Dataskjerm, droner, lyd, lys, VR-briller og stilige biler var bare litt av det man fikk oppleve, da over 30 aktører var samlet i Hemneshallen for å introdusere unge lovende på Helgeland for fremtidens teknologi.
Hemneshallen er fylt med ungdommer og aktører. Konferansier Stian Sandø, kjent fra blant annet Newton, står foran en storskjerm og oppfordrer elevene til å være med på en runde Kahoot. (Kahoot er et quizprogram på smarttelefon) På storskjermen kan man se at over 200 elever ønsker å være med på quiz om teknologi. Hovedpremien i denne runden var et sett med VR-briller. Sandø lover elevene en ny runde quiz med flere kule premier.
VR i byggebransjen
Virtual Reality er for ungdommen kanskje mest kjent gjennom spill og film, men denne type teknologi har også gjort sitt inntog i byggebransjen. Ved standen til Norconsult AS står Levi Finbak Valåmo med VR-brille rundt hodet og en form for spak i hånden.
– Nå er Levi inne i leilighetene som bygges ved Bunnpris på Mo, forteller en representant fra Norconsult.
– VR-teknologien er bare i startfasen får vår del, vi begynte med dette for ca. 2 uker siden. Dette er den aller nyeste teknologien, og blir brukt bare mer og mer, fortsetter han.
– Men hvordan bruker man dette i byggebransjen?
– Potensielle kunder som ønsker å kjøpe en leilighet får sett eksempler på utforming gjennom plantegninger og modeller, men med disse brillene kan man faktisk gå inn i leiligheten som om at man var der på ekte.
Levi tar av seg brillene, håret er litt bustete men er tydelig fornøyd med det han nettopp opplevde.
– Det var utrolig morsomt å se inne i bygningen. Samtidig laget jeg bare mange røde kruseduller med spaken, ler Levi.
Tester biler
Linn Solhaug og Frida Emilie Norø kommer spaserende fra Sentrum Auto sin stand, der det står plassert to biler av typen Ford.
– Nå har vi testet ut bil, forteller Linn.
– De funket bra, fortsetter Frida.
– Hva skal dere bruke dagen til?
– Vi ønsker å få med oss mest mulig her i hallen, gliser jentene.
Fra den ene bilen høres tung bass. Alf-Ivar Ersland fra Hemnesberget og Ole Henrik Drevland fra Finneidfjord sitter inne i bilen og tester funksjoner.
– Her er det god bass, konstaterer Alf-Ivar.
– Det vibrerer i hele kroppen, ler Ole Henrik.
Biler er blitt veldig smarte, og denne modellen har automatisk nødbrems, parkeringsassistent som hjelper med lukeparkering uten å ha hendene på rattet. Utenfor hallen får elevene se demonstrasjoner på nettopp disse effektene.
Nye betalingsmåter
Maria Kathrin Tuven står på EVRYs stand og svarer på en spørreundersøkelse. Representantene fra EVRY forteller at de ønsker ungdommens meninger om morgendagens betalingsmåter.
– Nå er wearables mer og mer vanlig. Det betyr at man har trådløst betalingskort i for eksempel klokke eller armbånd, forteller han.
Maria forteller at hun syns det er kult at man om kort tid kan bruke betalingskort på denne måten.
– Da slipper man å huske på kortet, man har det med seg i klokken. Det er morsomt at fremtiden bringer så mye kult, forteller hun.
Kreativt hjørne
Elever fra Medier og Kommunikasjonslinja på Mjølan er representert på messen. De har ansvar for et kreativt hjørne der de blant annet opererer med en 3D-printer. Nå skal det lages en mobilholder dekorert med en bart.
– Det vil ta omlag en halv time før den er ferdig, forteller David Aleksander Bjørsvik.
Ved printeren ligger ulike figurer som er blitt printet i løpet av dagen. Blant annet en stor terning. Gjenstandene er lette, og på innsiden kan man se at den er laget av små plaststrenger som går frem og tilbake.
David forteller at hans interesse for programmering og teknologi startet allerede i 7.klasse da han ønsket å endre bakgrunnsbilde på Skype.
– Da satt jeg i flere dager og jobbet med koder, bare for å få endret det bildet, ler han.
Hemnes kommune er også representert
IKT-avdelingen til Hemnes kommune er godt representert på Teknogeek. Christer Bruheim og Sander Bruheim presenterer hvordan 3D-visualisering og spillteknologi kan kombineres og benyttes som verktøy i undervisningen. Mats Buskli og Terje Nilsen forklarer hvordan man sveiser og blåser fiber i slange for å få internett i huset. På standen til Marius Oksfjellelv kan besøkende få mekke på datamaskiner og prøve seg på å koble ledninger.
Ungdomsrådet
Hemnes ungdomsråd er med på å arrangere Teknogeek og Markus Johansen Øren synes at konseptet er spennende.
– Det er mye teknologi man ikke visste fantes.
Markus forteller at det i løpet av dagen er 10 representanter fra ungdomsrådet på messen.
– Vi hjelper til med rigging og forefallende arbeid som må gjøres. Vi er litt «alt-mulig-folk».
Selv om han er med-arrangør får Markus tid til å teste ut hva dagens aktører har å by på.
– Jeg har blant annet testet VR-briller, som var både ekkelt og gøy.
– Jeg er også imponert over alle QR-kodene som er rundt om kring. Man kan scanne kodene med mobilen og komme inn på sider og videoer som aktørene har lagt ut.
Markus er fornøyd med arrangementet og håper det skal gjentas ved en senere anledning.
– Vi må selvfølgelig ha en evaluering i etterkant og se på hva som funket og hva som kunne vært gjort annerledes. Men det virker som folk syns dette er både spennende og kult, så vi skal ikke se bort i fra at det arrangeres på nytt.
Hektisk
Prosjektleder Marit Valla stresser rundt for å passe på at alt går som det skal.
– Det er selvfølgelig litt hektisk, men jeg tror det går bra.
– Selv om det ikke er kjempemange aktører tror jeg det er nok for de besøkende å gjøre. Atmosfæren er bra. Musikken og skjermene lager bra stemning i hallen. Jeg tror folk koser seg, avslutter hun.