Noen driftige damer i Hemnes fikk med seg Coop Prix Korgen, og arrangerte kakefest på Korgensenteret.
Formålet med arrangementet var å øke bevisstheten rundt allergier og vise kakebakere, som baker hjemme eller for arrangementer, at det finnes flere alternativer.
Astrid Arntsen er primus motor for arrangementet og har selv cøliaki.
– Jeg fikk med meg noen damer som er i samme båt. Vi hadde lyst å vise hvilke alternativer som finnes, og at det ikke trenger å være vanskelig å lage glutenfrie kaker.
Det er dekket et langbord med massevis av kaker i ulike former og fasonger. Muffins, sjokoladekake, Pavlova og mye mer. Ved siden av kakene står det hva de inneholder og hvilke produkter som kan kjøpes for å oppnå resultatet. Og det beste av alt: alt er gratis.
Ikke vanskelig
Arntsen forteller at kakene lett kan lages av halvfabrikata, eller at man kan lage dem ved å bytte ut hvetemelet som er i oppskriften og at det også finnes kaker som er naturlig fri for gluten.
– Det er mye uvitenhet rundt mat for dem som ikke tåler gluten, det er derfor vi gjør dette. Gluten er egentlig en av de enkleste allergiene å forholde seg til når det gjelder mat.
– Vi ønsker å henvende oss til privatpersoner og til dem som baker til foreninger og arrangementer. Alle kan spise glutenfritt, men ikke alle kan spise gluten.
Like god som vanlig kake
Det er satt ut mange bord og stoler på Korgensenteret og det er mange som har møtt opp får å teste de glutenfrie kakene. Rundt et av bordene sitter en gjeng damer som er riktig så fornøyd med serveringen.
– Dette var nydelig. Veldig hyggelig å kunne få gratis kaffe og kake på en lørdagsformiddag, sier Randi Svartvassmo.
– Jeg har spist glutenfrie produkter før, så det var ingen overraskelse at det smakte akkurat det samme som vanlige kaker.
Det ser ut som at kakefesten falt i god smak hos de besøkende. En time etter at arrangementet startet, var det ikke så mye kaker igjen.
Reagerer litt på kaker
Ekteparet Eli Karin Vandbakk og Bjørn Jakobsen tok seg turen fra Mo for å teste de glutenfrie alternativene. De forteller at ingen av dem har allergi, men Eli Karin reagerer litt på krem og sukker.
– Jeg har sikkert spist glutenfri kake før, uten at jeg vet det helt sikkert. Denne kaken smaker uansett akkurat det samme som en vanlig bløtkake, forteller Bjørn.
Bjørn har testet ut flere forskjellige kaker og forteller at alle var veldig gode.
Eli Karin forteller at hun reagerer litt på kaker, og at det blir spennende å se om disse gjør en forskjell.
– Det blir et lite forskningsprosjekt, ler hun.
Når Eli Karin lager kaker hjemme bryr hun seg ikke om at hun reagerer og lager det hun eller andre har lyst på.
– Jeg kan bare en kake, sier hun ydmykt.
– Det tror jeg ingenting på.
– Du kan eplekake også, det vet jeg, legger Bjørn til.
Ekteparet skryter over Arntsen og mener det er et godt tiltak.
– Hun er ei dame med pågangsmot og initiativ, avslutter Eli Karin.