Det nystartede partiet i Hemnes satset høyt da de inviterte til politikk og kultur fredag før pinsen.
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes var hentet opp fra Oslo for å tale til folket. Da dørene ble åpnet klokken 18.00 var det allerede godt med folk, etterhvert var det rundt 50-60 personer som hadde funnet veien, klare for en helaften med politikk og kulturelle innslag.
Leder i Rødt Hemnes, Tor Aksel Ulriksen, åpnet det hele med å ønske alle velkommen og ga så ordet til velkjente Gunvald Lindseth fra Vefsn. Han hadde på kort varsel hoppet inn istedenfor Nordland fylkes sin 1. kandidat for rødt, Synne Høyforsslett Bjørbæk, som måtte melde forfall.
Under middagen
Men før møtet startet fikk Avisa Hemnes en rask prat med representantene fra Rødt i Hemnes og Bjørnar Moxnes mens de inntok et solid måltid bestående av pølser med brød ved Ranheimbrygga.
– Hvordan er det å være vaktbikkje for andre partier, samtidig som de «stjeler» saker som dere har kjempet for lenge.
– At vi får være vaktbikkje er flott. Noen må tørre å si ifra når man er uenige, og ikke bare jatte med. At våre saker vinner frem gjennom andre partier er for oss kjempeflott, svarer Bjørnar Moxnes.
– Hvordan skal Norge bli «oljefritt» innen 2030?
– Her har vi nok moderert oss noe. Vi må lage en plan først, for så iverksette tiltak så fort som mulig. Vi kan stoppe planlagt eksport av strøm til kontinentet og England. Vi kan forbedre og øke CO2 fangsten. Vi må stoppe planene for oljeleting/boring i Lofoten-Vesterålen og Senja. Vi må endre lånegarantiene som oljenæringen i dag, og heller styrke industrien på land.
Dermed var middagen ferdig, og arrangørene hastet bortover til Jernvaren.
Politikken
Gunvald Lindseth som i dag er leder i Rødt i Nordland er kjent som en modig og frittalende politiker, og han la heller ikke denne gangen noen demper på sine meninger.
– Vi må være klare og tydelige i vårt arbeid med å forsvare de grunnleggende rettigheten for ansatte. Vi må ikke la den aggressive arbeidsgiverpolitikken ødelegge det som arbeiderklassen gjennom flere tiår har jobbet fram, sa Gunvald Lindseth.
– Det som nå er i ferd med å skje på kraftfronten, og at Helgeland Kraft skal bli et konsern er lite hyggelig, og verdt å kjempe mot, sa Lindseth i tydelige ordelag.
Han var også innom EØS avtalen og svakhetene der bla. annet til sosial dumping i arbeidslivet.
– Streben etter å privatisere/delprivatisere offentlige tjenester og selskaper må stoppes. Vi kan ikke bare se på at Norge selges ut, og at distriktene utarmes.
Deretter inntok Bjørnar Moxnes scenen og mikrofonen. Med sin gode formidlingsevne og klare ord hadde han med en gang salen med seg. Han startet med de siste hendinger hvor Donald Trump har trukket USA ut av Paris avtalen.
– Å tenke at dette ikke er bra kan være riktig. Men presidenten gjør ting etter egen hjerne, hvis han har noen! Positivt kan det være at nå må andre land mer på banen, og vi i Norge bør absolutt feie for egen dør. Vi i Rødt er sterkt imot at det nå skal legge kraftkabler til både England og kontinentet. Vi trenger, og kan bruke krafta vår sjøl her hjemme. Å selge den ut vil gi vår egen industri og forbrukere dyrere strøm og nettleie, da EØS avtalen sier at dette skal harmoniseres med strømprisene i Europa. Heldigvis så ser vi i dag en økende motstand mot dette også i AP som våkner litt her, sa Bjørnar Moxnes.
Han var også innom det han kalte galskapen i forhold til å kjøpe kampfly fra USA.
– Dette kom jo i gang for at noen ønsket å stå på god fot med USA. Men nå ser man at Trump sitt regime ikke er så alvorlig opptatt av å forsvare eventuelt angrep på Norge. Og så ser vi at denne gedigne feil investeringen allerede har gått ut over bla. heimevernet, norske baser og vår sivile beredskap. Denne kjøpsavtalen med USA må sies opp, og stoppes! mente han.
Kampen mot forskjells-Norge er en av de viktigeste og sentrale postene i Rødt sitt partiprogram. Partiet registrer at også AP nå er mer på line med Rødt i denne saken.
– I dag ser vi at kapitalen fordeles mer og mer til noen få. Mer enn noen gang før ser vi at opphopningen av kapital og rikdom går til de som har mest fra før. Ulikhetsnivået er i dag på høyde med slik det var for 70-80 år siden. Vi vet at velferdsprofitører stikker at med store fortjenester ved at barnehager, sykehjem, og andre velferdsordninger i Norge har blitt privatisert. Penger som kunne og skulle ha gått direkte til å opprettholde gode tjenester for barn og eldre, hevdet Moxnes.
– Vi i Rødt skal stoppe det som skjer nå. Vi må få vekk bemanningsbransjen som i dag driver helt uregulert, og lar mafiaen i andre land styre løsarbeid/svartarbeidet og sosial dumping innen flere bransjer i Norge. Vi må få sterkere kontroll og muligheter til å regulere dette. Det som skjer i dag er også med på å underminere sterke fagforeninger. Arbeiderne tør ikke organisere seg på grunn av at de da mister jobben, og familie i hjemlandet blir truet.
– Dagens dårlige regelverk og finansieringsordninger for blant annet barnehagene gjør at våre skattepenger går til AS-er og ikke til de fattige i Norge som trenger det, sa Bjørnar Moxnes.
Fra salen ble det stilt spørsmål underveis, blant annet om rakettskjoldene som settes opp for å forsvare oss mot Russland.
– Det er ikke Russland som er faren, men USA som presser og innringer Russland med rakettskjoldene, svarte Bjørnar Moxnes.
I forhold til flyktningpolitikken og at det tas imot færre og færre flyktninger var svaret at Rødt ville jobbe sterkt sammen med de som ønsker at «vinden i fra høyre snart må snu»: – Vi må jobbe mot høyrekreftene som ønsker å ta imot færre og færre mennesker som er på flukt fra fattigdom, krig og ufred i sine egne hjemland.
Kulturen
Så var det overgang fra politikk til kultur. Teodor Furuhatt Rønning inntok scenen sammen med sin Mac. Teez, som er hans kunstnernavn, ga publikum smakebiter fra sine egne låter. At han er en god og engasjerende rapper på høyt nivå er det ingen tvil om. Dette har også Smeltedigelen merket seg, og til høsten skal Teodor opptre sammen med DIOC og selveste Vinni.
Både gamle og unge i salen viste å sette pris på det de fikk høre.
Shanghai Bluesband som består av Terje Varpen på gitar, Jan Erik Olufsen på bass, Lars Kristian Sjøvold på trommer, og Grete Bang på vokal og banjo, lot så blusen flyte ut i salen. Publikum fikk fort «fot», og kontakten mellom scene og sal var etablert.
Bandet består av erfarne musikere med lang fartstid, og følger hverandre tett i samspillet seg i mellom. Med Terje Varpen sitt eminente og tøffe gitarspill må alle de andre være tett på hele tiden. Noe de selvfølgelig gjør.
Nok en gang har Jernvaren vist seg som en scene hvor de fleste finner seg godt til rette. Enten de er storpolitiker fra Oslo, eller rappeartist fra Lapphella.