Kraftig røykutvikling og blålys på fjorden, denne gangen var det heldigvis planlagt og i samarbeid med Hemnes Brannvesen.
Bare få dager etter at storåttringen «Hemnes» kullseilte oppsto det ny dramatikk. Kraftig røyk veltet ut fra Remi Ketil som lå stille ute ved Sundsholmen, og utrykningskjøretøy med blålys dukket opp i gatene på Hemnesberget, for mange ble det en skremmende opplevelse der de fryktet det verste.
– Hva i all verden er det som skjer ute på fjorden nå?
– Denne gangen har vi lagt opp til en ikke varslet brannøvelse for mannskapene på Hemnesberget. Det vil si at mannskapene ikke får beskjed på forhånd om at det er øvelse. Riktignok får de via anropet fra varslingssentralen vite at dette er en øvelse, men da er fokuset allerede rettet mot en reell utrykning, sier Thomas Skog som er ansvarlig for denne øvelsen.
Kritisk
Situasjonen i øvelsen er brann med mye røyk på Remi Ketil. Det er gassflaske og maling om bord, og en person er savnet nede i båten. To mann er i havet – situasjonen er kritisk.
– Sammen med mannskapet på Remi Ketil samt to mann fra mannskapene i Korgen, blir situasjonen satt i scene slik at øvelsen blir så realistisk som mulig. Folk som evaluerer og følger med er også på plass, forteller Thomas Skog.
Ute fra Remi Ketil går alarmen presis kl. 15.30. De som skal i havet er klare med overlevelsesdrakter på. Den savnede personen er ikke savnet, men røykmaskin og røykpatroner er klargjort. Nødbluss fra Remi Ketil går i vannet, og sprer oransje røyk utover havet.
Fra båten registrerer man at tiden går fort uten at man ser aktivitet på Hemnesberget. Men så blinker blålys, og den savnede personen går ned i kahytten og blir savnet. Borte i kraftig røyk fra røykmaskinen.
Tiden raser
Da man endelig ser hurtiggående båter på vei ut fra marinaen skjer ting veldig fort. Den ene båten fokuserer på de som ligger i havet, og den andre entrer Remi Ketil med røykdykkere, samtidig som de setter en flytende brannpumpe på vannet. Med røykdykkerutstyr på og trykk på vannslangen, går to mann ned i den trange lugaren foran under bakken.
– Få hit kamera, og slå det på! roper de gjennom kommunikasjonen med utrykningsledere.
Fort henter han varmekameraet som kan hjelpe røykdykkerne med å finne personen i all røyken. Imens er personene som lå i havet berget opp i båten. Dette ble utført raskt og profesjonelt av mannskapene i båten, som denne gangen hadde praiet en sivil båt med fører.
Da den savnede personen var berget opp fra lugaren, noe som for øvrig ga røykdykkerne en skikkelig utfordring å klare, ble øvelsen avsluttet av øvelseslederen.
– Hvordan gikk denne noe spesielle øvelsen?
– Det som skjedde da mannskapene kom ut fra Hemnesberget var veldig bra. Oppdraget med redning av folk i sjøen, og å finne og berge personen som var savnet, gikk hurtig og greit. Ut i fra at dette er første gangen mannskapene øver på en slik hendelse så taklet de det bra, sier Thomas Skog.
Nyttig lærdom
– Som vi alle registrerte om bord på Remi Ketil, gikk tiden fort før noe skjedde inne i marinaen, og båtene var på vei ut. Dette er ting som blir tatt opp med mannskapene, og blir en viktig del av evalueringen. Dette viser at det er viktig å øve på slike oppdrag, som helt sikkert en dag vil bli en realitet. Med Ranafjorden og alle store og små båter som ferdes der må vi være forberedt på hendelser som dette, sier Thomas Skog videre.
Også mannskap og skipper på Remi Ketil var godt fornøyde med at de fikk ta del i denne øvelsen.
– Her ombord ser vi nytten av å få fokus på en slik situasjon. Det er mange ting vi kan lære, selv om vi denne gangen ikke skulle bruke egen brannpumpe og slukkeutstyr. Å se mannskapet fra Hemnes Brannvesen gjøre jobben med berging så raskt og profesjonelt er betryggende. Men i en reell situasjon hadde vi nok gjort mye selv om bord, da tiden før de var her ute ble lang, sier Stein Dahlberg ettertenksomt.