Barn og unge i Hemnes kommune har hatt skole i sommerferien.
..men det er ikke hvilken som helst skole. For i en uke i sommer kunne man møte på 18 friluftsinteresserte barn i Svartebukta i Korgen, som deltakere på Friluftsskolen 2017.
Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn og ungdom, der målet er å gi deltakerne lystbetont innføring i friluftsliv. Skolen er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund, og i Korgen er det arrangert for fjerde året.
Sol og varme
I fem solfylte dager skal barna blant annet lære om førstehjelp, båltenning og spikking. De skal også lære å sette opp lavvo. Dette er ting de senere vil få bruk for i praksis da de skal på en overnattingstur i slutten av skoleuka.
Indianerrop høres hele veien opp til innkjørselen. Det er en av lederne, Ole Magnus Berntsen, som har satt i gang disse indianervibbene, og alle ungene samles rundt ham og gjør det samme. To av lederne er fra Hemnes kommune, og de andre to er fra henholdsvis Nesna og Rana.
– Vi liker egentlig ikke å bruke fløyte. Indianerrop er mye hyggeligere, forteller Åshild Martinsen Brygfjeld, som er leder for andre året.
Været er det ingenting å utsette på. Solen har stått stor og klar på himmelen i flere dager nå, og temperaturen har vært rundt 25 grader hver dag.
Båltenning
Jens Egil Pedersen som er en av lederne, har samlet gruppen sin for å gå gjennom prosessen med å fyre bål. Det er mange av ungene som har gjort det før, og diskusjonen går løst om hvilken båltype de skal prøve seg på i dag. – Skal vi lage pyramidebål eller tårnbål, spør Johanne Gunhildsdatter Petersen-Øverleir til de andre i gruppa.
Det ender med at de lager et selvimprovisert stjernebål, som brenner godt.
– For at det skal være et godkjent bål, må det brenne i minst fem minutter uten at det slukker, forklarer Jens Egil. I mellomtiden forteller Håkon Lillebjerka (8) fra Korgen om sin opplevelse på Friluftsskolen.
– Jeg meldte meg på her fordi jeg hadde lyst til å lære nye ting, jeg kunne ikke lage bål før jeg kom hit, men nå kan jeg det, sier Håkon fornøyd. Håkon forklarer at det kan være litt skummelt med flammer, men det greit å kunne prøve seg med fyrstikker i trygge omgivelser.
– Man kan brenne seg, skyter Kristin Risvik Roghell inn.
– Jeg har heldigvis aldri gjort det da, fortsetter hun.
– Folkens! Kom og se, roper bursdagsbarnet, Jakob Oksfjellelv, som blir 11 år i dag.
Bålet har blitt en suksess, og det blir godkjent med glans. Ungene koser seg i varmen, og er glade for at sola endelig kom frem fra sin en måneds lange dvale.
– Jeg synes det beste med sommeren er å sole seg og bade, sier Johanne.
– Har det vært noe særlig badetemperatur til nå da?
– Ja, roper alle i kor.
Kaldt vann er tydeligvis ingen hindring for denne gjengen.
Olea Evjen Kristiansen (9) fra Korgen, forteller om tre glassmaneter hun har funnet mens hun har vært ute og badet i sommer.
– De er litt rare, så jeg lar dem bare være i fred, sier Olea.
Selv om mange av deltakerne aldri har møtt hverandre før er venner lett å skaffe seg her på friluftsskolen.
– Jeg har allerede fått meg en god venn, forteller Kristin.
– Det har jeg også, forteller Håkon, som legger til at han allerede har fått en bursdagsinvitasjon fra en ny venn han har fått her på skolen.
Spydspikking
Lenger borte i Svartebukta møter jeg på en gjeng som lærer å spikke med kniv. Leder Åshild introduserer dem for teknikker og andre ting som er viktig å være oppmerksom på når man skal lage ting med skarpe redskaper. Frida Lauvbakk (9) fra Bjerka sitter på bakken mens hun spikker seg en grillpinne.
– Grunnen til at jeg ville være med her, er at broren min har vært med tidligere, og han anbefalte meg å bli med, forklarer Frida.
Dette er første året Frida er med og hun er foreløpig strålende fornøyd me å være på Friluftsskole i sommerferien.
– Jeg har blitt kjent med mange nye, og møtt folk jeg har kjent litt fra før av, gliser Frida mens hun spikker iherdig.
Frida liker å være ute og er mye ute på fritiden.
– Jeg liker å sykle, hoppe på trampoline og bare være ute sammen med gode venner, sier hun og ser bort på sine nye venner.
Sammen med seg på gruppen har hun Marius Forsmo Sørli (8) fra Bleikvasslia, Christian Nygård Tustervatn (8) fra Bjerka, og Birgitta Lif Àrnadóttir (10) fra Finneidfjord.
– Jeg har spikket sånn som dette før, men nå er jeg litt usikker på hva dette skal bli, ler Marius S.
– Jeg lager grillpinne, forteller Christian fornøyd.
Førstehjelp
Borte ved sceneområdet sitter en gruppe og får innføring i førstehjelp. Leder Aleksander Mula gjør sitt beste for å lære ungene hva de skal gjøre dersom en ulykke skulle oppstå.
Etter at Aleksanders demonstrasjon er over, skal ungene få prøve å bandasjere hverandre. Marius Kvitnes (9) fra Hemnesberget, har fått i oppdrag å redde Øyvind Lyngås (12) fra Finneidfjord. Marius starter med å finne ut om Øyvind puster, for så å finne et sår og bandasjere det.
– Jeg har faktisk besvimt før, forteller Marius.
Øyvind mener alle burde kunne førstehjelp.
– Det er lurt å kunne hjelpe andre som er skadet dersom noe skulle skje ute i naturen for eksempel, forteller Øyvind.
Marius har funnet et fiktivt sår på Øyvinds arm, og gjør seg klar til å bandasjere.
Rebekka Olufsen (10) fra Hemnesberget er den sårede i den andre duoen, og det er Adrian Vågen Vasdal fra Korgen som skal komme henne til unnsetning.
– Det er ikke så lett å huske alle stegene, så det er greit å kunne øve seg først, forteller Adrian.
Drømmer om å bli leder
Nora Brusveen (11) fra Finneidfjord er ei aktiv jente som liker å holde på med ting.
– Jeg har spilt fotball siden jeg var seks år. Jeg begynte først på jentelaget på Bjerka, men nå spiller jeg for Hemnes, forteller hun.
I år er Nora med på Friluftsskolen for tredje gang og er veldig fornøyd med tilbudet.
– Jeg skal være med alle årene jeg har mulighet til, slik at jeg kan bli ungdomsleder senere.
– Det som er bra med å være med, er at man lærer nye ting, leker, får mange nye venner og får gjøre mye gøy, fortsetter hun.
Vil få de unge ut i naturen
Det er ingen tvil om at barna er fornøyde med å kunne være på Friluftsskolen i ferien, og det er nok mye takket være lederne som er med. Blant lederne er det to som representerer Hemnes kommune, det er Åshild Martinsen Brygfjeld og Aleksander Mula.
– Jeg opplever at mange unge ikke er så mye ute, og her så ønsker vi å lære dem grunnleggende ferdigheter med det å ferdes i naturen, samt oppfordre til å kunne trives ute, forklarer Åshild.
– Dette er jo også en fin mulighet for de unge i kommunen til å være sosiale med unger på sin egen alder. Her kan de gjøre noe fornuftig, samtidig som de har det gøy, legger Aleksander til.
Som ledere for skolen har de ambisjoner om å skape neste generasjons friluftsmennesker, samtidig som de oppfordrer til annet enn dataspill og TV.
– Det er nesten blitt en trend der både barn og voksne sitter inne med hver sin dings på fritiden, og vi har jo et ønske om at denne gjengen kan være med på å snu disse vanene, sier Åshild.
Selvstendighet og mestring
Friluftsskolen blir arrangert i syv kommuner, og går over åtte uker. Åshild har allerede vært to uker i Rana og har enda to uker igjen. Aleksander er med på andre uken. Friluftsskolen som konsept har til nå eksistert i fire år, og både Åshild og Aleksander er opptatt av at konsepter som dette er viktig.
– Det er viktig at unge kan få prøve seg i omgivelser der det er rom for det, det er jo en del av det å bli selvstendig. Allmennferdigheter er generelt viktig. Selv om noe av det kanskje læres i grunnskolen, er det veldig frie tøyler her, samt at her er det tid til å gå i dybden på de ulike tingene, forteller Aleksander.
– Det jeg har merket er at de barna med masse energi, som på skolen kanskje sliter med konsentrasjonen, her kan få utløp for den energien. Dette er et sted som har plass til alle, sier Åshild.
– Alle får muligheten til å kunne mestre ulike ting, fortsetter Aleksander.
– De ulike tingene vi lærer dem nå, får de mulighet til å kunne utføre i praksis senere i uka da vi skal på overnattingstur til Barnas naturpark i Bleikvasslia, men de vil også få kunnskaper de kan ta med seg på livstid, forteller Åshild.
Selv om barna kommer fra ulike tettsteder og aldri har sett hverandre før, skapes relasjoner veldig kjapt, og det er noe lederne er veldig glade for.
– De blir kjent fra første stund, forteller Aleksander.
– Jeg skjønner nesten ikke hvordan det skjer, men det er helt fantastisk. Vi er jo veldig bevisste på at vi ønsker å bryte isen veldig tidlig. Det gjør vi ved hjelp av navneleker, og bli-kjent-leker, slik at relasjonen blir skapt så å si med en gang, forklarer Åshild.
Oppfordrer til å melde seg på
I Hemnes kommune kan 3-6.klassinger delta, og informasjon blir sendt ut hvert år på skolene. Påmelding skjer på nett i februar samme år.
– Jeg skulle kanskje ønske det var litt mer markedsføring rundt Friluftsskolen her i Hemnes, men i år er det betraktelig mange flere som har meldt seg på enn i fjor, så jungeltelegrafen fungerer heldigvis enda, forklarer Åshild.