Formannskapsmedlemmene ble satt på skolebenken av administrasjonen. Det var første steg på veien mot et nytt budsjett.
Det kommunale budsjettet vedtas like før jul, og er da slutten på en lang prosess med mange tall. I realiteten er kabalen lagt ferdig før møtet i desember, det er få muligheter til store endringer og ikke minst er det vanskelig å få oversikt og se alle sammenhenger.
I formannskapet fikk politikerne både en mulighet til å se budsjettarbeidet fra en annen side, og ikke minst praktiske oppgaver istedenfor tall å forholde seg til. Administrasjonen tok føringen og delte opp «lag», to tverrpolitiske grupper som ble utvidet med byråkrater, noen ble sittende, andre vandret mellom gruppene og spilte inn nye vinklinger og utfordringer.
Før de fikk gå løs på gruppearbeidet ga økonomisjef Harald Mårnes en kjapp gjennomgang av dagens situasjon og ikke minst framtidige utfordringer. Det som er nokså klart er at Hemnes kommune i framtiden enten må bruke langt mindre penger i dag eller skaffe nye inntekter. Omstillingsbehovet er skissert til et tosifret millionbeløp, og når kraftinntektene samtidig synker må politikerne komme med klare prioriteringer for å unngå ordene «uspesifiserte rammekutt». Slike kutt oppstår når det rett og slett ikke er nok penger og etatene ved starten av året får fordelt sin andel av innsparingene, uten at politikerne har sagt hvor det skal spares. Slike kutt har skapt mange frustrasjoner, hos administrasjonen fordi de må selv bestemme hvor kuttene skal være, og hos politikerne fordi de oppdager at kuttene skjedde på «feil ting».
Å slippe å forholde seg til tall og heller se inn i glasskula for å finne løsninger for framtiden falt i god jord hos politikerne. Det ble mange fruktbare diskusjoner, og stort sett fri for politiske dogmer.
Først ble de utfordret på teknologiske nyvinninger og hvor langt er det mulig å ta i bruk ny teknologi. Her ble det snakket både om roboter og elektronisk selvbetjening, men også om utfordringer som oppstår når den menneskelige kontakten blir borte.
Fra omsorgstjenesten ble de bedt om å ta stilling til om Hemnes i framtiden skal satse på institusjon eller hjemmetjenester for å møte framtidens behov, og ikke minst om det er noe politikerne kan gjøre for å forbedre tilbudet.
Fra Tekniske tjenester ble de bedt om å klargjøre om etaten skal ut i markedet for å selge enkelte tjenester for å øke inntektene. Bakgrunnen er at kommunen har en god del utstyr som benyttes lite, og de har henvendelser fra så vel private som næringsaktører der ulike tjenester etterspørres.
Det så ut til at gruppearbeidet falt i god smak, og det ble etter hvert vanskelig å se hvem som var politikere og hvem som tilhørte administrasjonen. Selv om dette ikke endte ut i noen form for vedtak tilførte det både kunnskap og luftet nye muligheter som sikkert kommer til å dukke opp i ulike forslag videre i budsjettprosessen.