Arbeidet med sikringshytta som skal opp ved Rabothytta er i gang. Forskaling og grunnmur skal være ferdig i løpet av få uker, og etter planen skal hytta settes opp i løpet av neste sommer.
Formålet med en sikringshytte er at besøkende på hovedhytta skal ha et sted å rømme dersom en katastrofe inntreffer. En av forutsetningene for at Rabothytta skulle bygges, var nettopp at en slik sikringshytte skulle settes opp ved siden av.
Prosjektleder og dugnadsarbeider Svein Arne Brygfjeld er glad for at byggeprosjektet er i gang.
– Sikringshytta er en del av vår brannstrategi og har vært planlagt oppsatt helt fra starten av Rabot-prosjektet. Vi har startet grunnarbeidet og forhåpentligvis begynner støpningen i neste uke.
Frem til nå har kommunen gitt en midlertidig brukstillatelse av Rabothytta, da det som blir kalt «Hugo-bua» har vært brukt som sikringshytte.
– Hugo-bua brukes også som sikringssentral, med solsellepanel og som rom for annet teknisk utstyr, derfor blir det bra å få skilt de ulike bruksområdene.
Bruk
Hytta vil få to soverom med seks faste sengeplasser, samt et oppholdsrom med kombinert kjøkken. Det vil også være toalett inne.
– Først og fremst er det et bygg for sikkerhetens skyld. Men på sommerstid skal den brukes som bolig for de frivillige som er der oppe og jobber. Et sted der de kan trekke seg litt tilbake.
Hytta skal også brukes til oppbevaring og lager av utstyr som trengs på hovedhytta.
– Det bygges en hems der det vil bli plass til lagring av ting som ved, madrasser og dopapir. Hemsen kan også brukes til å sove på dersom det oppstår et nødstilfelle, forklarer Brygfjeld.
Utseende
Sikringshytta vil få en kvadratisk form, ca. 8 meter bred, 8 meter lang og 8 meter høy. Konstruksjonen er basert på massivtre, og vil ha samme ytre utførelse som hovedhytta med lokal gran som kledning.
– Det er de samme arkitektene som på Rabothytta, Jarmund/Vigsnæs, som tegner sikringshytta, forteller Brygfjeld.
Finansiering
Grovbudsjettet ligger på om lag 3 millioner kroner. Brygfjeld forteller at finansieringen er stort sett på plass.
– Vi har fått 750.000 kroner fra Sparebankstiftelsen Helgeland, og spillemidler vil dekke ca. halvparten.
Det er allerede satt opp en aggregatbu, som er en del av prosjektet og budsjettet.
– Det er også en del egenfinansiering i form av doning, og gaver. Vi har for eksempel fått tømmer fra Allskog, som skal brukes til å skjære kledning.
– Det blir rikelig med muligheter for dugnad. Det første store dugnadsprosjektet vil bli rivning av forskaling for grunnmuren, så meld dere på, oppfordrer Brygfjeld.
Lokal entreprenør
Totalbygg AS står for både grunnarbeidet og bygg av selve hytta. De to siste ukene har det vært 4 mann på fjellet for å forskale og støpe grunnmuren. Dette er et litt uvant terreng for Totalbygg, og arbeidsdagene har til tider vært utfordrende.
– Været er en stor utfordring. Når det først regner, så regner det sidelengs. Det har stort sett vært vanskelig vær, men arbeidsfolket står på og er ved godt mot, forteller Trond Jakobsen i Totalbygg.
Snekkerne går opp på mandag og kommer ned igjen på søndag.
– De overnatter i Hugo-bua, der er det sengeplasser og kokemuligheter, legger Jakobsen til.
Jakobsen er ikke selv på fjellet og jobber, men forteller at han fikk være med i helikopteret da materiale ble fløyet opp for noen uker tilbake.
– Da var det strålende vær. Det var en helt fantastisk opplevelse å komme over kneika å se Rabothytta og Okstindene.