Hemnes Motorsportklubb inviterte alle med motor som hobby til en egen dag, der interesserte kunne møtes for å snakke om motor og vise frem kjøretøyene sine.
Utenfor Korgen Vertshus står det utstilt en rekke biler, sykler og snøskutere. På parkeringsplassen har mange med interesse for fart, spenning og motor møtt opp for å vise frem, og se på, kjøretøy. Blant disse er også leder for Hemnes Motorsportklubb, Aslak Boldermo. Han forteller oss om dagens arrangement og om motorsport-miljøet i kommunen.
– Fortell litt om arrangementet.
– Vi har arrangert en motorsport-dag, der vi har fått med oss amerikanske og gamle biler. Du kan kanskje kalle dem veteranbiler, da det ikke er alle disse som er amerikanske. Ønsket med denne dagen er å vise at vi er her, og vise oss frem. Fortelle at det er noe som heter Hemnes motorsportklubb, og at der er noe man kan ta del i dersom man ønsker det.
– Hvor mange i kommunen er medlem?
– I vår klubb tror jeg vi ligger på rundt 250 medlemmer, så vi er en bra stor klubb. Selv om alle som er medlemmer ikke er aktive, så er det rundt 50 lisensierte aktive kjørere. Vi har aktive kjørere fra femårsalderen til rundt 40 år.
– Hvordan ser en sesong ut?
– Sesongen starter med en gang det blir bar bakke. I år startet den litt senere enn normalt da det tok sin tid før snøen smeltet bort. Men si fra ca. først i mai, så kjører vi til det blir høst og mørkt. Selve løps-sesongen varer fra slutten av mai til slutten av august. Vi har en god del kjørere som ikke kan delta på arrangementet i dag, da de er på konkurranse i Oppdal i dette øyeblikk. Der deltar de på midt-norsk mesterskap i motorcross. Alle de vi har i klubben som er aktive i år, er der i dag. Vi er en del av regionen Midt, som for det meste holder cup i Trøndelags-regionen, og det nordligste stedet som arrangerer er Mosjøen. De aller mest aktive i klubben drar rundt og konkurrerer i Sverige, og drar på ulike jente-treff, nå sist i Trøndelag. Arrangerer dere noen konkurranser selv?
– Nei, det gjør vi dessverre ikke, da banen vår hverken er godkjent for sånne arrangement, ei heller stor nok til det. Dersom vi skal ha det som ambisjon i fremtiden, må vi flytte banen til et større område. Vi har tenkt tanken, men det må vi se på. Det er i så fall langt frem i tid. Vi er jo heldige å ha Norges beste motorcrossbane bare noen mil unna i Mosjøen.
– Når ble klubben dannet?
– Ah-ha-ha. Godt spørsmål. Rundt 2000 tror jeg. Da vi tok initiativ til å danne klubben, så startet det som som et rusforebyggende tiltak, samt å prøve å få med seg de som ikke vil holde på med f. eks fotball. Da fikk vi lånt oss en hjullaster fra Bleikvasslia, og bygde bane. Siden da har det bare vokst til å bli en større klubb. Vi har noen år med mange kjørere, og noen år med litt færre. Det går opp og ned.
– Hvordan kan man bli med i klubben?
– Alle som ønsker det kan bli med i klubben. Det er bare å komme opp på banen under treningstidene og vise interesse, der er det alltid noen som tar imot deg i om du ønsker å bli en del av miljøet. Dersom man har noen barn i familien som ønsker å prøve før man evt. investerer i sykkel, så har vi utleiesykler til barn fra 5-13 år. Nå er det også innført noe som kalles SMS-lisens, så dersom du vil prøve en dag kan du bare ta med deg mobiltelefonen, og sende en SMS, så har du lisens for å kjøre for en dag. Det betyr at dersom du har hjelm og støvler, så trenger du ikke noe annet for å prøvekjøre den dagen.
– Når er treningstidene?
– Onsdag fra 17.00 – 20.00, og lørdag fra 12.00 – 15.00.
Hobby for liten og stor
Sammen går jeg og Aslak bort til hans sykkel, som står på utstilling. Det er en stor hvit/orange sykkel på ca. 100 kilo. Ved siden av står sønnen Harald sin sykkel, som er hakket mindre, men kanskje desto mer fancy. Harald er 7 år og forteller at han har kjørt nesten halve livet. Bortenfor der igjen, står Leon med en blå sykkel. Han er litt ferskere i gamet, og begynte med cross for ikke så veldig lenge siden.
– Jeg har havnet på bakhjulet en gang, forteller Harald.
Både undertegnede og pappa er enige om at det ikke er så smart, og vi oppfordrer ham heller til å sykle på bakhjulet på tråsykkelen, som står parkert like ved.
Tøffe jenter
I teltet ved siden av sitter tre tøffe jenter på hver sin crosser. Emilie, Josefine og Elise. Emilie og Josefine har kjørt i ca 3 år, og har hver sin crosser med rosa detaljer og navnene sine med knall-grønn skrift på skjermen foran.
– Å kjøre cross er kjempegøy, forteller Emilie. ?Josefine, som er den av jentene som har holdt på lengst, forteller at det var pappa Ole, som fikk henne til å begynne.
– Det var litt vanskelig i starten med giring osv. men nå går det mye lettere, forklarer Josefine.
– Jeg begynte for at Josefine ble med. Sykkelen jeg sitter på nå er egentlig litt stor for meg, men broren min Tobias hadde en som passet med bedre, forteller Emilie entusiastisk.
Elise kjørte firhjuling før, men nå har hun en liten pause.
– Jeg vil begynne igjen snart, konstaterer hun.
Alle jentene er ærlige og sier at det er litt skummelt av og til, men at de alltid bruker godt med beskyttelse så det er ingen fare.
– Nå har jeg kjørt på alle banene, også de som er for de voksne, forteller Emilie, som åpenbart har blitt tøffere og tøffere bak rattet.
– Ja, og nå er vi 12 jenter i klubben, tror jeg, legger Josefine til.
Sport for alle
De tre motorsportglade jentene er glade for at det er arrangert en slik dag.
– Det er bra at vi kan vise oss litt frem, så kan vi kanskje inspirere noen andre til også å bli med, forteller Josefine.
– Ja, og kanskje andre jenter får lyst til å prøve, legger Emilie til.
– Det er ingenting som heter «guttesport», sier jentene i kor, og ler.
Norgesmester
En hakket mer erfaren kjører er Signe Bråten. Signe kjører for Team Daleng og reiser ofte utenfor landegrensene for å delta i konkurranser. I teltet der hun står, har hun med seg en snøskuter som ligner den hun selv kjører, og på bordet ved siden av står det et utvalg pokaler som hun har vunnet gjennom de siste årene.
– Den største her har faktisk lillesøstera mi vunnet i vinter, sier Signe stolt.
Men kanskje den største bragden er den som står ved siden av.
– Denne fikk jeg da jeg ble nr. 2 i VM, forklarer Signe.
Signe ble Norgesmester i 2014, da det ble arrangert mesterskap i Valdres.
Tidlig krøkes
– Jeg fikk min første første skuter da jeg var to år, forteller Signe.
Det var faren hennes som var ivrig på at hun skulle kjøre, så han var grunnen til at hun begynte i utgangspunktet.
– Jeg er vel sønnen han aldri fikk, ler Signe.
Hun har vært interessert i motor så lenge hun kan huske, og nå lever hun drømmen til både pappa og seg selv. Signe er en av to søstre som driver med aktiv skutercross.
– Lillesøster begynte i år, og er allerede veldig god, forteller Signe.
Godt oppmøte
Mange har møtt opp på arrangementet, og det er masse folk både utenfor og inne på vertshuset. Det er ingen tvil om at motorsportmiljøet i kommunen er hjertelig tilstede, og dersom man ønsker å bli med, tar de deg imot med åpne armer.