Som et supplement til biblioteket får vi i disse dager et BOKHUS plassert inne på kjøpesenteret i Korgen. Primus motor for dette er Astrid Arntsen fra Korgen, som er glad i bøker og som nok kan nok sies å være en lesehest og generelt glad i bøker. I tillegg til jobben som lærer, var hun bibliotekansvarlig på skolen i sine mange år på Korgen sentralskole. Nå er hun imidlertid pensjonist, men bobler stadig over med sine kreative idèer til glede for mange rundt seg.
Jeg hadde tenkt på dette veldig lenge, forteller Astrid Arntsen fra Korgen. Første gang jeg hørte om et bokhus var under en reise til Tromsø. Der fikk jeg se et skap med bøker i midt i sentrum av byen. Jeg fikk forklart hva dette var og hvordan det fungerte, og siden har jeg selv syslet med ideen om å få det til her i Korgen. Mange folk kjøper jo bøker i forbindelse med reising, og leser dem, og så blir de kanskje bare liggende. Noen selger jo sine brukte bøker, men jeg gjetter på at flesteparten lar dem bli stående. Dette hadde jeg lyst til å gjøre noe med. På våre reiser i inn-og utland har vi også sett at det har stått bøker på hoteller hvor gjester kan forsyne seg av andres bøker som er lagt igjen. Det er nemlig ideen her.
Brenner for frivillighet
Hun er ei energisk dame og ofte full av ideer, og ofte ideer som også inkluderer andre på en positiv måte. Astrid har jo, som mange vet, vært gift med «Mr. Frivilligsentral», Øyvind Arntsen, i store deler av sitt voksne liv, og det er vel naturlig for oss som kjenner Astrid å tenke at også en del arrangement som har gått av stabelen i regi av Frivilligsentralen opp gjennom årene kommer av ideer fra Astrid. Ideen om å arrangere julaften for enslige er det blant annet Øyvind og Astrid som står bak, og sammen har de gjennomført det flere ganger allerede.
Geocaching
Astrid er ellers en aktiv trimmer, og er ofte ute og samler trimpoeng. Hun iverksatte Geocaching med flere utplasserte poster her i Korgen for en del år siden, og de er stadig i bruk. Det plinger i appen hos Astrid når andre registrerer seg på postene hun har lagt ut. Dette synes hun er kjempeartig, og det bidrar også til å få folk ut for å røre på seg på en morsom måte. Astrid er synlig også på nett. Hun skriver blogg fra pensjonisttilværelsen, og deler mye fra sine observasjoner i inn- og utland på bobiltur med gubben. Astrid er aktiv i flere facebook-grupper, bl.a. Hage i Hemnes, hvor hun ofte viser sin kunnskap om planter og blomster, og hun gir stadig bort røtter av stauder til nye hageglade. Hun er en givende sjel på mange måter, og nå er det altså bøker hun ønsker å være med på å gjøre lettere tilgjengelig for folket.
Bokhus
–Jeg trodde jeg var den første som hadde tenkt ut tanken om et bokhus, men når jeg begynte å søke om dette på nettet, så fant jeg ut at jeg var overhodet ikke først, ler Astrid. –Tenk at noen andre hadde tenkt denne kloke tanken før meg! For det viser seg ved litt nettsøk at det allerede er etablert bokhus mange steder i Norge. Meningen er at hvem som helst kan komme og låne seg ei bok eller flere. Det koster ingenting, og bokhuset vil være tilgjengelig så lenge kjøpesenteret er åpent. Ingen skal passe på bøkene som kommer inn, ingen registrering, verken på inn-eller utlån. Alle får mulighet til å plassere egne forholdsvis nye bøker som de føler seg ferdige med i hyllene her. Og så kan folk komme og hente seg bøker de har lyst til å lese, helt uavhengig av om de selv har plassert inn noen bøker først. Vi ønsker at bøker som blir plassert i bokhuset skal være bortimot nye bøker, gode bøker, bøker som du vil anbefale andre å lese. En annen ting er at det er viktig at bøkene skal se pene ut. De må gjerne være paperback, for mange foretrekker det om de skal ha med seg ei bok når de skal ut på reise. Så innbundet eller ikke er ikke viktig, men bøkene må se pene ut. Det skal ikke være innlevering av bøker til bokhuset, som en erstatning for gamle bøkers «siste reise», humrer Astrid. –Når bokhuset er fullt så er det fullt, og det skal da ikke legges bøker igjen på gulvet eller oppå huset.
Sirkulering er viktig
–Det er slett ikke viktig at alle bøkene som hentes ut av huset kommer tilbake til igjen. Jeg ønsker at bøker skal sirkulere. Om noen låner ei bok, så står det dem fritt om de ønsker å heller gi tilbake ei annen bok som de eier til bokhuset. Eller flere. Det er greit å gi bøker til bokskapet som de har liggende hjemme uten å låne også. Og det er greit å hente seg bøker i bokhuset for å lese, uten å bytte inn noen bøker. Så her er fleksibiliteten stor! Folk bestemmer selv hvordan de vil bruke dette. Bokhuset er jo en ide jeg har hatt ei stund, og jeg er så spent på om det blir tatt godt i mot og om folk setter pris på det, avslutter Astrid, som helt til slutt vil takke snekkeren av bokhuset som er Einar Solhaug, og maleren av bokhuset som er Øyvind Arntsen. Huset har påmalte vinduer, takpapp er lagt på, og det er virkelig ei forseggjort bokhylle som ser ut som et hus.
Leseglede
Tidenes første bokhus i kommunen er nå altså etablert, og noen lesehester har allerede fortalt Astrid at de har nyutgitte romaner liggende som de vil gi til bokhuset. Huset monteres opp på kjøpesenteret i Korgen, nærmere bestemt i kroken ved siden av Vinmonopolet, i løpet av sommeren, så snart snekringa på senteret er ferdig. Så håper vi at dette vil være et nyttig supplement til vårt flotte bibliotek, og at dette også kan være med å bidra til økt leseglede i Hemnes.