To kamkaker per innbygger i kommunen. Det har Bleikvassli Bygdelag fått bakt til kamkakfestivalen i helga – og Sonja Kongsdal Bonsaksen tror de fleste forsvinner.
Fakta
Navn: Sonja Kongsdal Bonsaksen
Fra: Bleikvasslia
Alder: 46
Familie: Mann og to barn
Aktuell som kamkakbakar og arrangør av kamkakfestivalen i helga
– Hva er din rolle i kamkakfestivalen?
– Jeg kan vel mest en slags general og sjuende far i huset. Litt initiativtaker, litt organisator. Og kamkakbaker, naturligvis.
– Ja, apropos det, når begynte du å bake kamkake?
– Jeg er ikke helt sikker, men tror nok jeg var rundt 12 år. Jeg kan ikke huske at jeg ikke har bakt kamake. Har alltid vært med på bakingen. Mest med mamma, men også med farmora mi, Ane. Hun dro rundt til gårdene og bakte alt av bakst de ville ha.
– Baker du mye?
– Ja, jeg baker ofte. Litt mindre om vinteren, men i sommersesongen blir det ofte en gang i uka eller mer. Kamkake baker jeg sjelden alene, og når jeg først setter i gang blir det mellom 150 og 350 stykk per gang.
– Hvor mange kamkaker bakes det til festivalen?
– I dag er siste bakedag, når har vi 5900 stykker. Vi får også levert 2000 fra bakarkjerringene fra bygda, også bakes det jo under festivalen. Det blir nok rundt 9000 totalt. Nesten hvert år får vi for lite, så håper det blir nok i år. Vi har aldri hatt så mange kamkaker som i år, i fjor hadde vi rundt 7000.
– Hvor mange er involvert i organiseringen av festivalen?
– Oj, det er mange? Jeg regner med vi er rundt hundre personer. Vi begynte bakingen i mai, og ansatte ungjobbere i sommer til baking av kamkake til festivalen. Vi har nå ni frysere fulle av kamkake. Det første året hadde vi ikke bakt en eneste kamkake på forhånd, og forventet kanskje 50-70 gjester på festivalen. Det endte opp med at vi ble overrent av folk, måtte rasjonere kamkakene og hentet inn kjente som gikk forbi til hjelp på kjøkkenet. En kar endte opp med å koke kaffe i to dager. Og siden det har det bare vokst.
– Men kamkakefestival er mer enn kamkake – hva mer skjer?
– Vi har forskjellige aktivteter for barn, ballkast, gårdsdyr, lykkehjul og eggeløp. Og så har vi Sørfjellnissens skog der man kan oppleve litt av hvert. For de litt større har vi staurbærarkonkurranse, en hinderløype hvor det er om å komme i mål fortest og med mest mulig staur. Og så har vi demonstrasjon av smiing, og naturligvis husflid.
– Hvorfor er kamkakfestivalen viktig for Bleikvasslia?
– Det er jo blitt den store happeningen. Den er viktig for bygdelaget, og mange synes det er trivelig. Bygdelaget sin formålsparagraf er å ta vare på kultur i bygda, og for oss er den viktigste delen å lære ungdom å bake kamkake, og å promotere kamkaka. Det er slett ikke hemmelig oppskrift, den får folk hvis de trenger den. Det er blitt en markant økning i baking av kamkake disse ti årene vi har hatt festival, og det er vi glade for!
Sonja om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Det må være dugnadsviljen! Folk stiller opp på utrolig mye, på festivaler og alt mulig annet. Det har ikke vært mye som har skjedd i kommunen uten dugnadsfolk.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Kenneth på butikken her oppe. Han er så hjelpsom og gjev, og vi er så glade for å ha han der.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Jeg kunne likt å fått bort siste rest av knivingen mellom tetttstedene.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Bleikvasslia!