Karihaug leirsted, som tidligere var eid av Nordmisjon, er kjøpt av et nydanna aksjeselskap. Det nye selskapet består stort sett bare av lokale aksjonærer, der ekteparet Kari og Håkon Økland har de desidert største aksjepostene. Ellers er det både enkeltpersoner, organisasjoner og menigheter blant aksjonærene. Styreleder for selskapet er Håkon Økland.
Lokalt eierskap
Kari forteller at det fra starten av var hovedønsket at folk på Helgeland skulle stå som eiere av Karihaug. Slik har det også blitt, bortsett fra en aksjonær fra Trøndelag.
– Nordmisjon har gått inn med 500000 kroner som en del av kjøpesummen, og det har de forplikta seg til å stå inne med i minimum fem år, tilføyer Håkon.
– Så utgangspunktet ser greit ut?
– Ja, vi har aksjekapital, så vi kan kjøpe eiendommen med de utgifter det medfører, og når det er betalt, har vi ca. 250000 som startkapital til drifta.
– Når vil det nye selskapet starte drifta?
– Det er en del formaliteter som skal på plass, men frist for innbetaling av aksjekapitalen er satt til 1. september. Deretter kan selskapet registreres, og registreringa går forholdsvis kjapt. Når vi har fått tildelt registreringsnummer, kan vi utferdige den endelige kjøpekontrakten med Nordmisjon og få tinglyst skjøte, så vi regner med at en gang midt i september skal vi være formelle eiere, forklarer Håkon
– Vi regner med at vi skal komme i gang slik at Hemnes-konfirmantene kan ha sin årlige leir her slik som de har gjort tidligere, tilføyer Kari.
Nye drivere
– Er det ansatt personell?
– Jeg vil ikke bruke ordet ansatt, men heller kalle det engasjert. Det er Gunvor og Kjell Sandvik som skal ta seg av basisdrifta, og så vil vi gå inn med frivillig og kanskje leie inn ekstra hjelp hvis det er større ting som skal foregå, sier Håkon.
– Det blir veldig spennende å se hvordan det går, fortsetter Kari.
– Utfordringa er å få store nok inntekter til å betale strøm, forsikring med mer. Vi må ha ei drift som skal kunne forsvare det. I stiftelsesdokumentet ble det vedtatt at Karihaug skal drives i samme ånd som tidligere.
– Og så har vi vel tanker om å være litt mer aktiv i forhold til reiselivet, spesielt om sommeren, fortsetter Håkon.
– Vi er nå så smått i gang, og vi har fått forespørsler fra noen som vil leie første adventshelga. Vi har avtalt med Nordmisjon at vi skal starte utleie og ta opp bestillinger, og så får vi etter hvert bli enige om hvem som skal ha leieinntekter. Dette er avhengig av overtakelsesdato. Vi planla høstmøte i egen regi i september/oktober. Da kommer Håkon Fagervik, som reiser rundt og evangeliserer både i Norge og i utlandet. Og så har vi Kjell.
Kjell Sandvik forteller at han har reist mye rundt som evangelist, og han har til og med vært på Filipinene, og han ble mektig imponert over det arbeidet som Håkon Fagervik driver.
– Hvor kommer dere fra?
– Gunvor og jeg kommer opprinnelig fra Toten, men vi har bodd mer enn tretti år i Trøndelag, og nå bor vi i Melhus kommune. Jeg har drevet i møbelindustrien de siste tjuefem åra, og jeg har reist en del som evangelist.
– Har dere vært tilknytta Nordmisjon?
– Nei, det har vært tverrkirkelig virksomhet, så det har vært veldig interessant. Vi har planlagt en del reisevirksomhet, som vi håper å få gjort innimellom arbeidet her. Vi har det privilegiet at vi er fri. Vi legger opp rutene selv, eller- vi håper at det er Gud som legger opp rutene for oss. Vi har familie i Trøndelag, så det blir vel noen turer dit også.
– Og dere trives her oppe?
– Ja, vi trives veldig godt her oppe, kommer det spontant fra Gunvor. – Det er riktig en eventyrnatur her.
Kjell forteller at de kom oppover i juni for å bli kjent med stedet.
– Det var godt at vi kom da, så fikk vi testa ut Karihaug og fikk se den fine naturen her oppe.
Blir godt ivaretatt
Kari synes det er viktig å poengtere at Karihaug er blitt så godt tatt vare på.
– Veldig mye av æren for det, tror jeg Laila og Torbjørn skal ha. Nå skal Gunvor og Kjell reise tilbake til Trøndelag og Laila skal være her mens det ennå er arbeidere som bor på Karihaug.
– Blir det anledning til å kjøpe aksjer senere?
–Ikke i første omgang. Aksjonærene skal være registrert på stiftelsesmøtet, men det kan jo også bli behov for en aksjeutvidelse en gang i framtida. Det kan jo for eksempel dreie seg om renovering eller lignende.
– Er det planer om forandringer eller oppbygging?
Ikke i første omgang, men det er muligheter for å lage bad og toalett på en del rom. Men det koster, så vi får se hvordan det går, avslutter Håkon.
AS Karihaug går spennende tider i møte, og det er bare å håpe at de lykkes med drifta.