Det er langt mellom lokale brennerier, men på Forvik får du nybrente varer av ypperste kvalitet.
For ikke lenge siden kom Rana Blad med nyheta om at Helgelands første kaffebrenneri om kort tid skulle starte opp i Rana. Den umiddelbare tanken hos Avisa Hemnes sin medarbeider var at RB må ha gått glipp av noe for åtte år sida. Da ble det nemlig starta opp kaffebrenneri på Forvik i Vevelstad. Og Forvik ligger definitivt på Helgeland.
Himmelsk duft og patina
En besnærende duft smyger seg inn i neseborene når vi åpner døra til Handelsstedet Forvik. Lokalet er innreda som en mellomting mellom kafé og en gammeldags landhandel, og det siste er også den opprinnelige funksjonen. Møblene ser gamle og koselige ut og har nok et tresifra antall år bak seg. Rundt om på veggene er det redskaper fra tidligere tider, blant annet kaffekverner i forskjellige utgaver, og på veggene er det hyller med forskjellige varer. Det mest framtredende er naturligvis handelsstedets «hjemmebrente» kaffe, den som fikk luktesansen til å bråvåkne da vi kom inn i lokalet.
Søstrene Arntzen
Bak disken står ei smilende dame med rødt hår, og før vi er kommet bort til disken er praten i gang. I det borterste hjørnet står dame nummer to og passer på kaffebrenneren som går for fullt. Dama bak disken presenterer seg som Hanne Birgitte Arntzen, daglig leder av handelsstedet. Operatøren på kaffebrenneren er søstera, og hun heter Valborg Ingrid. Etter noen minutters prat, er det åpenbart at et intervju kommer til å bli vel voluminøst, så for å spare tid og spalteplass, får vi et ark med kortversjonen av historia til kaffebrenneriet.
Interessant forhistorie
Arnt Mathias Arntzen, som mange sikkert husker fra NRK-serien Gøy på landet var utdanna servitør og sommelier. Etter 15 års arbeid i restaurantbransjen, begynte han med produksjon av kreklingvin i Lakselv. Etter hvert starta han import av vin og andre, til dels eksklusive, vareslag. Han reiste ivrig rundt i verden for å gjøre avtaler og knytte kontakter. Nysgjerrig som han var, på smaker og smakskombinasjoner, var det naturlig at han fatta interesse for kaffe. Han så muligheten for at kaffe kunne bli et bein å stå på når han flytta heim til Forvik for å overta drifta etter mamma, Paula. Etter intensiv opplæring av Jon Willasen, en kaffebrenner i verdensklasse, og investering i utstyr, var det klart for testbrenning i 2008.
Fra nærbutikk til kaffebrenneri
De første posene med selvbrent kaffe var klare for salg i 2009. Den gamle ?nærmatbutikken? var nå omorganisert til kaffebrenneri, smakfullt innreda som en landhandel med mulighet for å sitte ned og nyte en kopp fersk, nybrent, moderne kaffe.
Arven etter Ant Mathias
Valborg Ingrid hadde tid, anledning og interesse for å lære seg kunsten å brenne kaffe, og hun satt utallige timer på kaffesekkene og lærte av å følge med på brorens metoder og framgangsmåter. Opplæringa til Valborg ble plutselig veldig aktuell og viktig da det ble klart at Arnt Mathias var alvorlig syk. Han gikk dessverre bort så altfor tidlig, bare 48 år gammel, i 2013.
Det ble tidlig klart at Hanne og Valborg ønska å føre videre det han hadde starta opp og hadde så stor tro på. Det endte opp med at Valborg fortsatte å brenne kaffe og videreføre de ?kaffesortene? som Arnt Mathias og til dels hun hadde smakt seg fram til. Hanne Birgitte tok over drifta av handelsstedet
Fair trade
Fra begynnelsen på kaffeeventyret har driveren av Black Cat Kaffe- og Tehus AS i Oslo vært en viktig samarbeidspartner. Etter hvert har denne kontakten blitt knytta tettere, og all råkaffe blir kjøpt gjennom dem, blant annet fra deres egen kaffeplantasje i Nicaragua. Filosofien er: færrest mulig ledd mellom kaffebonden og den som nyter den rykende, nykokte kaffen, såkalt fairtrade. Det er også stort fokus gjennom Regnskogalliansen på at kaffedyrkinga skal skje på en bærekraftig måte.
På Grunn av akutt brennerkapasitet, har Black Cat Kaffe- og Tehus valgt brenneriet på Forvik til å brenne kaffen til deres marked, og det er jentene veldig stolte av. Ellers blir kaffen fra Forvik solgt av fohandlere fra Namdalen i sør til Alta i nord.
Spa for ganen
Før vi forlater dette flotte lokalet og de to energiske søstrene, nyter vi henholdsvis en kopp kaffe latte og en amerikano med kaker til. Omgivelsen og smaken gjør opplevelsen til en aldri så liten mental spa. Besøk anbefales! Hjemmesida deres gir videre informasjon.