Førstegangsvelger Emma Aleksandra Odden fylte 18 år for kort tid siden, og er stolt over å få være en del av demokratiet.
På valgdagen 11. september kjørte venninnene Emma, Ingrid og Nora hjem fra studiestedet Mosjøen, for å stemme ved stortingsvalget. Alle tre syns det er veldig spennende å endelig få lov til å være med på å bestemme hvordan landet skal styres.
– Jeg gleder meg skikkelig til å gjøre borgerplikten, forteller Emma.
Forberedelser
Emma og venninnene føler seg klar til å kunne ta et valg og forteller om hvordan de har forberedt seg til denne valgdagen.
– Vi har lest på nett og tatt mange valgomater. Vi har også jobbet mye med det på skolen, der vi har lært om for eksempel retorikk, forklarer Emma.
– Jeg får litt ulike svar på valgomatene, men de peker meg i samme retning.
Jentene forteller at det kan være lett å bli påvirket av andre, og hører stadig at vennene deres stemmer det samme som foreldrene.
– Jeg har hørt folk si at «jeg stemmer Høyre for at mamma gjør det», forklarer Nora Fjelldal Pedersen.
– Det er sikkert lett å bli påvirket av foreldre og familie, men jeg har også venner som er veldig politisk engasjert. En venninne overtalte meg nesten til å stemme det samme som henne, men etter at jeg gjorde en liten innsats selv så fant jeg ut at jeg ikke var så enig med hennes parti som jeg først trodde, forklarer Emma.
– Jeg tror det er viktig å prøve å sette seg inn i politikken, for så å prøve å gjøre seg opp en mening, legger Ingrid Fjelldal Kristiansen til.
– Når man har stemmerett er man på en måte voksen, og da må man være voksen nok til å ta det ansvaret på alvor, mener Emma.
Jentene tror også at det er mange som stemmer det samme hvert år, og tror kanskje det har noe med at folk syns det er slitsomt å sette seg inn i det hver gang.
– Kanskje de ikke orker å finne ut av om partiet faktisk står for de samme tingene som tidligere, og regner med at de er enige med det samme partiet som de stemte for 40 år siden, sier Ingrid.
– Det kan godt hende at jeg velger å stemme noe annet neste gang. Nå stemmer jeg for det som er mest relevant for meg i den situasjonen jeg er i, som er skole. Men om fire år kanskje jeg stemmer noe som er mer relevant dersom jeg er i jobb, fortsetter Ingrid.
Hemmelig valg
Jentene har ikke fortalt hverandre hva de skal stemme, men forteller at de og klassekameratene har en ganske åpen dialog om hva de skal stemme når det startes diskusjoner i klasserommet.
– Jeg tror mange ønsker å holde valget hemmelig fordi de er redd for å bli dømt, man føler vel at det man stemmer sier noe om hvem man er som person, forklarer Emma.
– Det kan også være at noen ikke helt vet hvorfor de stemmer det de gjør og ikke ønsker å forsvare det, legger Ingrid til.
Valget er tatt
– Wow! Det var stort, forteller Emma i det hun legger stemmeseddelen i boksen.
– Det var også et antiklimaks, dette har vi snakket om i flere måneder og nå er det gjort. Dette blir spennende å følge med på i kveld, avslutter hun.