KOMMENTAR: I 2025 skal et nytt Helgelandssykehus stå klar. Prosessen med å finne ut hva og hvor er for lengst i gang. Muligens startet jobben med konklusjonen?
I går etter at avisa gikk i trykken behandlet styret veien videre, og innstillingen til styret er å forkaste Hemnes som alternativ for lokalisering. Lokale politikere, næringsliv og patrioter over hele Helgeland har for lengst funnet fram sablene, om de i det hele tatt har vært pakket bort.
Ved forrige korsvei ble Hemnes og Leirfjord også foreslått ekskludert, det var ikke urbant nok. Begrunnelsen som ble gitt var en vag og generell setning i et vedtak i Nordland fylkeskommune om at det er viktig å satse på de største tettstedene i fylket. Styret opphevet dommen, men nå kommer runde to, selv om forutsetningene har blitt endret er konklusjonene identiske. Et sykehus er til for å skape vekst i byen, da må det selvsagt ligge i byen. Dette var muligens årsaken til at Brønnøysund opprinnelig var med videre for å være hovedsete for sykehus, også her har styret satt ned foten og sagt at det skal bygges ut et distriktmedisinsk senter i Brønnøy, til en viss irritasjon for administrasjonen.
Dermed er det organiseringen utenom Sør-Helgeland som skal avgjøres. Derfor er det litt overraskende at kart, veier samt bedrifts- og samfunnsøkonomiske kostnader ikke er tatt med på «råd». Derimot sitter man igjen med en klar følelse av at her har man først konkludert, deretter har man forsøkt å finne argumenter som passer inn i veien mot konklusjonen.
Besøk i kommunestyret
For noen uker siden var administrerende direktør Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset på audiens i Hemnes kommunestyre. Det ble en litt merkelig forestilling, han skulle selge inn et budskap om at Hemnes er ute av kampen, og samtidig begrunne standpunktet. Han lykkes dårlig, men slapp samtidig svært billig unna fra politikerne. Muligens var en medvirkende årsak at han først opplyste om at Bjerka ikke var et alternativ, Hemnes sentrum er definert til Korgen.
Deretter solgte han inn at alternativet i Korgen er det beste alternativet rent transportmessig for pasienter og underforstått innpendlende ansatte fra dagens sykehus. Merkelig nok, denne muligheten ble aldri kommentert eller nevnt som en fordel. Istedenfor ble kort til lang, i rapporten står det nemlig slik:
«Hemnes kommer ut med beste plassering for flest i befolkningen innenfor spennet med 40-85 minutters reisetid. Til tross for dette vil en plassering i Hemnes gi kort reisevei for veldig få, og lengre reisevei for en stor andel av befolkningen.»
Hvordan det er mulig at korteste avstand gir lengre reisevei er spennende, som hentet rett ut av Twin Peaks. Begrepet kort reisevei er for øvrig ikke nærmere definert, passende nok. Muligens er det slik av kort og lang kan endre betydning ut fra hvilken retning man måler?
Strykkarakter
I dag er det tre sykehus på Helgeland. En undersøkelse offentliggjort blant annet i Aftenposten viser at de tre skårer veldig dårlig hos pasientene, de får karakter 1 og 2 der skalaen går fra 1-5 med 5 som høyeste karakter. Det vil ikke være spesielt overraskende om pasientene først og fremst er opptatt av om et framtidig sykehus skal gi et bedre sykehus, med bedre prognoser for god helbred.
Et sykehus har en oppgave, å sikre pasientenes ve og vel med tanke på helse og behandling. I rapporten legges det heller vekt på at veksten for regionen som helhet vil bli mindre om sykehuset legges utenfor de største tettstedene. I kommunestyret ble Knutsen utfordret på dette, han begrunnet det med at dette er erfaringer som er trukket andre steder. Tidligere i prosessen ble det trukket fram at en «urban» lokalisering gir pasientene mulighet til å dra ut på restaurant for å spise istedenfor å spise sykehusmat, om det er dette som er bakgrunnen til denne konklusjonen er usikkert.
Vekst eller helse?
I debatten som går i media er det også nokså klart at lokal vekst og lokale arbeidsplasser er blant de viktigste årsakene for at man ønsker sykehuset. Det er enkelt å forstå at man ønsker lokal vekst, spørsmålet er om et sykehus har til oppgave å skape vekst, eller om det har helt andre samfunnsoppgaver som må være overordnet. Er det virkelig slik at vi skal lokalisere offentlige tjenester der de skaper mest vekst kan det bli mye sentralisering, ut av Helgeland.
Det blir også slått fast i rapporten at på Helgeland jobber folk i samme kommune som de bor, dette inntrykket ble forsterket av Knutsen som mente at pendlervilligheten på Helgeland er veldig lav i forhold til sentrale strøk av landet.
Knutsen har rett i at pendlervilligheten på Helgeland har vært lav. Det har naturlige årsaker, avstand og veienes beskaffenhet. Morgendagens Helgeland er svært forskjellig fra gårdagens, Toventunnelen og ny E6 skaper helt andre rammevilkår. Dette gir selvsagt også helt nye muligheter i framtiden, ansatte som må rekrutteres kan velge fritt i bosted, sjø, land, fjell eller småby. Et veddemål på at pendlervilligheten på Helgeland i 2025 blir vesentlig høyere enn før 2015 vil gi særdeles lav odds.
I rapporten legges det vekt på at Hemnes blir for langt unna til å ha hjemmevakt. Det ble også gjort til et poeng av direktør Knutsen at sykepleierne i stor grad er unge kvinner, og at de får barn. Han hevdet at de derfor ikke er villig til å pendle, de må nemlig hente barna fra barnehage og SFO, da kan de bare ikke jobbe i Hemnes. Så da vet vi det. Hva fedrene gjør ble ikke nevnt.
Om styret faller ned på denne løsningen betyr det at svært mange sykehusansatte på Helgeland enten mister jobben sin eller må flytte fra sitt lokalmiljø i Sandnessjøen og Mosjøen og inn til eksempelvis Mo i Rana, eller motsatt vei. Om dette er mindre problematisk enn å pendle er ikke drøftet, hva dette betyr for veksten i de samfunn som blir rammet er heller ikke tillagt betydning.
Vekst og helse!
Fordelene og fortrinnene med å lokalisere et sykehus sentralt på Helgeland blir altså snudd på hodet. Dette inntrykket ble ytterlig forsterket da Knutsen fortalte at de ansatte gjerne har en partner som også skal ha jobb. Han fortalte at det må skaffes 7-800 jobber, og at dette er en stor utfordring. Det må vi gi ham rett i, verken Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen kan skaffe fram så mange jobber. Bruker vi hele regionen derimot er det fullt mulig, og skaper vekst over hele Helgeland, enten det er tilsiktet eller ei.
For Hemnes er det ikke ekstremt viktig hvor sykehuset ligger, de ansatte kommer i så fall til å være bosatt over hele Helgeland og generere skatteinntekter der de bor, ikke der de jobber. Som innbygger og potensiell pasient er det derimot ekstremt viktig at sykehuset blir fundamentert på faglige kriterier, og ikke lokal vekst for noen utvalgte.
De største taperne når det gjelder vekst blir kommunene som mister dagens sykehustilbud om de også mister de ansatte som innbyggere og lokale ressurspersoner.