Når snøen forsvinner kommer mye rart frem. Som orienteringsposter. Kasper Rehmann gleder seg til en ny sesong med kart og kompass.
Navn: Kasper Rehnman
Fra: Svartå (Mustio på finsk), syv mil vest for Helsinki i Finland
Alder: 42
Familie: Heidi, Ariel, Adrian og Jonathan
Aktuell som leder av orienteringsgruppa i Korgen IL
– Det er vår og klart for ny orienteringssesong. Du gleder deg?
– Ja, det skal bli fint å komme seg ut og lete etter orienteringsposter igjen! Det blir litt lite skigåing og trening generelt for meg på vinteren, men nå har man ingen unnskyldninger for å ikke komme seg litt ut i naturen.
– Orienteringsgruppa arrangerer Helgelandsræs og plakettløp. Hva er forskjellen?
– Plakettløp er Korgen ILs treningsløp. De som har vært med på minst 7 av 15 slike treningsløp tildeles en plakett, derav navnet plakettløp. Plakettløp, eller onsdagsløpene som de også har vært kalt, har vært arrangert siden 1976, så i går startet den 41. sesongen. En del av plakettløpene er også med i Helgelandsræs, som er et samarbeid mellom Korgen IL og Mo Orienteringsklubb. Terminlista for løpene finner man på nook.no.
– Har dere andre arrangement?
– Hvert år arrangerer vi Tur-O. Det fine med det er at man gå en turen når den passer deg – postene ligger ute i et par måneder på sommeren. Vi har også arrangert kretsmesterskap, men som en liten klubb er det ikke så ofte vi gjør det. Det siste var i september 2012.
– Du er leder av orienteringsgruppa. Har du vært aktiv i laget lenge? Er det mye jobb?
– Jeg har vært involvert i o-gruppa og styret i 5-6 år. Jeg ble spurt om jeg kunne være med, og tenkte at det kan være greit å bidra litt til lokalsamfunnet på den måten. Dette er mitt andre år som leder.
– Er det mye jobb?
– Det er en del arbeid i det, det er det. Men med god hjelp fra de andre i styret så er det ikke noe problem. I tillegg har vi noen fantastiske folk som er med som løypeplanleggere, slik at jobben med treningsløpene fordeles mellom flere personer. Da blir det ikke så mye på hver enkelt.
– Har du alltid drevet med orientering selv?
– Jeg fikk tilbud om å prøve meg som orienteringsløper når jeg var ca 10 år gammel, og syntes det var så morsomt at jeg fortsatte med det. Jeg holdt på med det frem til jeg ble 19-20 år, men da tok studier så mye energi og tid at det ble lite tid at orienteringen falt litt bort.
– Hvorfor skal folk komme og være med på orientering?
– Det er en fin måte å komme seg ut i naturen! Og så er det alltid artig når man finner en post der man tror den skal så være – og forunderlig når posten ikke er der man tror den er. I tillegg er orientering en ypperlig måte å øve seg på kart og kompass. Trenger man hjelp til å komme i gang er vi naturligvis behjelpelig med det!
Kasper om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Jeg synes fjellene og naturen er det aller beste med Hemnes. Det finnes så mange fine plasser å besøke.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Ildsjelen i orienteringsgruppa, Jan Gaute Buvik, fortjener den. Han har lagt ned veldig mye tid for å holde o-gruppa i drift over mange, mange år.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– At politikerne ser at en ny flerbrukshall i myra stort sett koster det samme for kommunen som det å bygge en mindre idrettshall. Tenker man litt lenger frem i tid så er en stor flerbrukshall det eneste fornuftige å bygge for innbyggerne i Hemnes.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det må vel bli evig snø for min del. Når man har tid til å ta seg en tur i fjellene og været er sånn høvelig bra – da er fjellene favorittplassen i Hemnes.