Årets utgave av Parkrock ble en annerledes versjon. Arrangementet i Svartebukta fredag ble også avslutningen på parkkonferansen til Norske Parker.
Med svært utypisk vær i forhold til normalen på Parkrock var rammen lagt for en lang og trivelig kveld. Værvarselet fortalte om nattetemperatur opp mot 20 grader, de som hadde kledd seg etter værmelding og ikke instinkt fikk det nok allikevel litt kjølig utpå natta når temperaturen krøp faretruende nært ensifret.
Parkrock har tradisjonelt gått på lørdager der det på dagtid har vært et familiearrangement før de voksne har overtatt med en god, gammeldags utefest på kvelden. Denne gangen var det hele komprimert på en kveld, og der familiearrangementet gikk fra 18.00 og fram mot klokken 21.00.
«Stands»
En rekke deltakere fra organisasjonen Norske Parker og deres medlemsparker hadde stands sammen med selgere av lokalmat og lokal brukskunst. Mange av publikum benyttet anledningen til å slå av en prat, enten for å finne ut litt mer om hva en park faktisk er eller for å forberede årets ferie. Det så ut som samtalene gikk livlig, og dermed ble kanskje noen ferieplaner justert litt til fordel for nye og mer spennende reisemål.
Fra scenen var det stadig nye deltakere som fikk vist seg fram foran et forholdsvis stort publikum. Det var både ungt og eldre korps, kulturskoleelever og -band og en smakebit fra årets Klemetspel. Når Showtime Partyband inntok scenen benyttet en gruppe med dedikerte fans anledningen til å ta plassen foran scenen, en plass de benyttet til heftig dansing til heftige rytmer. Enda skulle det gå mange timer før noen voksne våget seg utpå dansegulvet, det er mye som tyder på at vi nærmer oss et aldri så lite kulturskifte i framtiden?
Overgangen mellom familie- og voksenarrangement har bestandig vært vanskelig, og band som spiller med sola i øynene oppnår historisk sett sjelden noen særlig god kontakt med et etterhvert glissent publikum. Familiene drar hjem til kveldsrutinene med taco mens de som skal overta dansegulvet fortsatt har noen timer igjen før de trekker ned til Svartebukta.
Dermed ble oppgaven for både Grand National og Alfhilds Balkong kanskje litt utakknemlig, ja selv den førte delen av Trine Reins konsert savnet publikum og kontakt mellom publikum og artister.
«Riksartister»
Parkrock har historisk sett vært en arena for lokale band som har opptrådt gratis. Her har alle fått en scene å stå på med publikum foran, men i år var det litt annerledes.
– Vi har spart penger gjennom flere år, vi som jobber med dette tar ikke ut penger, alt blir igjen i Parkrock. Vi har sagt at når vi har nok penger på bok skal vi bruke pengene til å leie inn kjente artister, og i år hadde vi cirka 100.000 i banken før start, så vi tok sjansen på både Trine Rein og Banana Airlines, forteller nestoren bak Parkrock, Otto Jonny Derås.
Rein hadde med seg et band der blant annet Tony Carey, tidligere medlem av Rainbow, spilte keyboard. Etter hvert som sola trakk seg tilbake og publikum kom ut av sine oppvarmingssteder ble det svært god kontakt mellom scene og publikum. Da bandet etter et par timer gikk av scenen virket det som både publikum og artister hadde lyst å fortsette.
Derås forteller at det trolig går sånn høvelig sammen rent økonomisk, selv om kostnadene er vesentlig høyere enn normalt. Han forventet et noe bedre besøk, men er alt i alt tilfreds med arrangementet.
– Vi har ikke fått summert sammen alt enda, men vi hadde inne 510 publikummere, en del av disse hadde gratisbillett ettersom de var artister. Jeg antar at det var cirka 450 betalende, og med 400 kroner pr billett blir det 180.000, ikke så langt unna de 200.000 vi betalte for musikken.
Derås forventer allikevel å gå litt i pluss når øvrige inntekter blir medregnet.
– Vi har ingen ambisjoner om å bli en større festival, denne er først og fremst laget for at det skal skje noe i bygda, forklarer han, og inviterer samtidig nye generasjoner til å ta over stafettpinnen:
– Jeg har holdt på med dette i over 20 år, og det er kanskje på tide å trekke seg tilbake og la andre som har lyst få sjansen til å definere innholdet.
Aldersgrense
Det har kommet kritikk mot 18-års aldersgrense på kveldsarrangementet. Dette er en ordning som Derås ikke har noen planer om å endre på.
– Vi hadde en diskusjon med lensmannskontoret for en del år siden. Om vi skal åpne for de under 18 år må vi ha flere vakter og det krever mer arbeid. Jeg mener det er greit å skille mellom barn, unge og voksne, og at det er greit at de faktisk har noe å se fram til når de endelig når 18 år. Arrangementet på kvelden er en voksenfest, forklarer Derås.
Arrangementet er et samarbeid med Korgen Vertshus som tar seg av salg av mat og drikke. Parkrock fortsatte også på lørdag, da med arrangement på vertshuset.
– Vi er veldig fornøyde med årets arrangement, forteller daglig leder, Snorre Kristiansen.
Det varme været gjorde nok sitt til at køen foran disken var kontinuerlig, men med stort sett bare blide og fornøyde mennesker.
– Vi fikk litt problemer en times tid ettersom vi bare hadde ett tappetårn. Det ga litt kapasitetsproblemer på øl, men vi solgte også masse mat, folk storkoste seg, da gjør også vi det, sier han.