Sist lørdag arrangerte menighetsrådet i Korgen andeløp i Røssåga for første gang. Til tross for litt regn i luften var det godt oppmøte av folk i alle aldre, og primus motor for arrangementet var leder av menighetsrådet, Greta Valla, med sine gode medhjelpere.
Både kirken og menighetsrådet i Hemnes har modernisert seg kraftig de senere år. I kirkene er det teknologiske nyvinninger som tas i bruk, med datapresentasjoner via projektor, nye sanger og sangøvelser ved hjelp av tekster fint slått opp på veggen, og til og med innsamling av kollekten kan sågar ordnes med Vipps!
Menighetsrådet har tradisjon for å samle inn penger til menighetsarbeidet via sine tradisjonelle loddsalg og ved å arrangere faste loppemarked på menighetshuset i Korgen. Også de er opptatt av å forsøke noe nytt for å få inn mer penger til menighetsarbeidet, og sist helg arrangerte de altså like så godt et andeløp for alle som hadde lyst til å delta, med flotte premier.
Det var ikke ekte ender som skulle konkurrere og svømme avsted, men små gule badeender. Badeendene ble utstyrt med hvert sitt startnummer, og de ble sendt av gårde ved en fellesstart i Røssåga ved Korgen Camping. De fleste skuelystne valgte å følge den spennende innspurten mot målgang ved hengebrua, en kilometer lenger ned i elva.
Der var det gjort gode forberedelser, med brua midlertidig stengt for trafikk mens arrangementet pågikk. Benker og bord var satt utover ene halvdelen av brua mot gammelbanken, og presenning var heist over noen av bordene i tilfelle regnbyger. Utenfor gammelbanken var det salg av kaffe og kaker for anledningen. Alle benker og bord var tatt i bruk, folk satt tett i tett, og mange hadde tatt seg turen for å følge med på løpet.
Endene var på forhånd solgt for 100 kroner pr and, og mange deltakere hadde slik støttet saken. I tillegg til andeløpet hadde menighetsrådet også tilbud om styltegåing og noen leker for barna. I elva var det plassert ut båter med båtmenn som fulgte endenes rute, og det var også to båter og et nett strekt over elva som skulle fange opp badeendene ved målgang. Ei and hadde imidlertid svømt sine egne veier på turen nedover elva fra campingen, og en liten leteaksjon ble iverksatt da ho ikke kom seg i mål. Det var Ingrid Erviks and som var «ulydig» og hadde svømt seg sin egen rute nedenfor huset til Ester Olsen. Etter en liten leteaksjon dukket også den anda opp. Det vanket så premier til de som var «eiere» av de endene som kom først i mål.
Førstepremien som var ei stor bålpanne ble vunnet av Sten-Oddvar Solhaug som ble meget glad for gevinsten.
– Jeg har ikke vunnet noe på mange år, så dette var stas, og bålpanne hadde jeg ønsket meg for å ha heime, erklærte en lykkelig vinner.
Randi Brendmo fra Leirskardalen og Vera Janette Gårdevik fra Finneidfjord/ Leirskardalen vant de to neste storpremiene på lista. Mange vinnere var det imidlertid, og premieliste ble lagt ut på Greta Vallas facebookside og kan sees der.
Primus motor Greta Valla oppsummerte arrangementet slik:
– Vi fikk sponsorgaver fra Apotek 1, Korgen, Coop Korgen, Statskog, Hårsveisen, Anne Beate Brendmo, Helgeland Sparebank, Bjerka Byggvare AS, Bjerka Maskin og Scooter, og Ørjedal Maskin for sponsorgavene til Andeløpet. Vi er så takknemlige for denne støtten til premiene. Korgen menighetsråd var veldig fornøyd med deltagelsen i løpet. Vårt mål var å selge 300 ender i år, og vi endte opp med 424 solgte, forteller en storfornøyd Greta Valla.
– Vi klarte ikke stoppe endene slik som planlagt, like etter passering av hengbrua, men vi fikk til slutt samlet dem alle, minus èn. De ble alle plukket opp like nedenfor nybrua (E6-brua), altså mye lenger ned i elva enn planlagt. Vi i menighetsrådet skal nok få til en bedre måte å fange inn endene på til neste år. Men vi er veldig fornøyd med at det bare var èn av 424 ender som slapp unna våre båtmenn, sier Greta. –Vi gav en premie også til den som hadde den bortkomne anda. Premie gikk til «beste gjemmer».
– Ble det overskudd i år, det er jo første gang dere arrangerer dette?
– Jada, det ble overskudd. Vi brukte en god del på innkjøp av ender. Vi kjøpte 500 stk, dette slik at vi skulle ha til neste år også.
Planen er nemlig å gjøre andeløpet til et årlig arrangement, og nå forventes det at interessen til neste løp vil øke.
– Men nå lurer jeg på at vi må kjøpe inn 100 til, siden vi klarte å selge så mange i år! Overskuddet av innsamlinger som vi i Korgen menighetsråd foretar går til menighetsarbeidet rett og slett. Eksempel på dette er bøker til barna, både 4-årsbok og 6-årsbok, lys og blomster til kirka, diverse utstyr til konfirmanter. Vi har kjøpt nye salmebøker til kirka. og vi kjøper ellers en del utstyr til kirke og menighetshus, avslutter leder av Korgen menighetsråd, Greta Valla.
Andeløpet var et trivelig arrangement for både gammel og ung, og ved å kjøpe seg inn i løpet med ei and eller to, var det mulig for alle å delta, uavhengig av fysisk form, handicap, sprek eller ikke sprek. Ingen topptur, ingen puinn-tur. Anda gjorde jobben, mens kaffe på brua i trivelig lag var en viktig del av det hele. Ergo et inkluderende løp for alle!
Artig at elva som arena ble tatt i bruk igjen i konkurranseøyemed, og det gledes allerede til neste års andeløp!