Nedtapping av Stormyrbassenget i hekkesesongen har møtt kraftig kritikk. NVE er også kritisk til Statkrafts framgangsmåte og har leid inn lokale kontrollører.
Statkraft har ved flere anledninger tappet ned Stormyrbassenget i forbindelse med renoveringen av Røssåga-anleggene, da fikk de kritikk for å ødelegge forholdene for fisken. Denne gangen er det fuglene som har fått talspersoner som forsøker å ivareta deres sak.
Jan Sande er for mange kjent som en fuglevenn, og har kjempet deres sak i mange år. Han er klar på at nedtappingen utføres på et svært sårbart tidspunkt.
– Vi er tre lag og foreninger som kjører denne saken for fuglene i Stormyrbassenget: MDG Hemnes, NOF Rana og Rana Zoologiske Forening. Vi står sterkere da, mener Jan Sande.
Han forteller at de har tatt saken opp med aktører i Statkraft etter at de fikk kjennskap til planene ved en ren tilfeldighet.
– Vi ønsket at de kunne ta nedtappingen i måneskiftet april/mai eller i august. Vi ba også Hemnes kommune om å kreve dette fra i møte med Statkraft.
Da framstøtene ikke lyktes ble andre kanaler benyttet for å nå inn.
– Vi kontakta NOF sentralt og har fått hjelp fra dem, og vi tok også kontakt med NVE. Det er fryktelig uforstandig av Statkraft å ta nedtappingen nå i starten av hekketida. Hensynet til liv skal telle mer enn kroner! sier den engasjerte fuglevennen Sande.
NVEs oppgave er å sikre en samlet og miljøvennlig forvaltning av vassdragene i Norge. Denne nedtappingen var ikke klarert eller innmeldt på forhånd, og NVE har i ettertid kommet med kraftig kritikk av Statkrafts framgangsmåte.
I en epost mellom partene poengterer Morten Henrik Kielland i Tilsyns- og beredskapsavdelingen i NVE at senkningen av Stormyrbassenget er en endring av vedtatt detaljplan for ombygging av Øvre Røssåga kraftverk som ikke er omsøkt og som NVE ikke ville godkjent uten vilkår.
Han skriver videre: – Vi konstaterer at Statkraft har planlagt og velger å gjennomføre senkning i en kritisk fase for hekkende lommer og horndykkere og det eneste håpet nå er at de nevnte artene ikke går til hekking før senkning/heving av magasinet er ferdig på grunn av isforholdene.
Nå har NVE pålagt Statkraft å leie inn de nevnte foreninger for å kartlegge og rapportere hvilke konsekvenser dette får for de rammede fuglearter.
Norsk ornitologiske forening (NOF) og Rana zoologiske forening har registrert fugle- og dyreliv ved Stormyrbassenget i 44 år. De har observert en tilbakegang på lik linje med utviklingen på landsbasis, men enkelte arter har holdt stillingen, slik som storlommen.
– Storlommen trenger «rullebane» for å ta av, den løper på vannet. Den etablerer derfor reir rett ved vannet, når vannet forsvinner blir det hjelpeløs. På lørdag så vi at den lå på reir, på søndag var den borte. Den måtte nok oppgi hekkingen da vannet forsvant, den er hjelpeløs på land. Vi så åtte lom på lørdag, tre par og to enslige. Disse to enslige kan også ha make på reir slik at det kan være tre hekkinger av lom som ble ødelagt. Det er svært skuffende at Statkraft valgte å trosse NVE, våre råd samt Naturmangfoldloven! avslutter en kampvillig Sande som absolutt ikke har resignert.