke er etnisk norsk.
Lenningsvik var raskt ute med kalkulatoren og slo fast at han ikke fryktet for utvanning i Hemnes med bosetting av en halv prosent flyktninger.
De siste årene er det enslige som har blitt bosatt i Hemnes, og de har blitt bosatt på Hemnesberget. Flere politikere tok til ordet for at vi bør ta hele kommunen i bruk, og at det kan være på tide med å bosette familier også.