Selv om IP Elektro i mange år har ønsket å bygge har det vist seg vanskelig å få tomt.
Bedriften har i dag 13 ansatte, og har for lengst vokst ut av de leide lokalene i Villmoneset.
– Vi har det så trangt at vi har leid en 40 fots kontainer fra Bergen som vi benytter til verksted. Vi leverer elektriske installasjonstjenester til private, næringsliv og det offentlige, men har også nisjeprodukter der vi selger spesialinstallasjoner til blant annet oppdrettsnæringen. Vi har hatt leveranser også ut av landet, blant annet til Færøyene, Brasil og Spania, forteller daglig leder hos IP Elektro, Stig Arne Jenssen.
De har meldt sin interesse for ei tomt på Olderneset vest, området kommunen nå ser ut til å gi opp. Jenssen forteller at de gjorde de første forsøkene på å få tomt allerede for 15-18 år siden.
– Vi var flere interessenter som sto bak planer om å bygge på Tømmerbakkmoen industriområde. Dette var rundt 2010, men selv om vi ble tildelt tomt er den fortsatt ikke klar nå i 2017. Vi har spilt inn til kommunen at vi ønsker ei mer sentrumsnær tomt. Vi fikk til svar at vi kan få tomt på Hemnesberget, Finneidfjord eller Bjerka. Ja, og vi kan få i Vesterli, ler Jenssen og rister oppgitt på hodet.
Han er klar på at de ikke kan vente i enda fem eller ti år, de må ta et valg nå.
Tomt uten utviklingsmuligheter
– Nå har vi fått opsjon på en annen tomt i Olderneset, nord for Ørjedals butikk. Denne tomten er så liten at vi ikke vil ha noen utvidelsesmuligheter i framtiden, og det vil også by på utfordringer med tanke på parkeringsplasser. Om det ikke byr seg andre muligheter må vi gå for denne selv om det blir en minimumsløsning, sier Jenssen.
Selv om det ser mørkt ut har bedriften ikke helt gitt opp vestsiden av E6. Jenssen er på befaring sammen med Otto Jonny Derås som har tatt opp denne saken gjentatte ganger i kommunestyret.
Derås fikk sterk kritikk da han fra kommunestyrets talerstol kalte saksbehandlingen noe av det dårligste han har sett. Bakgrunnen var blant annet påstanden om at undergangen som i dag er under E6-brua bare har en høyde på 3,5 meter, den må være minst 4,5 og dermed ble dette alternativet for adkomst skrinlagt.
– Vi har målt med laser, undergangen er nærmere 5 meter høy og godt over 4 meter bred. Her kan to biler møtes, og vogntog kan om ønskelig passere enkelt, sier en fortsatt engasjert Derås, som mener den politiske viljen til å finne en løsning har vært fraværende.
– Det er en lunken holdning til ting som skal skje i Korgen. Da det dukket opp planer om boligfelt på Finneidfjord lot det seg løse på et par måneder, når viljen er sterk går det hurtig.
Jenssen mener det er store muligheter for området, bare man får «hull» på saken.
– Skal det skje noen utvikling i Korgen sentrum er dette det eneste alternativet jeg kan se. Her kan både butikker og andre næringsaktører etablere seg, mener han.
Jordbruksareal
Selv om området er jordbruksareal har fylkesmannen uttrykt forståelse for kommunens ønske om å regulere området til næring.
– Hva med grunneier, hva tenker han om planene?
– Jeg har hatt samtaler med grunneier, han vil se på våre forslag til løsninger og vil være med på planleggingen. Det er selvsagt viktig med en god dialog, og å handle sammen med grunneier, forklarer Jenssen.
– Er det gjennom denne undergangen dere ser for dere adkomsten til området?
– Nei! er det kontante svaret fra begge.
– Undergangen kan imidlertid benyttes inntil man får et skikkelig kryss på plass, en rundkjøring som også får ned farten litt på E6. Da kan byggeprosessen starte, og ventetiden være over. Kryssene i Korgen er livsfarlige, nå har Trygg Trafikk vært i Leirskardalen for å se på løsninger. De skulle kanskje tatt seg en tur langs E6 også, avslutter de to håpefullt.