Arbeiderpartiet i Nordland går tilbake 9 prosentpoeng og blir svært hardt straffet med halvert oppslutning. I Hemnes er tilbakegangen nesten identisk med 8,7 prosentpoeng.
Resultatet betyr at partiets andel av Nordlandsbenken på Stortinget blir halvert, og Kjell-Idar Juvik mister plassen. Fra en tredjeplass på listen trodde nok de fleste at plassen var sikker, ved forrige valg kom han inn i tolvte time fra en fjerdeplass.
– Du har drevet en svært aktiv valgkamp og vært synlig både i sosiale media og ute blant folk. Allikevel har velgerne straffet dere hardt, på Hemnesberget er faktisk tilbakegangen på drøyt 11 prosentpoeng. Hva har gått feil?
– Det er for dårlig resultat. Folk har valgt å stemme på andre partier, og vi har nok ikke vært tydelige nok. Det er skuffende å ikke få mer uttelling. Jeg har ikke hatt tid å studere de lokale tallene, men vi ser en drastisk nedgang på 9 prosent i fylket og det ser vi også at går igjen i nesten alle fylkene i hele landet. Jeg føler ikke at det går på meg som person og kandidat. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på den jobben jeg har gjort, og samme på det jeg har bidratt med i valgkampen, så jeg er ikke misfornøyd med det, men er selvfølgelig skuffet over at vi fikk stang ut. At vi mister to mandater er maks negativ uttelling.
– Hva har gått igjennom hodet ditt siden valgresultatet kom?
Man begynner selvfølgelig å analysere rundt hva vi ikke lyktes med. Det er nok flere saker som ble ekstra tungt for Nordland, som for eksempel langtidsplanen med Andøya samt Lofoten og Vesterålen. Det er nok en del slike saker, i tillegg til lokale saker som har påvirket resultatet. Jeg tenker selvfølgelig på om man kunne gjort ting annerledes, uten å ha noen konkrete svar på det nå.
– Hvordan er dine ambisjoner innen politikken i framtiden, om to år er det både kommunevalg og fylkestingsvalg, kommer vi til å se deg som ordførerkandidat igjen?
–Det er alt for tidlig å si noe om. Det som er helt sikkert er at jeg får bedre tid til å jobbe i partiet i Hemnes. Nå er jeg vara-representant på Stortinget og i tillegg til det må jeg prøve å få meg en jobb. Det er det første utgangspunktet, så får vi se fremover hva som skjer. Jeg må først fordøye at partiet gjorde et dårlig valg. Det er en ting at ikke jeg kom inn, men det at vi ikke får til å få et regjeringsskifte er det mest skuffende. Jeg har lyst til å gjøre en jobb for partiet, og har trivdes veldig godt med å få holde på med politikk på heltid.
– Hva betyr valgnederlaget for deg personlig, er det ting du i ettertid ser burde vært løst på annen måte?
– Nei, det er skuffende selvfølgelig, man har stått på i fire år å prøvd å gjort en jobb best mulig, samtidig har man sagt «ja» til å stille på nytt, derfor er det en nedtur å ikke nå frem. Man kan sammenligne det med en fotballkamp, det er aldri morsomt å tape men når man først har gjort det må man bare se fremover, selv om det er lenge til neste kamp. Neste jobb for partiet vil være kommunevalget, så blir det stortingsvalg igjen om fire år, der jeg ikke vet om jeg er kandidat.
– Kan du se noe positivt i det som har skjedd?
– Det er en positiv ting og det er at jeg får bedre tid hjemme med familie og venner. Samtidig som jeg får vært mer til stede lokalt, det er det ikke tvil om.
– Hvordan motiverer du deg fremover?
– Det er troa på at man er med på å få til noe, og lysten til å bidra til samfunnet. Samtidig som man motiveres av å se andre løsninger enn de som sitter i dag. Det viktigste nå blir å få seg en jobb. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg ikke skulle komme inn, så hva den jobben blir har jeg ikke fått tid å tenke på.