I år er en svær gapahuk for gjestene og lokalbefolkningen en nyinvestering som straks står ferdig.
I Korgen har det de seinere årene vært en storstilt forskjønning av området langs elva i sentrum. Hovedsakelig fine trimløyper, fra Korgbrua opp til Sjøforsen. Eier av Korgen Camping, Gry Fordelsen, er opptatt av å bevare og videreutvikle det estetiske uttrykket i dette vakre området av Korgen, i tillegg til at det som etableres også skal være praktisk.
Eier og driver av Korgen Camping, Gry Fordelsen, har samarbeidet med kommunen og Statkraft om den fine turstien som er anlagt nedenfor campingen. Nå er det mer som står for tur for å forskjønne området:
– Campingen har fra før både grillhus og køte og flere gapahuker som gjestene har til disposisjon under sommersesongen. Det er imidlertid også åpent til bruk av folk i fra bygda størsteparten av året. Grillhuset og køta må alle imidlertid bestille for leie, men den er stort sett ledig ved behov. Den nye veien langs elva nedenfor campingen er i tillegg svært mye brukt av trimmere. Veien ble en suksess fra første stund, og foruten om en oversvømmelse pga flom for et par år siden, så har den gjennomgående vært en suksess for bygda, og veien ligger der og frister folk til bevegelse og uteaktiviteter. Vi har ønsket å tilføre området en større gapahuk, og planla det allerede i fjor, forteller Gry Fordelsen, og fortsetter:
– Vi satte bort hele prosjektet til Reidulf Langvatn, for da visste vi at alt var i trygge hender. Reidulf er veldig flink, grundig, nøye og ingenting overlates til tilfeldighetene når han er sjef! Det ble imidlertid for lite tid til å komme i gang med prosjektet i fjor, så vi skar igjennom og utsatte det til i år. Vi skulle ønske at vi ble ferdig med alle detaljer her til fiskeåpninga den 1. juli, siden det er årets høydepunkt for mange. Vi greier imidlertid ikke å bli ferdig med benkene til da, som skal spesiallages på stedet, men vi ser at gapahuken her blir veldig fin! Reidulf er så flink med detaljer, og det var fint å leie han til å ta ansvar for gapahuken. Jeg sier at han er både prosjektleder, arkitekt, personalleder og innpisker, ler Gry, og er veldig takknemlig for hjelpa og at den blir så bra, både funksjonell og fin å se på!
Utskjæringer med stikksag
Reidulf tar seg et 5-minutt fra torvlegginga i sommervarmen, og forteller om arbeidet han har lagt ned i dette.
– Jeg har tegnet og planlagt gapahuken, og beregnet størrelser på søyler, hellinga på taket, osv. Og torva på taket har Jan (Fordelsen, red.anm.) tatt opp av jorda ved siden av låven som tilhører gården her til Fordelsen. Der skal det på sikt bygges på en ekstra redskapsbod, så det blir dermed ikke noen unødvendige inngrep i naturen for dette torvtaket. Jeg har en kompis på andre siden av Korgfjellet, Per Kristian Steinmo, og han har altså alt mulig, deriblant mønster og maler til utskjæringer i tre, også for vindskier. Så jeg var hos han og jeg valgte ut det mønsteret som dere ser her på vindskiene. Det ble jo veldig fint. Og det var litt av et pirkearbeid med stikksaga, jeg tror jeg brukte 6 timer totalt bare på saginga av det mønsteret! Alt av treverk skal jo beises etterhvert, slik at det bevares, men trestrukturen skal synes, så den blir ikke så veldig mørkbeiset, forteller Reidulf, som ikke legger skjul på at han synes det er artig å få være innleid konsulent og bas for dette byggeprosjektet.
Never under torva på taket
– Jeg ble også veldig fornøyd med nevera. Den var lett å legge, og la seg så fint på taket, og krøllet seg så fint i overgangen tak og vindskier. Der var jeg også heldig pga bekjentskap. Det har seg slik at de som holder på med ivaretakelse av gården i Innerdalen i Bryggfjelldalen, Arild Inderdal, hadde en god del never liggende igjen etter ett av deres prosjekt, ei mølle som de har holdt på med i år. Denne nevera var så midt i blinken for hva vi trengte til gapahuken her! Det er imidlertid synd at vi ikke rekker å få den helt ferdig til fiskeåpningen om to dager, men det får vi gjort lite med. Denne vil stå her til helårsbruk for alle når den er ferdig. Håper da at de som bruker gapahuken etterhvert tar godt vare på den, og også plukker rusk og rask opp etter seg. Det er jo så fint her nede ved elva nå, avslutter byggelederen.
Laget av fanger
Ved siden av gapahuken står et solid bord med benker, som for anledningen brukes til mat og kaffe til arbeidskaran. Det er stort og solid og plass til mange på hver side av bordet. Gry forteller om bakgrunnen til benkene:
– Vi hadde behov for flere solide sett med benker og bord som var så massive at de kunne stå ute hele året. Olof, min kjæreste, lette på nett for meg, og fant disse i Hedmark Fengsel. Jeg likte bord og benker, og også konseptet bak, at jeg faktisk støtter de som sitter inne og hjelper dem til å kjenne på mestring gjennom ærlig arbeid. Dette er solid håndverk laget av fangene der, og det føltes bare så rett å bestille disse fra fengselet. Jeg valgte dermed å bestille 8 slike sett med bord og benker, som jeg skal sette opp langs elvekanten, og noen til bruk inne på selve campingplassen. Jeg fikk veldig god hjelp av Aleksander Kristensen ved Helgeland Varetransport som virkelig gikk noen mil ekstra for å hjelpe meg med å få disse fraktet nordover. Han ordnet seg henger til en av bilene han da var med der sør, og på null komma niks så hadde Aleksander ordnet frakt til alle disse nordover! Det var imponerende, forteller Gry, og avslutter slik:
Håper å holde det fint
– Jeg investerer selvsagt i dette til glede for mine gjester og mine fiskere, men med den fine turstien langs elva, så vil jo disse også bli brukt av lokalbefolkningen. Og det er virkelig bare en glede å gjøre dette også for at korgværinger skal ha glede av det som vi arbeider med og legger til rette for her ved campingen. Jeg ønsker bare å oppfordre de som bruker gapahuk og ellers våre benker og bord, at de tar søplet sitt med seg igjen når de er ferdig rastet, at de tar opp bæsj etter hundene sine, og forlater området slik de selv ønsker å finne det, rett og slett. Stort sett har jeg imidlertid god erfaring med at folk er flinke til å ta rede på etter seg. Jeg syns det er artig at det blir så fint her ved elvebredden, avslutter Gry Fordelsen med et smil, og springer av gårde til resepsjonen for å ta imot noen nye turister.