Per Jomar og Elsa Hoel er på flere måter svært dedikert til Klemetspelet. Sammen med Stig Bang har Per Jomar fordypet seg i det historiske rundt Klemet, holdt seminarer under årets spel, i tillegg til å vært med på å bygge kulisser i ukesvis. Elsa har holdt på i over et halvt år før hver premiere med skuespilløvinger og forestillinger.
Det er såmenn ikke småtterier ekteparet Hoel har holdt på med det siste halve året. Og også halvår før med de foregående Klemetspel, hvor de også har deltatt i skuespill og dugnad. I tillegg er de begge to godt kjent i fjellmassivene i «Klemets rike», dvs i fjellene rundt Tveråga, Leirbotnet, Okstindene, Kjendsvatnet, Gressvatnet, Røssvatnet, osv. Mange turer har de gått i fjellene for turistforeninga for å merke turiststier med reflekspinner.
Amatørskuespiller
Elsa, som er opprinnelig fra Kørghåjen øverst i Leirskardalen, har vært aktiv amatørskuespiller i over 50 år! Man kan vel ikke kalles amatør lenger når man har holdt på i over 50 år? Hun har vært med i flere teaterlag siden hun startet med teater i sin spede ungdom.
– Jeg var 15 år gammel i 1969 da jeg begynte med amatørteater her i Leirskardalen. Det har vært en del av meg hele mitt liv! Så det er artig og det setter en spiss på tilværelsen. I år er jeg den eldste skuespilleren som er med, med mine nesten 70 år! Og den yngste skuespilleren her er 9 år gammel. Det rører meg like mye hver gang vi setter opp Klemetspelet, hvordan vi blir spleiset sammen, og hvor godt kjente vi blir med hverandre på tvers av flere generasjoner. Vet du, når jeg går ned Nordfallet i Korgen nå, og jeg møter barn og ungdom, så hilser de på meg! Det er så godt at vi kjenner yngre generasjoners barn, og jeg må bare si som også andre har sagt før meg at det oppleves som å ha fått en utvidet familie! Vi blir så godt kjent og så glade i hverandre, forteller Elsa.
Lokalhistorie
Hun er altså amatørskuespiller, gift med Per Jomar, og de har begge dedikert seg til lokalhistorie i Hemnes. De har begge vært aktive i Radio Korgen sammen som redaktører og programledere, noe som også kom til nytte nå til arrangementet rundt Klemetspelet. Per Jomar forteller at gamle opptak på bånd i radioens arkiv kom til nytte i år.
– For mange, mange år siden gjorde jeg et intervju med en eldre person som er død nå, som fortalte gjenfortalte historier om Klemet og hans familie, og om Stor-Nila. Disse greidde vi å finne tak i nå. Det var viktig for å finne mer ut av om hva vi vet, hva som er sannsynlig og hva som er bare myter om Klemet, som vi skulle fortelle om under seminarer i år. Men vi har lett i kirkebøker og i bøker i Norge og Sverige, og hatt et møysommelig arbeid for å finne ut mest mulig av fakta, forteller Per Jomar.
Hva er det som gjør at dere to er så engasjerte i lokalhistorie, vandring i fjellene, og stiller opp som frivillige i så stor grad?
Fjellfolk
Elsa forteller først: –Jeg er jo vokst opp øverst i Leirskardalen, og det var mange historier rundt Klemet og hans familie. Som lita var vi ofte på matturer i Leirbotnet og ved Klemethelleren. Vi gikk mye i disse fjellene. Dette har jeg videreført i lag med Per Jomar.
– Ja, jeg er jo oppvokst i fjellandskap i Oppdal og har alltid følt at fjellene er min hjemmebane helt siden fødsel. Jeg synes at ofte så blir fjellfolk med sine spennende historier glemt, til fordel for byfolk. De tar lett plassen. Så det har i grunnen blitt en lidenskap å undersøke litt om det er noen historier rundt om. Interessen for lokalhistoria i Korgen, og omegn, Villmarksveien, Okstindene, og mye mer, har kommet gradvis over år. Jeg har jo tross alt bodd 50 år i Korgen, så det har jo vært min heimplass størsteparten av mitt liv. Det kan likevel godt hende at man blir mer nysgjerrig på historier, når man kommer utenfra og ser inn. Jeg vet ikke, filosoferer Per Jomar. –Her er ihvertfall så mange gode historier som bør fortelles, og så mange flotte folk som har noe å tilføre med sine historier, mener Per Jomar.
Krinet fjellene
Elsa og Per har begge to «krinet» fjellene i «Klemets rike», og er dermed veldig godt kjent i Leirbotnet, Kjendsvatnet, Gresvatnet, Okstindene. Hvert år i mange år har de gått oppi fjellene bl.a. for turistforeninga, og merket opp turiststiene med reflekspinner så ikke folk på vandring skal gå seg bort. De kjenner området som sin egen bukselomme, kanskje ikke så ulikt Klemeten sjøl. Dette har stimulert til at Per Jomar har skrevet flere bøker med lokalhistorie, både om Villmarksveien (veien fra Korgen til Hattfjelldal), og ei svær bok om Okstindmassivet, med masse fakta, historier, og noen myter.
– Jeg synes det er veldig artig med historier, og synes at de skal bevares, slik at de kan gjenfortelles til andre. Og jo mer vi dykker ned i historier, som feks om Klemet, jo mer har vi av kunnskap som vi ønsker å få spredt til flere, slik vi gjør gjennom seminarene vi har laget i år. Vi er flere som holder seminarer om ulike tema knyttet til Klemetspelet, sørsamisk kultur, trommeseminar, historier om Stor-Nila og hans liv i Sverige. Ja, det er mye vi har fått til å putte inn i et spennende program i år.
Doning til spelet
– Når jeg ikke har vært på skuespilløvinger, så har jeg ofte vært med Per Jomar på hans oppdrag med kulisserigging på plassen, eller gjort andre ting knyttet til spelet, forteller Elsa.
– Det har vært virkelig fredfullt å være her i tre hele uker med å rigge kulisser, sier Per. –Her er null mobildekning, så selv om det er fredelig her på Jamtjorden, så ser vi jo også hvor tungvint det er at det ikke er mobildekning. Sånn sett så har også vi fått kjent litt på hvordan det ER å være utenfor, også i vår tid. Vi er 200 funksjonærer som blir veldig samkjørte, det er positivt, og vi blir godt kjent, sier Elsa og Per. –Drivkraften til all dugnaden for oss begge er å gjøre noe positivt for bygda rett og slett!