En stor runebomme blir i år å finne på Klemetspelet. Da tenker man på den nye installasjonen på spelplassen.
Men det blir sikkert ikke bare en sørsamisk runebomme på plass under Klemetspelet. Kunstneren Jørn Magnus Rivojen har kanskje også med en runebomme hvor man kan se likehetstrekk med den nye musikerbua som arkitekt og scenograf Hans Petter Bjørnådal har tegnet og designet.
Runebomma har hatt en viktig plass innenfor samisk kultur, og ble brukt bla. som et redskap for sjelereiser. At runebomma nå får en større plass i spelet er riktig og viktig.
Men det å bygge en stor modell, i hvert fall scenografisk sett, er en stor oppgave. Einar Solhaug fra Korgen som er, og har vært med i dugnadsgjengen for spelet i alle år, fikk denne jobben.
– Hvordan har det vært å skulle få dette «kunstverket» på plass?
– For å være helt ærlig så jeg denne oppgaven som veldig vanskelig. Og jeg kjenner nå at jeg fikk rett. Jeg har hatt 42 dager her opp på Jamtjorden, og «musikerbua» har tatt mesteparten av disse dagene, forteller Einar Solhaug.
– Men da jeg sa ja så visste jeg at dette ville bli vanskelig. Tegninger er det dårlig med, så dette blir overført muntlig og med skisser. Endringer kommer etter hvert som byggverket eller kunstverket tar form. Heldigvis så samarbeider Hans Petter og jeg godt, så når alt blir ferdig er forhåpentlig resultatet bra.
– Jeg har jo hatt litt hjelp underveis, men mesteparten av tida har jeg vært alene. Kanskje like greit med alle tilpasninger av vinkler og skråkanter. Runebomma er jo rund samtidig som den skal inneholde plass for alle musikerne. I tillegg skal symbolet i midten på tromma være opphøyet slik at det kan sees av publikum. Jeg holder nå også på med å male dette symbolet, forteller Einar Solhaug videre.
– Selve konstruksjonen er laget i tre, men vegger og tak er dekket med oksiderte jernplater som er tilpasset formen. Veggene har også symboler innfelt som pleksiglass. Hvordan denne konstruksjonen vil bli som plass for musikerne vet ikke jeg, men jeg håper at akustiske forhold inne der blir bra. I motsetning til en riktig runebomme hvor trommingen foregår på yttersiden, så vil vel trommingen her foregå innvendig, sier Einar med et glimt i øyet, samtidig som han bekrefter at han har stor respekt for det å prøve å lage en modell av et slikt samisk redskap som runebomma er.